Przepis na szybkie kubeczkowe ciasto jogurtowe Ciasto do przygotowania z dziećmi Przepis na kubeczkowe ciasto jogurtowe jest chyba jednym z najłatwiejszych i najbardziej uniwersalnych. Puszyste, delikatne
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastarty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie : Z ciasta francuskiego wycinamy krążki ok 10 szt. W 5 szt robimy mniejsze otwory, kółeczka tzw czapeczki zostawiamy. Całe krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy ciasto z otworkiem. Układamy na blaszce, "czapeczki" osobno i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Wędlinę rozdrabniamy blenderem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pieczarki, kurki, paprykę czerwoną(...)smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość sosem. Zwycięzcom gratulujemy !!! Laureatów prosimy o przesłanie danych do wysyłki na naszą skrzynkę pocztową do 7 dni Po upływie tego czasu nagrody przepadają
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikokardkę. Co roku wiele z nas ma ten sam dylemat, stojąc przed listą z deklaracjami kulinarnymi. Co zrobić, żeby nie było nudno i żeby nie skończyć z dwunastoma sałatkami? Oczywiście są klasyki. Bill przygotowuje ciasto marchewkowe i już tradycją jest komentowanie, że "w tym roku to mu dobre wyszło- (słodsze/ bardziej wytrawne/ delikatniejsze/ ostrzejsze/ wilgotniejsze/ bardziej puszyste)*." Kasia z sekcji(...)czereśnie są obowiązkowe. Często pojawiają się thermomixowe specjały, bo część z nas jest szczęśliwymi posiadaczami (do dziś pamiętam te ziołowe chlebki Kasi K. ...). Oczywiście nie ma imprezy składkowej bez sałatek. I jeśli człowiek chce spróbować wszystkiego nawet po odrobinie, to po pół godzinie czuje, że ścianki żołądka ocierają mu się o pęcherzyki płucne. Ale je dalej, bo takie to wszystko
les mirabelleskuchni 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym(...)najchętniej gotujesz swojej rodzinie ? za często dla nich nie gotuję, bo uważają, że jem dziwnie;/ ewentualnie mamę kuszę jakimiś zdrowymi wypiekami 6. Na piknik zabrałabym/zabrałbym… muffinki, sałatkę owocową, prażoną ciecierzyce, koktajl owocowy 7. Ulubione owoce lata ? TRUSKAWKI ! <3 8. Najszybszy przepis, który przychodzi Tobie teraz do głowy ? naleśniki z truskawkami 9. Kawa w kubku czy filiżance
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkeksowych - łatwiej się kroi w zgrabne batony). W dużej misce wymieszać razem wszystkie suche składniki. Dodać orzechy, nasiona i pokrojone suszone owoce. Zrobić w środku zagłębienie i wbić w nie jajko, wlać olej, miód i sok oraz dodać masło orzechowe oraz rozgniecionego banana. Wszystko razem dokładnie wymieszać - najlepiej przy pomocy rąk. Gotową masą rozprowadzić równomiernie na papierze do pieczenia. Moje(...)omega-3, pozostałą część stanowi kwas linolowy z grupy omega-6. witamina E (tokoferol) - 63mg/100g Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowywania sosów i dressingów do sałatek. Olej Beskidzki Spółki Bielmar jest dostępny w butelkach o pojemności: 0,5l, 1l, 3l i 5l. Więcej informacji na stronie producenta: http://www.bielmar.pl/produkt/olej-beskidzki-2/
KUCHARNIACałość dokładnie wymieszałem za pomocą łyżki i odstawiłem do lodówki na 20 minut.Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej, dodałem do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2 jajka, 150 ml maślanki i 2 łyżki roztopionego masła. Całość wyrobiłem na ciasto, które powinno uzyskać elastyczną konsystencję i nie lepić się do rąk. W zależności od użytej mąki i maślanki(...)minut, aż lekko wyrosło i stało się przyrumienione w wierzchu. Danie wyjąłem na talerze i udekorowałem kilkoma listkami bazylii. Podałem na gorąco z idealnie pasującą do niego gruzińską sałatką
Wyprawy kulinarneSierpnia nie wyobrażam sobie bez papryki. Specjalnie dla Was, w jednym miejscu zebrałam najlepsze przpeisy z królową straganów. Polecam i zachęcam do wspólnego gotowania, jak zawsze
Moja smaczna kuchniaidealne na kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem- nadadzą się raczej na sałatkę- dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując(...)ostygną, dzielimy masę na 4 równe części, jedną część wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie
Karo in the Kitchencheddar 1 szklanka mąki i odrobina do podsypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy 4-5 plastrów suszonych pomidorów 3/4 łyżeczki soli Jajka zmiksować z serem (ok. 1 minutę). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i zielony pieprz. Ponownie zmiksować, na koniec wrzucić pokrojone drobno suszone pomidory. Ciasto przełożyć na posypany mąką(...)zamieszać zawartość naczynia i ponownie włożyć piekarnika na kolejne 30 minut. Wyjąć, przestudzić, usunąć liście laurowe i plastry cytryny, odlać część oliwy (ok. 1/3 ) - można wykorzystać ją do sałatek, czy innych celów, a resztę przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Gotową pastę można spożywać od razu lub przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. * przepis na biscotti zmodyfikowany
KUCHARNIAOstatnio więcej czasu spędzam w podróży niż w domu, przez co jadam głównie na mieście, albo w pociągu (wszelkie sałatki już mi się niestety przejadły). Oczywiście ma to swoje plusy (np. takie, że dzisiaj będę mogła kupić moją ulubioną kawę w Synergii (Katowice), a jutro zjeść obiad w Vege Mieście (Warszawa) ), ale ma też minusy, na przykład takie(...)dwie szczypty chili w proszku dwie szczypty słodkiej papryki sól, pieprz do smaku masło orzechowe Bezglutenowa tortilla* *można użyć gotowych placków tortilli 195g skrobi/mąki z tapioki 2 duże jajka 115ml mleka roślinnego 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego) 1/2 łyżeczki soli Serowy dip z batata 1 słodki ziemniak (mój ważył 366g przed obraniem) 3 łyżki mleka migdałowego
Fill The Bowlpropozycja na bezmięsny obiad lub jak kto woli – kolację ;) Ostatnio mój Mąż miał manie na pora, więc najpierw powstała sałatka z porem, na którą znajdziecie przepis tutaj -> Sałatka z porem ; a teraz w ostatni piątek wymyśliłam, że zrobimy bezmięsne naleśniki właśnie z jego ulubionym porem ;) Są przepyszne, z chrupiącym naleśniczkiem, więc wypróbujcie koniecznie! :) @media (min-width:800px(...)1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Naleśniki z porem – Składniki: Składniki na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 200g mąki pszennej 200ml wody 200ml mleka szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia Składniki na farsz: 500 g pora (waga tylko białych części, bez zielonych
Kulinarne Przebojegrymasy? Sama nie wiem... Wiem jednak na pewno, że jest kilka wcieleń marchewki, które powodują u mnie szybsze bicie serca i rumieńce zachwytu. To marchewkowe gnocchi (klik) i orientalna sałatka z z baby carrots (klik) , a kilka dni temu dołączyła do nich Elżbietańska Tarta Marchewkowa. Odkąd ją ujrzałam - a minęło już kilka lat, wiedziałam, że nadejdzie dzień, kiedy będę(...)spód: 125 g mąki 50 g płatków owsianych 75 g masła szczypta soli Na nadzienie: 450 g marchewki obranej i pokrojonej 75 g kremowego serka 1 jajko skórka starta z 1 pomarańczy sok z połowy pomarańczy szczypta soli do smaku - imbir, cynamon, pieprz 50 g grubo siekanych orzechów nerkowca Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi i solą, dodać
KUCHARNIApomysł na pyszny obiad, który możemy przygotować także z ziemniaków, które zostały nam z wczorajszego obiadu. Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula 0,5 kg kiszonej kapusty suszona bazylia, sól, pieprz *** Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte(...)foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków *** *** Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko *** *** Całość zagniatamy na gładkie ciasto. W razie gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk możemy dodać trochę więcej mąki ale nie za dużo, im mniej jej dodamy tym delikatniejsze kluski
Blog z Apetytemśmietankowego i dodatkiem orzeszków. Nikt z próbujących nie zorientował się nawet, że ciasto jest zrobione z dodatkiem dyni, jest ona praktycznie niewyczuwalna. SKŁADNIKI: Składniki na ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki miodu 3/4 szklanki puree z dyni 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250ml(...)przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów *** *** Przygotowanie ciasta: jajka miksujemy z cukrem na gęstą puszystą masę, następnie nie przerywając dolewamy strużką olej, a potem miód. Ubijamy do połączenia składników *** *** Dodajemy puree z dyni i krótko miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem
Blog z Apetytem