Dziś proponuję szybką i prostą sałatkę z tuńczykiem. Wystarczą tylko cztery składniki. Składniki: 100 g ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 2 garście rodzynek puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól świeżo zmielony czarny pieprz Zacznijmy od ugotowania ryżu. W czasie gdy się gotował namoczyłam rodzynki. Przed dodaniem(...)sałatki-odcisnęłam je z wody. Dodałam kukurydzę konserwową. Na koniec główny składnik, czyli tuńczyk. Odlałam z niego olej i dodałam go do sałatki. Wymieszałam wszystkie składniki. Pozostało już tylko dodać jogurt i majonez. Doprawiłam wszystko solą i pieprzem. Smacznego
potrawyregionalnełyżki majonezu łyżeczka musztardy dijon zioła prowansalskie, pieprz do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron do miękkości. W misce mieszamy składniki na sałatkę (ogórki i paprykę kroimy wcześniej w kostkę), dodajemy wystudzony makaron, doprawiamy i mieszamy z musztardą i majonezem. Odstawiamy do „przegryzienia” składników na ok. godz. Pomidory myjemy, odcinamy w nich „kapelusik” z szypułką i delikatnie wydrążamy
Mama z miastakalafiora, poleca się na grilla lub imprezkę. Sałatka jest szybka i prosta w wykonaniu. Przepis zaczerpnięty z internetu. Składniki: jajka - 3 szt ogórki zielone - 2 szt koperek świeży - 1 pęczek kalafior - 1/2 szt sól pieprz majonez - 2 łyżki Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo(...)kostkę. Ogórki zielone obrać, również pokroić. Kalafiora średniej wielkości, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Koperek świeży opłukać, osączyć, pokroić. Wymieszać wszystkie składniki razem, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć sałatkę do salaterki, podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego ? (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusipączkowym obżarstwie na kolację proponuję lekką sałatkę z kurczakiem, mango i prażonymi migdałami. SKŁADNIKI: 1 filet z piersi kurczaka, 1 mango, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 50g płatków migdałowych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Mięso kroję w kostkę. 2. Mango(...)niewielką kostkę. Selera i kukurydzę odsączam z zalewy. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. 3. Kurczaka, mango, kukurydzę, seler oraz migdały dokładnie ze sobą mieszam. Dodaję majonez, sól oraz pieprz. Łączę wszystkie składniki. Sałatkę podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasiosączyć Umytą rzodkiewkę pokroić, ser również pokroić w kostkę Ostudzony brokuł, rzodkiewkę i ser wymieszać razem i posolić oraz dodać pieprzu do smaku Jogurt i majonez ( po 3-4 łyżki) zmieszać i polać sałatkę Gotowe! Zjadać z apetytem
Proste Potrawydodatku tłuszczu) i mocno rozgrzaną patelnię. Prażyć stale mieszając, aż do uzyskania złocistego koloru. Pilnować przed przypaleniem. Z majonezu i jogurtu greckiego (wymieszanych w proporcji 1:1), czosnku, soli, pieprzu i szczypty cukru przygotować sos czosnkowy. Sałatkę układać warstwowo, w następującej kolejności: różyczki brokuła, sos czosnkowy(...)feta, sos czosnkowy, kukurydza, sos czosnkowy, uprażony słonecznik. SMACZNEGO ! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić gęstą śmietaną o zwartości tłuszczu 18%; Majonez można całkowicie wykluczyć z przepisu, używając w jego miejsce jogurt grecki lub śmietanę; Sałatka ładnie się prezentuje zarówno na dużym, płaskim talerzu, jak i w szklanej salaterce do sałatek warstwowych; Sałatkę można również podać w wersji
Gospodyni MiejskaSałatka góralska z oscypkiem i kabanosem to ekspresowa przekąska, pyszne połaczenie smaków. Sałatka doskonale komponuje się z sosem majonezowo- musztardowym z dodatkiem keczupu i ostrej papryki. Jest znakomitą propozycją na każdą okazję, idealną dla miłośników góralskich smaków. ‘ składniki na 5 porcji 3-4 liście kapusty pekińskiej 150 g kabanosa 250 g sera typu “oscypek(...)cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Ser oscypek oraz paprykę konserwową kroimy w niewielką kostkę i wrzycamy do sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Do małej miseczki przekładamy majonez, musztardę oraz keczup, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ostrą papryką i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos wlewamy do sałatki i całość dokładnie razem
Smakowite Daniamożna ją robić często. Wszystkie składniki w połączeniu tworzą bardzo dobrą kompozycję smakową. Sałatka ta nadaje się na różne świąteczne okazje, kolacje, śniadanie. Porcja sałatki jest duża, ale oczywiście można zmniejszyć proporcje składników. Na prawdę polecam! Przepis: Składniki: 350 g makaronu mini muszelek, lub innego drobnego makaronu 2 czerwone papryki 1 puszka czerwonej fasoli(...)puszka (340g) bonduelle mieszanki meksykańskiej (skład taki: kukurydza 55%, groszek 32%, czerwona papryka 13%) 6 - 8 ogórków kiszonych (w zależności od kwasowości ogórków.) sól pieprz około 7 łyżek majonezu Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. 2. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. 3. Ogórki kiszone obieramy
Mój pomysł nateż jako przekąska w pracy lub na pikniku. Sałatka z rybą wędzoną Składniki: około 250 gramów morskiej ryby wędzonej (dorsz, halibut, morszczuk lub makrela), około 200 gramów ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (może być z puszki), pół główki sałaty lodowej, 3 ogórki konserwowe, mała cebula, pęczek koperku, łyżeczka musztardy, około 3 łyżek majonezu (można też pół na pół z jogurtem naturalnym(...)kawałki. Cebulę drobno posiekaj, a następnie rozgnieć na desce za pomocą widelca (dzięki temu odda więcej smaku i lepiej połączy się z sałatką), pokrój drobno także ogórki i sałatę. Koperek posiekaj. Wszystko przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę i ocet. Dopraw solą (jeśli trzeba) i pieprzem, po czym delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Sałatka jest najlepsza, gdy się schłodzi i trochę
Kulinarna Polskamożna ją robić często. Wszystkie składniki w połączeniu tworzą bardzo dobrą kompozycję smakową. Sałatka ta nadaje się na różne świąteczne okazje, kolacje, śniadanie. Porcja sałatki jest duża, ale oczywiście można zmniejszyć proporcje składników. Na prawdę polecam! Przepis: Składniki: 350 g makaronu mini muszelek, lub innego drobnego makaronu 2 czerwone papryki 1 puszka czerwonej fasoli(...)340g) bonduelle mieszanki meksykańskiej (skład taki: kukurydza 55%, groszek 32%, czerwona papryka 13%) 6 - 8 kiszonych ogórków kiszonych (w zależności od kwasowości ogórków.) sól pieprz około 7 łyżek majonezu Wykonanie: 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. 2. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. 3. Ogórki kiszone obieramy
Mój pomysł naLubicie zabierać ze sobą sałatkę do pracy? Taka sałatka ze świeżych warzyw, makaronu i szynki to idealne drugie śniadanie. Żeby ograniczyć kalorie zamiast majonezu dodałam serek wiejski, który idealnie pasuje do tej sałatki. Składniki: 200g szynki z indyka 200g drobnego makaronu 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy długi 100g serka wiejskiego pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Makaron ugotować według
Cukiernia Pychotkibyło. Dzisiaj przedstawiamy sposób wykonania przepysznej, bardzo ładnie prezentującej się sałatki. Podajemy ją w szklanej dekoracyjnej misce aby pokazać kolorowe warstwy. Idealnie pasuje na różne spotkania rodzinne i imprezy. Składniki: - 6 dużych jajek - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - pęczek szczypiorku - około 20 dag sera żółtego - 4 - 5 ogórków konserwowych - majonez kętrzyński - ketchup - sól Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy(...)kroimy na ćwiartki. Delikatnie solimy i przykrywamy warstwą majonezu. (około 5 - 7 łyżek) Fasolę przelewamy wrzącą wodą i odcedzamy i układamy na warstwie majonezu. Szczypiorek kroimy i wkładamy do salaterki z sałatką. Następnie kukurydzę odcedzamy i tworzymy kolejną warstwę. Kolejną warstwą są ogórki, które kroimy w cienkie słupki. Wszystko przykrywamy warstwą ketchupu (koło 5 - 7 łyżek) Na wierzch
Pan i Pani Smith w kuchnipewnością zrobi wrażenie na gościach! Sałatka nie jest wcale trudna w przygotowaniu, wszystkie składniki układamy warstwowo w tortownicy, delikatnie przyprawiamy i smarujemy niewielką ilością majonezu, dzięki czemu uzyskujemy wspaniały efekt wizualny :)) 2. Sałatka „Big Mac” ( PRZEPIS TUTAJ ) Rewelacyjna sałatka, która z pewnością stanie się hitem każdej imprezy. Jest bardzo efektowna i mega smaczna, wyglądem przypomina popularnego hamburgera
Blog z Apetytemżółtego, twardego sera ok 200 g groszku (ważonego bez zalewy), najlepiej drobnego pęczek szczypiorku sól pieprz 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku majonez Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale tak by pozostał al dente, będzie bowiem jeszcze chłonął wilgoć z sałatki. Starajcie się nie mieszać go gwałtownie, by nie zniszczyć muszelkowego kształtu. Przelewamy zimną wodą lub/i oliwą z oliwek(...)żeby się nie posklejał. Odcedzamy groszek, ser ścieramy na średnich oczkach tarki, szynkę kroimy w dość drobną kosteczkę. Mieszamy z 2-3 łyżkami majonezu, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i czosnkiem. Doprawiamy nieco bardziej niż normalną sałatkę, gdyż musimy dodać smaku także makaronowi. Porcję sałatki nakładamy łyżeczką to każdej muszli i w zasadzie gotowe. Przekąskę dobrze jest lekko schłodzić
Pichceniomaniaprzez najbliższe dni pojawi się tu kilka przepisów na sałatki, które urozmaicą Wasze grillowe menu. Propozycja pierwsza: fot. Izabela Magdalena Sałatka z brokuł Składniki: brokuły 300-400 g szynki drobiowej rodzynki słonecznik łuskany 4 jajka puszka lub słoiczek kukurydzy majonez, pieprz, sól Przygotowanie : 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę (nie taką drobną(...)kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzić. 4. Do miski wrzucamy brokuły w cząstkach, pokrojone jajka, szynkę, kukurydzę, słonecznik i rodzynki. Całość mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Solimy, pieprzymy. Po prostu doprawiamy do smaku:) Sałatkę dobrze jest włożyć na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki.:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smaków