Dziś propozycja sałatki, ale dosyć "konkretnej" :) Z serdelkami, plastrami bekonu, fasolką i jajkiem sadzonym. Z podanych składników przygotujecie 3 bardzo sycące sałatki. Inspiracją był przepis z magazynu 'goodfood'. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 6 małych serdelków cielęcych 6 plastrów bekonu 6 pomidorów śliwkowych 250 g pieczarek 1 mała puszka czerwonej fasoli mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby
My Culinary Artktóre później smarujemy majonezem. Kolejną warstwę stanowi usmażone i ostygnięte mięsko + majonez. Następnie dajemy jajka pokrojone drobno + przyprawy oraz kolejną cienką warstwę majonezu. Na samym końcu posypujemy wszystko startym serem żółtym i ponownie lekko smarujemy majonezem. Zawijamy całość folią spożywczą, rolkę odcinamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy sałatkę na duży talerz, folię usuwamy(...)jeszcze wersja uproszczona składania sałatki;) Na dnie wyłożonej folią spożywczą tortownicy układamy kolejno: pieczarki – nóżkami do góry przerwy między pieczarkami posypujemy pietruszką i/lub koperkiem marchewka doprawiona solą i pieprzem cienka warstwa majonezu ziemniaki doprawione solą i pieprzem cienka warstwa majonezu ogórki cienka warstwa majonezu usmażone i wystudzone mięso cienka warstwa majonezu posiekane jajka + przyprawy cienka warstwa majonezu starty
Smaki Na Talerzupuszka tuńczyka 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 łyżki majonezu 2-3 cebule 20 dag sera żółtego ( twardy) sól, pieprz pęczek szczypiorku WYKONANIE Sałatkę układamy w szerokiej salaterce . Dobrze wygląda w przezroczystej. Jajka obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Pierwsza warstwa to starte na grubych oczkach białka, które lekko solimy i pieprzymy. Na białka wykładamy połowę tuńczyka
W kuchennym oknie Ewynieduża pietruszka (ugotowana), 1/2 puszki kukurydzy, większy ogórek kiszony, 4 mniejsze ziemniaki (ugotowane), duża garść natki pietruszki, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, kroję w kostkę razem z warzywami. Kukurydzę osączam z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączę z majonezem i natką pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem
JejKuchniamundurkach co podkreśli jej smak. Dodatek koperku i szczypiorku nada wiosenności na którą wyczekujemy z utęsknieniem. A Wy lubicie ziemniaczane sałatki ? Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i szynką SKŁADNIKI : 500 g ziemniaków gotowanych w mundurkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 200 g szynki konserwowej 1-2 ogórki kiszone świeży koperek cienki szczypiorek 1-2 łyżki majonezu sól
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilepszych sałatek ziemniaczanych jakie miałam okazję jeść. Idealne ziemniaki, kiełbasa krakowska, do tego lekko kwaśne jabłka i korniszony… Pysznie… i tylko o cebuli zapomniałam, bo przepis kiedyś tam przeczytałam, a potem robiłam „z głowy”;) ale i bez niej wyszło wyśmienicie. Zdecydowanie polecam. 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 300 g kiełbasy krakowskiej suchej 3 jajka(...)Następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Kiełbasę krakowską, ogórki oraz cebulę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Na koniec sałatkę posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy i odstawiamy
Smaki Na TalerzuSzybka w przygotowaniu, pachnąca koperkiem sałatka ze świeżego szpinaku, zielonego groszku, chrupiących rzodkiewek, jajek i delikatnych paluszków krabowych, która polana wyrazistym sosem smakuje rewelacyjnie i jest doskonałą propozycją drugiego śniadania. Składniki: 70g świeżego szpinaku 100g zielonego groszku Hortex 120g paluszków krabowych surimi 1 zielony ogórek 6-8 rzodkiewek 4 jajka 4 łyżki posiekanego koperku Sos musztardowy: 1 łyżeczka musztardy francuskiej(...)grubsze kawałki. 6. Sos: Musztardę francuską, majonez, śmietanę wymieszać ze sobą do jednolitej konsystencji. Następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 7. Sałatkę układać na dużym talerzu następująco: szpinak, zielony groszek, plasterki ogórka, rzodkiewki, ćwiartki jajka, paluszki krabowe, polać sosem i posypać koperkiem. Wiosna już za rogiem. Przywołaj ją do swojej kuchni pełnym kolorów, zdrowym menu! HORTEX przepisy Matki
Szalona Kuchnia EwelinyKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam Składniki:2 piersi z kurczaka1 cebulaplasterek masła2 łyżki oleju2 łyżki sosu sojowegokawałeczek chili1/2 średniej papryki czerwonej200 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu4 jajka2 łyżki posiekanej(...)Paprykę czerwoną posiekać. Do miseczki wrzucić zawartość patelni, dodać makaron, drobno pokrojone jajka, paprykę, posiekaną kolendrę i sok z limonki.Wszystko wymieszać i doprawić solą.Sos mandarynowy:Wszystkie składniki przełożyć do rondelka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu.Gotową sałatkę nałożyć na umyte i osuszone liście sałaty i polać przygotowanym sosem tamaryndowym.Smacznego
Oryginalny smakNiby sałatka jakich wiele, a jednak coś innego. Kolorowa i bogata w witaminy, do tego te przenikające się smaki. Polecamy kolejny z pomysłów Mamy Stasi. 1 h 5 os. Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej 4 marchewki 4 jajka 5 ogórków kiszonych 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 pietruszka 1/2 puszki kukurydzy 1/4 gotowanego selera Wykonanie: Możecie stworzyć swoją własną(...)kompozycję. Wystarczy ugotować kaszę gryczaną i warzywa np. jajka, marchewkę, seler i pietruszkę. Kroimy je bardzo drobno (to istotne, ponieważ pozwala by smaki się przeniknęły). To samo dotyczy cebuli i papryki. Wszystko mieszamy w misce dodając 1/2 puszki kukurydzy oraz według uznania majonez lub jogurt naturalny. Sałatka jest zdrowa i kolorowa, nawet jeśli komuś nie zasmakuję, to i tak przyjemnie
Ania i Marcin gotująkolacja czy coś do pracy (wystarczy je zapakować do pudełeczka). Dziś sałatka z pieczoną szynką. Przepis prosty, ale jakże smaczny. A wszystko za sprawą użytej szynki. Coś cudownego. W sałatce wspaniale się wyróżnia, a jeśli spróbujecie ją ze świeżym chlebem… nie można się jej oprzeć. Od zawsze uwielbiałam szynki, w szczególności te domowe. A szynka pieczona z Wędzarni(...)kostkę. Przekładamy do miski. Szynkę również kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogóreczki oraz pokrojone w kostkę rzodkiewki. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą. Dodajemy majonez i mieszamy składniki. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Sałatkę podajemy ze szczypiorkiem (można ją nim posypać lub ułożyć obok). Smacznego
Słodkie okruszkimiodem i imbirem z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań, polecam także moją orzeźwiającą sałatkę z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą i sałatkę z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce – wszystkie absolutnie przepyszne. Dorzuciłam ekstra trochę rukoli gdyż miałam jeszcze jakąś resztkę, jednak nie jest ona niezbędna. Można za to dodać inne swoje ulubione warzywa
karmelowyPieczarki i jajka tworzą zgrany duet. Proponuję Wam pyszną sałatkę, a w niej właśnie te składniki. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieBardzo pożywna, dzięki dodaniu jajek i kiełbasy, ale też lekka i zdrowa, dzięki sałacie i jogurtu naturalnego. Dodatkowego słodko-wytrawnego smaku sałatce dodaje sos na bazie musztardy, oliwy z oliwek i miodu. Taka sałatka to propozycja przekąski w ciągu dnia do bułeczki lub na kolację wśród bliskich. Składniki: 1 sałata maślana 20 podsmażonych plasterków ulubionej kiełbasy(...)majeranek Przygotowanie: Sałatę maślaną myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Jajka i ogórki kiszone kroimy w plasterki, dodajemy wraz z przesmażoną kiełbasą do sałaty. Teraz sos: w miseczce mieszamy dokładnie ze sobą jogurt, miód, musztardę, oliwę z oliwek, przyprawiamy. Polewamy sałatkę, mieszamy dobrze. W razie potrzeby przyprawcie po swojemu do smaku;) Smacznego
Zasmakuj KuchniSklepowe sałatki zawierają bardzo dużą ilość majonezu i mało śledzia. U mnie śledzia jest dużo, majonezu zaledwie 1 łyżka, a poza tym jest mnóstwo groszku, marchewki, jajka i ogórka kiszonego-dla mnie idealna. Sałatka ta doskonale sprawdzi się na domowe imprezy lub na zwykłą kolację w poście. Serdecznie polecam. 600 g filetów śledziowych z zalewy octowej 1 łyżka posiekanej cebulki(...)zimną wodą. Natkę pietruszki posiekać. Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, natkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. Godzinę. Sałatkę podawać z pieczywem schłodzoną. Smacznego
Krylowa Kuchniajajeczna z delikatną nutą chrzanową doskonale pasuje na zbliżające się Święta Wielkanocne, u mnie na pewno będzie powtórka i to z podwójnej porcji. Sałatka doskonale pasuje do wędlin, kiełbasek i pieczonego mięsa. Polecam :) Składniki - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 czerwona cebula - puszka groszku konserwowego - 1 małe kwaskowe jabłko - 4-5 rzodkiewek - 2-3 łyżki majonezowego sosu chrzanowego od Folwark(...)łyżka majonezu Folwark - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz Wykonanie Ugotowane jajka kroję w większą kostkę, cebulę i jabłko w drobna kosteczkę, rzodkiewki w ćwierć plasterki. Całość przekładam do miseczki, następnie dodaję odsączony groszek, sos majonezowo-chrzanowy, majonez, musztardę, sporo pieprzu i sól do smaku. Sałatkę mieszam bardzo delikatnie ale dokładnie. Odstawiam do lodówki na godzinkę, aż smaki się połączą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród