sałatka z majonezem - 8094 przepisów (strona:266/540)

Ziemniaczki jak z Pizza Hut 530

marynata z ziemniakami przestygnie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przygotować sos do ziemniaków. Do miseczki wlać kwaśną, gęstą śmietanę, majonez, maślankę, sos worcestershire i kilka kropel soku z cytryny/octu (opcjonalnie). Wsypać suszony koperek, suszoną pietruszkę oraz granulowaną cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos, do czasu(...)szklanki sosu do ziemniaków. Ziemniaki podawać na zimno, jako sałatkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób (podane jako dodatek). Przygotowany w ten sposób sos jest gęsty, kremowy i pyszny. Gdyby wyszedł zbyt rzadki należy dodać nieco więcej śmietany i/lub majonezu. Smak sosu można wzbogacić o suszony koperek (1/2 łyżeczki). Do przygotowania sosu najlepiej użyć

Gospodyni Miejska
Pomidory pod pierzynką - przepis 901

Jedną z najprostszych sałatek jakie wymyślono to pomidory w sosie czosnkowym posypane tartym serem żółtym. Jest to świetny pomysł na wizyty niespodziewanych gości. Praktycznie zawsze mamy w domu pomidory, ser żółty i czosnek gdzieś tam w lodówce. Jest to bardzo proste ale zaskakująco smaczne połączenie składników. Tym razem do tej podstawowej wersji postanowiłam dodać kukurydzę, która swoją słodkością złagodziła smak(...)Pomidory kroimy w kosteczkę i dajemy na dno miski. Kukurydzę odcedzamy i dajemy na pomidory. W miseczce mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Gotowy sos wylewamy na warzywa w misce. Ser ścieramy na drobnych oczkach i posypujemy po wierzchu sałatki. Pomidory pod pierzynką - przepis Doskonała sałatka do obiadu, do grilla czy na kolację. Pomidory pod pierzynką - przepis Smacznego

Pyza i Surówka
Grillowana karkówka w curry i papryce 159

łyżeczka ostrej czerwonej papryki z OWOCOWEGO RAJU  (tutaj) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka natki pietruszki Sałatka: Garść mixu sałat z orzechową nutą 1 czerwona cebula 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego koperku Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie(...)miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Na talerzu układamy mix sałat, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych.  Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez OWOCOWY RAJ  (tutaj)  oraz blog FOODMANIA  (tutaj

VioletoweKucharzenie
Surówka z cukinii marchewki i jabłka 158

obieramy i ścieramy na tarce również na największych oczkach. Starte warzywa skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy cukrem i dodajemy majonez. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Surówka Coleslaw – sprawdzony przepis Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Surówka

Księga-Smaku
Sos tysiąca wysp 191

Chyba nie ma po majonezie i keczupie bardziej uniwersalnego sosu. Robię sos tysiąca wysp. Jego przygotowania nie wymaga wielki umiejętności. To także wspaniały sos do burgerów. Zacznijmy jednak od historii. Zawsze przed znajomymi możecie zabłysnąć opowiadając im o tym jak powstawał sos tysiąca wysp. Nazwa pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp na pograniczu USA i Kanady, gdzie mieszkała jego autorka(...)uwagi mamy za sobą. Dobrze, zatem zabieramy się do pracy. Możecie też spróbować mojego przepisu na cydrowy sos do sałatek . To jest świetna alternatywa do sosu winegret. Zobacz mój film z przygotowania sosu Składniki – Sos tysiąca wysp 4 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 50 g marynowana papryka ćwiartka czerwonej cebuli pół ząbka czosnku łyżka octu winnego tabasco mild

Kuchennyviral.pl
ŚLEDZIE W SOSIE CURRY Z OGÓRKIEM KONSERWOWYM 218

curry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność śledzia i odrobina pikantności łączą się w tej sałatce tworząc cudowny smak i kolor. Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis na  śledzie w sosie curry(...)razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem i musztardą, dodajemy curry, szczyptę pieprzu cayenne, cebulę oraz pokrajane ogórki konserwowe (można je wcześniej obrać ze skórki), doprawiamy do smaku solą oraz cukrem - sałatkę mieszamy. Krok 3. Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka

Moja Książka Kucharska
SAŁATKA Z MAKARONEM 120

Taką pyszną i sycącą sałatkę miałam okazję spróbować  na imprezie  u koleżanki. Zrobiłam ją i domownikom bardzo zasmakowała. Możemy zmienić ilość składników oraz dodać takie które lubimy. Smacznego :) SKŁADNIKI : 30-40 dag makaronu muszelki, świderki lub innego 30-40 dag wędliny 20-30 dag sera żółtego puszka kukurydzy i czerwonej fasoli 0,5 słoika ogórków kiszonych(...)oczkach. Pora przelewamy gorącą wodą i drobno kroimy, dodajemy resztę składników i mieszamy. 4 łyżki majonezu i jogurtu łączymy z połową łyżeczki musztardy, wsypujemy szczyptę soli i dużo pieprzu. Dodajemy do warzyw i porządnie mieszamy, próbujemy i jeśli trzeba dosalamy. Sałatkę wkładamy do lodówki żeby smaki dobrze połączyły się ze sobą. Smacznego

Pani na deser
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 173

wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne aromatyczne składniki. Z fasolki przygotowuje się sałatki, gulasze lub też podaje się ją na ciepło z różnymi dodatkami.  W Prowansji zieloną fasolkę podaje się z cytrynowym sosem aioli (rodzaj czosnkowego majonezu). W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami(...)rodzaju fasolakia yahni , czyli gulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem.  W krajach północnej Afryki

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z ziemniaków 191

ładnie się trzymały po pokrojeniu i nie kruszyły. Sałatka jest świetna na przyjęcia (i na szwedzki stół i na typowe imieniny), bardzo prosta i aromatyczna.   Składniki: 6-7 średnich ziemniaków (ok. 1/2 kg) 3 jajka na twardo 1 czerwona cebula 3 duże ogórki kiszone 1/2 pęczka koperku 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz 1-2 łyżeczki cukru(...)dużą kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce. Ogórki pokroić w pół talarki. Majonez zmiksować z musztardą i cukrem, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce delikatnie wymieszać ziemniaki z jajkiem, ogórkiem i cebulą. Dodać przygotowany sos i dokładnie wymieszać. Posypać świeżym posiekanym koperkiem. Sałatka z ziemniaków świetnie pasuje do dań z grilla. Podobne przepisy Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna

Pociąg Do Kuchni
Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym 134

przepisie sprawia, że jest to jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych. Poniżej sprawdzony przepis. Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym Składniki(na 4-5 osób): 6 filetów śledziowych solonych a’la matiasy 3 jaja Garść rodzynek mały jogurt naturalny (180g) kwaśna śmietana 18% (200g) 2-3 łyżki majonezu 3 łyżki chrzanu tartego Pieprz 1 łyżka soku z cytryny Garść siekanej natki(...)wodą i odcedzamy po 10minutach Przygotowujemy sos: razem mieszamy śmietanę z jogurtem, majonezem i chrzanem, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy śledzie, odcedzone rodzynki, drobno pokrojone jajka, oraz posiekaną natkę pietruszki i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Gotową sałatkę śledziową odkładamy do lodówki na godzinę. Smacznego Zapraszam również do skorzystania

Księga-Smaku
Sałatka z pekińską i pomidorami 154

Sałatka z pekińską i pomidorami  1 kapusta pekińska 3 pomidory pół puszki kukurydzy 2 jajka 3 ogórki kiszone majonez sól, pieprz Jajka ugotować na twardo. Zahartować w zimnej wodzie. Kukurydze konserwową odcedzić z zalewy. Ogórki kiszone, jajka i pomidory pokroić w kostkę. Kapustę pekińską poszatkować drobno. Następnie wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez i sól i pieprz. Całość

Gotuję Testuję
OLEJ LNIANY W DIECIE ODCHUDZAJĄCEJ 193

nawet staje się nie zdrowy, gdyż ma niską temperaturę spalania. Za to idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek czy surówek. Można go również używać podczas przygotowywania wszelakich past w zamian za nie do końca zdrowy majonez. Olej lniany tłoczony na zimno należy przechowywany w ciemnych, szklanych butelkach, bez dostępu do światła. Najlepiej przechowywać go w temperaturze

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem 134

podsmażony filet z kurczaka, ugotowany makaron, kukurydzę, ogórek oraz paprykę. Posypujemy wszystko koperkiem. W osobnej miseczce przygotowujemy sos z jogurtu, majonezu, przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku. Wszystko razem mieszamy a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym sosem zalewamy sałatkę i mieszamy. Wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje

Kulinarne przygody
Szybka sałatka z sosem czosnkowym i kilka słów o Goodest 118

również o wciąż trwającym konkursie. Zgłoszenia możecie dodawać tutaj ( klik ) lub tutaj (na Facebook – klik ) A wracając do sałatki… Składniki: 1 małe opakowanie ulubionego miksu sałat 4-5 pomidorków 4 pełne łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku 2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Miks sałat przesypujemy do miski. Do małej miseczki

Słodkie okruszki
Ssamjang – pikantny koreański sos BBQ i dip do warzyw 103

tradycyjnie mało zdrowy dodatek jakim jest sos BBQ Ssamjang to idealny dip do surowych warzyw czy dressing do sałatek, ale nie tylko. Polecam go również do grillowanych potraw, kebabów, wegabów, burgerów i kanapek (zamiast ketchupu, musztardy, majonezu). Jednym słowem, prawie do wszystkiego Składniki: 2 łyżki koreańskiej pasty sojowej Doenjang 1 łyżka koreańskiej pasty paprykowej Gochujang 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Lamarida.pl