Świeża, lekka i bardzo smaczna – sałatka z moich ulubionych czerwonych buraczków z wędzonym łososiem, serem gorgonzola i kukurydzą. Wszystkie te smaki doskonale się komponują, a całość dopełnia niesamowity dressing – orzechowy vinegrette. Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę. Przepis na sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach). Składniki: niewielka ilość mieszanki różnych sałat 1 średni burak czerwony(...)ugotowany lub upieczony) ziarna z ½ kolby ugotowanej kukurydzy (lub 3 łyżki kukurydzy z puszki) 75 g wędzonego łososia w plastrach – pokrojonego na mniejsze kawałki 50 g sera gorgonzola – pokrojonego w kostkę 2 łyżki orzeszków piniowych (można pominąć lub innymi orzechami) Dressing – vinegrette z orzechami włoskimi*: 8 połówek orzechów włoskich (lub garść :)) 2 łyżki octu z białego lub czerwonego wina
Trzeci talerzpolskich tradycji kulinarnych, a jej hasłem przewodnim jest kuchnia pełna szacunku dla produktów, zdrowa i sprzyjająca wspólnemu ucztowaniu. Odnajdziecie w niej ponad 50 niezwykle kreatywnych przepisów na przystawki, sałatki, zupy, dania głównie i desery. Niektóre z nich są bardzo łatwe w przygotowaniu, inne o nieco większym stopniu trudności. Wszyscy miłośnicy sztuki kulinarnej, oraz polskiej i francuskiej kuchni, znajdą(...)tutaj tradycyjne potrawy w nowym wykonaniu, jak i zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wśród proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLekka sałatka ze szparagami, której bazą jest chrupiąca rukola. Do tego wędzony łosoś i sos cytrynowy oraz stonowana mozarella Tylko 4 składniki, a taka kontaminacja smaków ! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają). Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut. Delikatnie(...)zawiń w małe ruloniki i ułóż na talerzach. Możesz go też po prostu rozrzucić. Mozarellę pokrój w słupki. Ułóż na sałatce. Ułóż ugotowane szparagi. Całość skrop sosem cytrynowym. Składniki pęczek zielonych szparagów 200 g rukoli 150 g wędzonego łososia 125 g mozarelli Wykonanie Sparz wrzątkiem cytrynę. Zetrzyj z niej trochę skórki. Skórkę wymieszaj z jogurtem. Dodaj pół łyżeczki soku
Eat me! Fit me!więcej smaku i aromatu postanowiłam dodać kurkumę i odrobinę cukru. Tak zrobiony łosoś dobrze smakuje z ryżem i warzywami, a po wystudzeniu świetnie nadaje się do sałatek. Oczywiście najlepszy jest filet ze świeżego łososia. Ryba powinna gościć w naszym menu co najmniej 1 - 2 razy w tygodniu. Ilość porcji: 3 - 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki
Kuchcik gotujebabeczki. Wydaliśmy setki porcji sałatki ze szpinaku z parmezanem, ciemnego pieczywa z pastą z fasoli, grzanek z pesto z karczocha i suszonych pomidorów, makaronu z łososiem, bruschetty, babeczek marchewkowych, deserów jabłkowych, sałatki z selera naciowego, sałatki z selera konserwowego czy kabanosów w płaszczkach drożdżowych. Te ostatnie zabierano nam z blatu jeszcze surowe (nie sądziłam, że można nie odróżnić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejna propozycja na smaczną sałatkę w mangopapajowym stylu, czyli na bogato. Mozzarella, grillowany łosoś i jajko w koszulce. Wsszystko to co uwielbiam najbardziej. Dodatkowo moim ostatnim okryciem są prześliczne kiełki jarmużu, które wyglądają i smakują przepysznie. Sałatkę podałam z lekkim, cytrynowym dressingiem, który dodatkowo wzbogaca smak potrawy. Składniki (na 2 porcje): 100 gram łososia, zamarynowanego w soli, pieprzu
Mango Papajakremem cytrynowy , a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie . 7. Największa improwizacja i zarazem najsmaczniejsza sałatka to Sałatka z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu. 8. Byliśmy żartobliwi ( Śniadanie misiów ), romantyczni ( Truskawki na patyku ) i sentymentalni ( Pyry z gzikiem ) . 9. Odkrywaliśmy nowe smaki (Cheddar z miodem i włoskimi orzechami(...)pleśniowym w sosie koperkowym ) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz Pieczywa i bułeczki i Pączki , ale też "pastujemy" :) 11. Jesteśmy zdecydowanie mięsożerni , ale kochamy też zdrowe sałatki. Dzięki temu blogowi odkryłam w sobie nową pasję do szycia, a największym i niespodziewanym moim osiągnięciem są: - Literki dla córci i Literki dla synusia, - Poszewka z zakładką, - Moje szycie
Delicious TitbitsCałkowicie zapomniałam o sałatce, do której jako pierwszej użyłam oleju z awokado od BadaPak :) Do swojej sałatki użyłam dwóch rodzajów sałat, delikatnej masłowej i ostrej rukoli. Dodatkami był wędzony łosoś (uwielbiam :D) i marynowane tofu od Polsoja, które świetnie zgrało się z pozostałymi składnikami. Kwintesencją sałatki był kremowy, jogurtowy sos z olejem z awokado i natką pietruszki :) Składniki: - kilka liści(...)sałaty masłowej - kilka liści rukoli - średni pomidor - 100 g wędzonego łososia - 90 g marynowanego tofu Polsoja Sos: - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka oleju z awokado BadaPak - świeża natka pietruszki - przyprawy: sól, pierz ziołowy, pieprz cayenne Chyba każdy wie jak robi się sałatkę :) Więc pozostaje mi życzyć Wam smacznego
Zdrowie na języku :PMój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem, podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. Świetne danie dla wszystkich, również dla dzieci – szczególnie dla tych, które na bakier są z warzywami i rybkami :) W tej postaci powinny się skusić ;) Składniki: 300g ziemniaków 100g różyczek z brokuła bez łodyg(...)części, z każdej części uformować kulę, spłaszczyć i położyć na rozgrzanym oleju. Smażyć po 3 minuty z obydwu stron. Wyłożyć na talerze. Podawać z Sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. The post Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjazgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wystudzonego dodajemy pokrojone w paski pomidory, korniszony w plasterki, odsączonego łososia i kostki sera. Sos grecki rozpuszczamy z 3 łyżkami zimnej, przegotowanej wody i 3 łyżkami oliwy z kostek sera, wyciskamy przez praskę czosnek. Polewamy sałatkę i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Nabierze wtedy właściwego smaku. Jeżeli
Kulinarne przemyslenianaleśników: 150 g naturalnego serka kanapkowego 250 g serka ricotta 75 g mieszanki świeżych sałat 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek Dr Gaja 2-3 łyżki świeżego koperku skórka otarta z cytryny ok. 200 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem) sól, świeżo mielony pieprz Naleśniki: Szpinak rozdrabniamy za pomocą blendera wraz z mlekiem (najlepiej użyć ręcznego blendera). Dodajemy(...)koperek, skórkę startą z wyparzonej wrzątkiem cytryny oraz pieprz i szczyptę soli. Mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy sałatę. Dodajemy dwie łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek i mieszamy. Na naleśniku rozsmarowujemy serek. Układamy plasterki łososia i garść salaty. Zwijamy w ciasny rulon. Odkładamy do lodówki lub od razu podajemy. W formie śniadaniowej/obiadowej/kolacyjnej możemy naleśniki podać w rulonach lub przekrojone
Poezja smakudodatkiem były tym, czym zachwycić miałam odwiedzających siłownię gości. Ale nie tylko! Nie zabrakło tez przekąsek dla wielbicieli słonych i wytrawnych smaków! Tartaletki z kozim serem, wędzonym łososiem i koperkiem oraz genialna sałatka krabowa znikały ze stołu w równie błyskawicznym tempie, jak słodkie czekoladowe, waniliowe i owocowe molekularne lody. Ja byłam tylko jednak takim „słodkim dodatkiem, bo najważniejszy
Ostra na SłodkoSałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna, a do tego efektownie wygląda na talerzu. Składniki: 500g fileta z łososia 1 pęczek kopru sok z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy 350g zielonego mrożonego groszku 1 duży ogórek zielony 1 opakowanie mix sałat z roszponką Sos: 150ml śmietany 12% 4 łyżeczki musztardy
Szalona Kuchnia Eweliny