Nawet trudno uwierzyć... to już 3 lata! Blogu ,,Kuchnia Łukasza" 3 lata! Nawet nie wyobrażacie na ile przepełniony jestem szczęściem, ale najpierw przepis, a potem już
Kuchnia Łukaszazostał w całości zjedzony na obiad? Ja czasem zamrażam do wykorzystania w przyszłości w zapiekankach. Albo robię z niego kotlety. Jeśli dodamy do nich kaszę jaglaną, niepotrzebne nam już jajko do sklejenia całości podczas pieczenia. A dodatek kaszy sprawia, że nie musimy kotletów solić :) Jalapeno trochę podrasowuje smak tych kotletów i wzbogaca wygląd kotletów. Jeśli ktoś nie przepada za tego(...)tyle, ile zawiera w sobie ugotowany kalafior. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety (mi wyszło 9). Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatką o wyrazistym smaku, np. z sałatką z buraków lub chutneyem. ------------ Podobne: Placki jaglano-ziemniaczane z farszem Kotlety jaglano-selerowe Pulpety z dyni i ciecierzycy
Weekendy w domu i ogrodziePyszne, soczyste, mięciutkie roladki z kurczaka z marchewką smażoną z curry. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale smak tych roladek zachwyci pewnie
Kuchnia Łukaszaroślinożerców. Enjoy! 250g kaszy bulgar (ale może być każda inna) 1 duża cebula 1 puszka białej fasoli (ja miałam w pomidorowej zalewie) puszka pieczarek (lub 200g surowych) 2 jajka natka pietruszki sól, słodka papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia (trwało to z pół dnia, bo nie specjalnie mi się spieszyło z robieniem(...)indeksowi glikemicznemu może być spożywana przez chorych na cukrzycę i osoby na diecie. A w połączeniu z nasionami strączkowymi to już sama kopalnia zdrowia. W kuchni idealna do sosów, sałatek, z powodzeniem można zrobić z niej także kaszotto. Na blogu gościła jak do tej pory tylko raz (tutaj), ale coś mi się wydaje, że szybko nadrobię te zaległości
bastalenazdjęciu jak mała łapka zamierza się na jedną podczas, gdy mama próbuje zrobić zdjęcia Ostatnio dostałam dużą ilość cukinii. Większość starłam i zrobiłam rodzinie pyszne babeczki, część dodałam do sałatki, ryżu i oczywiście babeczek Przyznam Wam szczerze, że bardzo lubię cukinię (nie tylko w tradycyjnym leczo ). Jednak kiedyś rzadziej z niej korzystałam. Dlaczego? Powód jest prosty nie przepadam(...)powinniśmy uzyskać 1 szklankę startej cukinii 1 szklanka cukru (można dać ciut mniej) 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 3-4 krople aromatu pomarańczowego Przygotowanie: Cukinię trzemy. Ja używam do tego wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium . Wystarczy założyć odpowiednią tarczę i w kilka sekund wszystko gotowe. W przypadku
Słodkie okruszkiSuflet lekki jak piorko, niczym puch. Jest jak delikatny powiew wiatru. I choc jesienny wiatr do delikatnych nie nalezy, ja dzis gotuje na przekor pogodzie. Zamknelam
Przysmaki KarolkiSernik z cynamonem, najłatwiejszy sernik dla początkujących Sernik z cynamonem - przepis, który spodoba się wszystkim zabieganym, zapracowanym i leniuszkom. Wystarczy 5 minut i ciasto na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa zaklepka kociewska - przepis regionalny Zupa zaklepka kociewska należy do najbardziej charakterystycznych smaków tego regionu Pomorza, podawano ją na maltych (czyli obiad) jako pożywne danie jednogarnkowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki, w dwóch odsłonach Do przygotowania placuszków bananowych będziecie potrzebować: 4 bananów 2 jajek ok. 2 łyżek oleju kokosowego (można również smażyć je na zwykłym oleju lub na maśle klarowanym) 2 łyżeczek karobu 1-2 łyżeczek masła orzechowego Oczywiście możecie przygotować placuszki z samych bananów i jajek – takie też są pyszne! Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 16 placuszków(...)dwóch odsłonach, więc do każdej wzięłam po dwa banany i jednym jajku. Kroki przygotowania są identyczne w obu przypadkach, a placuszki różnią się jedynie opcjonalnymi dodatkami 1. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem tak, żeby nie zrobić z nich zbytniej papki. 2. Dodajemy do nich jajko oraz wybrany dodatek (karob lub masło orzechowe) i całość mieszamy. Masa nie powinna
Okiem Blondynki by McBlondiCynamonowe bułeczki cinnamon rolls - doskonałe na każdą okazję Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls, którym nikt się nie oprze to świetna propozycja na zbliżające się chłodniejsze dni lub
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawystygnięcia. Masa jajeczna: 250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka 50 g drobno startego cheddara pieprz, chilli (lub inne ulubione przyprawy) Do miseczki wlewamy jogurt oraz wbijamy jajka, do środka dodajemy także starty ser oraz przyprawy - u nas pieprz i spora ilość chilli, ale możecie doprawić masę także papryką słodką lub ulubionymi ziołami - całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :) Parmezanowe(...)minut - do momentu aż masa zetnie się i spęcznieje Po wyjęciu z piekarnika tarta powinna lekko przestygnąć. Kroi się łatwo i nie rozpada się. Swoją podałam z prostą sałatką z ulubioną sałatą i pomidorami. Smacznego
Cooking MonsterMój egipski kolega - Hossam podał mi jakiś czas temu przepis na doskonały arabski deser. Nie jest on może dietetyczny, ale za to .... bardzo smaczny :) W
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasła orzechowego to dzień stracony. Po banany sięgam natomiast znacznie rzadziej, co nie zmienia faktu, że bardzo je lubię. Najlepiej sprawdzają się w mojej kuchni jako wegański zamiennik jajek, stąd też często są podstawą wszelkich słodkich wypieków, ale zjadane z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu znikają w mgnieniu oka. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować tego połączenia- definitywnie powinien(...)podkreślić, iż roślina ta zawiera dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż, co jest kolejną zaletą.W kuchni, quinoa, jest bardzo wszechstronna- stanowi świetny dodatek do zup, sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też
peanutbuttermonstermięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki kapusty 150g ugotowanego ryżu 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, świeże zioła 4-5 ziemniaków 300ml bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka masła olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę(...)TUTAJ OSZUKANE GOŁĄBKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gołąbkowa patelnia – pyszne danie jednogarnkowe! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPor nie gości zbyt często na naszym stole. Mąż czasem marudzi, że jest za ostry. Surówka z dodatkiem pora również rzadko kiedy dzieciom przypada do gustu
Mieszam w Garnku