gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Dodajemy do ziemniaków wraz z pokrojoną w niewielką kosteczkę cebulą. Dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch sałatki obsypujemy kaparami
Gotowanie moimi oczamiziemniaki są ugotowane, po przestygnięciu obieramy je i kroimy w kostkę tak jak na sałatkę. Jajko również w kostkę. Śledzie osuszamy, i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Ogórki ścieramy na tarce (duże oczko) i odciskamy z nich nadmiar wody. Do całości dodajemy majonez, jogurt, musztardę oraz koperek i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Smacznego! Śledzie kroimy(...)paski Gotujemy jajko na twardo, ziemniaki obieramy ze skórki po ugotowaniu, ścieramy ogórki Ziemniaki i jajka przepuszczamy przez krajarkę do sałatki Odciskamy wodę z ogórkó w Dodajemy odciśnięte ogórki i pokrojonego śledzia Na koniec dodajemy jogurt, majonez, musz tardę, koperek, sól i pieprz. Całość dokładn ie mieszamy i próbujemy
Sprawdzone przepisy kulinarneKupiliśmy ziemniaki, które po ugotowaniu nie rozpadały się. Uznałam, że świetnie sprawdzą się one w sałatce. Ta sałatka to jedna z lepszych sałatek ziemniaczanych jakie miałam okazję jeść. Idealne ziemniaki, kiełbasa krakowska, do tego lekko kwaśne jabłka i korniszony… Pysznie… i tylko o cebuli zapomniałam, bo przepis kiedyś tam przeczytałam, a potem robiłam „z głowy(...)Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Kiełbasę krakowską, ogórki oraz cebulę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Na koniec sałatkę posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Źródło
Smaki Na TalerzuPropozycja na zbliżające się święta. Prosta, ale pyszna sałatka, z brokułami, dojrzałym pomidorem i perfekcyjnie ugotowanym jajkiem. Z obłędnym sosem z musztardy francuskiej, miodu, majonezu i tartego czosnku. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 opakowania mieszanki sałat 1 dojrzały pomidor malinowy 1/2 brokuła 2 jajka DRESSING 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej(...)DRESSING: Do miseczki ścieramy czosnek, lekko solimy. Dodajemy miód i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i dodajemy musztardę francuską i majonez. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na czas przygotowywania sałatki wstawiamy do lodówki ( sos jeszcze zgęstnieje). Na półmisku układamy sałatę, następnie pomidora, pokrojone na ćwiartki jajka oraz różyczki brokuła. Lekko solimy
cool and mintyłyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego
Blendmanłyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego
Blendmanjajek, 1 puszka łososia w oleju, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 małej czerwonej cebuli, 30 g żółtego sera w kostce, 3 łyżki majonezu, 2-3 łyżeczki musztardy, 1 garść rukoli. Polecam też warstwową sałatkę z tuńczyka- przepis Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce. Majonez mieszamy z musztardą. Na spód miseczki wsypujemy połowę startego
Aga w kuchniOdkąd jadłam tą sałatkę pierwszy raz na imprezie u rodziny, zasmakowała mi tak , że teraz sama przygotowuję ją bardzo często. Jest mega prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników, aby ją zrobić. Idealna na imprezy urodzinowe, imieninowe, spotkania z przyjaciółmi, sylwestra, a także na każdą inną okazję lub tak po prostu dla rodziny :) Polecam bardzo, bo jest tego(...)wylać na durszlak, wystudzić. Od ugotowanego brokuła odkroić "nóżki" drobno pokroić. Ser feta pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić pokrojone "nóżki" brokuła, ser feta i majonez, wymieszać. Na środku talerza wyłożyć górkę sałatki z sera fety. Wokoło ułożyć kwiaty brokuła. Na suchej patelni delikatnie uprażyć ziarna słonecznika, posypać na sałatkę. Przechowywać w lodówce
Zrób to smacznieHej! Na sałatki zawsze znajdą się chętni, dlatego robię je bez oporu. Teraz mieliśmy okazję, by smakować sałatkę makaronową. Jako jeden ze składników - grzyby marynowane, które
Tylko pysznieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka gyros jest bardzo lubiana w moim domu. To hit wszystkich imprez i spotkań rodzinnych. Dziwię się, że
Marta Gotujeokazję przygotowałam (znowu) sałatkę kartoflaną. Skoro ją już zrobiłam, to wrzucę i się pochwalę chociaż. Do tego skrzydełka BBQ. Palce lizane były. I co z tego jak (znowu) przyszło nam pałaszować wszystko w domowym zaciszu. Ale przynajmniej "Żelazną damę" sobie obejrzeliśmy. Ziemniaki ugotowane w mundurkach wystudziłam(...)obrałam, a następnie pokroiłam w półtalarki. Cebulę posiekałam w drobną kostkę. Pieczarki podsmażyłam na łyżce oliwy, wystudziłam. Kukurydzę odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami majonezu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodziłam ok. 1h w lodówce. Ostatecznie serwowałam w łódeczkach z ciasta francuskiego oprószone koperkiem. Grill miał być po trosze ze względu na mój wylot. Od jutra
bastalenapodociskacie każdą warstwę tej sałatki. Będę wracać do niej często, bo bardzo nam posmakowała. SAŁATKA GRZYBOWA POLANA /wg Kuchni Broni 1 duży słoik pieczarek marynowanych 2 duże marchewki 3 ziemniaki 300 g piersi z kurczaka 3 jajka 3 duże ogórki konserwowe 100 g żółtego sera majonez natka pietruszki i szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy Mięso kurczaka(...)posolić, popieprzyć i dokładnie podociskać. Posmarować cienko majonezem. Układać kolejne warstwy: ziemniaki, sól, pieprz, majonez, mięso, majonez, ogórki, majonez, jajka, sól, pieprz, majonez, ser żółty, majonez. Każdą warstwę dokładnie podociskać, żeby nam się sałatka nie rozjechała na talerzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć sałatkę na talerz (zdjąć folię, przyłożyć talerz i odwrócić
Pieguskowa Kuchniasałatka jest jedną z najstarszych sałatek zaraz po zwykłej jarzynowej jakie jada się w naszym domu. Uwielbiana przez domowników,dlatego robię ją dość często. 2 szt. pora (biała część) 1 duże jabłko 5 jajek 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać ze skorupek. Por drobno(...)pokroić,włożyć na sito i przelać wrzątkiem i odstawić do odsączenia. Jajka i obrane jabłka pokroić w kostkę. W misce połączyć jajka,por,jabłko i majonez,doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę
Kolorowa kuchnia Elkiblogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zimą , kiedy brak nam witamin polecam sałatkę z porów, pożywną ,smaczną i łatwą w przygotowaniu. Składniki : 2 duże pory , 4 jajka gotowane, 3-4 ogórki w occie w zależności od wielkości , 1 kiełbasa ( może być kawałek szynki ), majonez, sól,pieprz, Wszystko kroić w pół plasterki, Pokrojoną porę ” morzę „( czyli
Pysznosci Babci Basiwcześniej i by mogły być na stole przez dłuży czas. Ja proponuję Wam zrobić sałatkę rybną z buraczkami. Składniki: 2 płaty śledziowe marynowane 0,5 jabłka 2 ogórki konserwowe 2 ziemniaki 0,5 puszki groszku konserwowego 2 większe ugotowane buraczki* 0,5 cebuli 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% gęstej sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować(...)kostkę. Jabłko i ogórki pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Z płatów śledziowych zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę pozostawić w naczyniu, przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły. Przed wyłożeniem spróbować jak smakuje
Ala piecze i gotuje