musiały także być ekonomiczne. Książka powstała z wybranych przepisów, które ukazywały się w tym magazynie. Większość z nich, to dania jednogarnkowe, rozgrzewające, roznoszące aromat na cały dom. Jest tu trochę sałatek i deserów, ale duża jej część to dania na ciepło. Dziś wypróbowałam pierwszy z wielu zaznaczonych karteczkami przepisów. Datowany na styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad(...)szklanka ugotowanej i przetartej przez praskę do ziemniaków marchewki 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 łyżka startej na tarce cebuli ½ łyżeczki przyprawy curry* sól do smaku 1 jajko bułka tarta do obtaczania kotlecików Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) dobrze wymieszać w misce. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. * w oryginalnym przepisie zamiast curry było ½ łyżeczki soli selerowej i szczypta
Posadzone i zjedzonewspominane przez przyjaciół Waszej pociechy. Pizza to także dobre rozwiązanie na spotkania w gronie znajomych. Robi się szybko i każdy chętnie ją pałaszuje. Do tego możecie podać sałatkę, koreczki, a w wersji dla najmłodszych kolorowe kanapki i również sałateczki. Od Agi R. - filolożki, która robi najlepsze rogale pod słońcem, dostałam przepis na ciasto do pizzy. Ciasto z przepisu(...)letniego mleka (Uwaga osoby początkujące: mleko nie może być bardzo ciepłe ani gorące, ponieważ "zabije" skutecznie drożdże!) Wymieszać i zostawić do urośnięcia. Do miski wsypać: 4 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżkę cukru 0,5 szklanki oleju Do całości dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wymieszać. Odstawić do urośnięcia w ciepłe miejsce. Po ok 30 - 40 minutach, ciasto podzielić
Kuchnia smakówNiedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto, które przygotowałam odrobinę odbiega od normalnych wypieków – oprócz faktu bycia bezglutenowym, wydaje się być nieco bardziej „zbitym” wypiekiem. To tylko „zmyła”, bo wraz z pierwszym kęsem przekonacie się jak bardzo(...)jedną lub dwie osoby. Jeżeli jesteście ciekawi efektów zapraszam do zapoznania się z przepisem! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 150 g gęstego naturalnego jogurtu (w temperaturze pokojowej) – 2 jajka (w temperaturze pokojowej) – 70-80 g cukru – 210 g mąki gryczanej pełnoziarnistej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 70 g oleju arganowego – spora garść jagód Przygotujcie
Szybko Tanio SmaczniePrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody GatityPyszne, chrupiące, słodkie, smaczne... Idealne! Wafle domowe to jeden z najlepszych deserów na świecie, bo uwielbiają je dzieci, a także i dorośli. U nas w
Kuchnia ŁukaszaCoś prostego na wyjątkowe śniadanie lub obiad na słodko. Kaiserschmarrn czyli austriacki przysmak z ciekawą historią. Prosty i pyszny! Historia Kaiserschmarrn rozpoczyna się w XIX wiecznym
smakowitehistorie.comWielkanoc coraz bliżej, na stołach pojawią się wszelkiej maści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazamieniłam rozmaryn na koperek. Wyszło bosko! Tarta jest cudownie wiosenna, ma piękny, różowo-zielony kolor, smakuje wybornie i naprawdę potrafi nasycić. Dla nas stanowiła pełnoprawny obiad z dodatkiem sałatki ze szpinaku, ale jak ktoś nie może się obyć, może podać do niej na przykład filety z kurczaka. Choć nawet C., zaśniedziały mięsożerca, stwierdził, że nic jej więcej nie trzeba. Smakowite(...)łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody farsz: 1 pęczek botwinki 500 g młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 jajka 250 g creme fraiche (18%) 1 pęczek koperku sól pieprz Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Po łyżce dodawać wodę, zagnieść gładkie, nielepiące
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostatniej sałatce , mam ciągłą ochotę na bakłażana, ciecierzycę, fetę i zatar! Jeśli jeszcze tej sałatki nie jedliście, koniecznie spróbujcie - jest boska! My w ciągu dwóch tygodni ją jedliśmy kilka razy, albo na kolację, albo do obiadu, albo zamiast obiadu ;) Jak o niej myślę, aż ślinianki zaczynają mi mocniej pracować ;) I kiedy tak sobie pomyślałam o ciecierzycy natychmiast zajrzałam(...)Zatem zapraszam Was na placki z mąki z cieciorki, z dodatkiem jogurtu naturalnego, grillowanego bakłażana, pomidorków i fety! Składniki: (ok. 7-9 sztuk) 110 g mąki z cieciorki, 1 jajko, 115 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego lub kefiru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, sól, pieprz suszone zioła, ulubione przyprawy (u mnie zatar) bakłażan, pomidorki koktajlowe, gęsty
Plate of JoyNiedziela to chyba jedyny dzień, kiedy spokojnie, bez ganiania z dzieciakiem do przedszkola i codziennymi obowiązkami, możemy się rodzinnie skupić na najważniejszym posiłku jakim jest śniadanie
BaRepaspodarować mojej Walentynce.Arabskie przysłowie mówi " Tam gdzie jest miłość, tam nie ma biedy " ( Where there is love, there is no poverty ).Co jadają zakochani? – Don Juan omlet z 10 jajek, Casanova 50 ostryg. Pomyślałem o zakochanych, którzy ten dzień i wieczór spędzą tylko ze sobą i postanowiłem dla nich ułożyć menu . W trakcie kolacji polecam dobrą komedię(...)takiego jak miłość. Menu walentynkowe: Na dobry początek – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka - Sałatka z avokado i granatu, Zupa - Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką
Kulinarny karnet Christopheraciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta(...)Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach
Ciastka - domowe słodkościProponuję dziś przepis na najlepsze ciasteczka - ever - ciasteczka migdałowe , które są tak pyszne , że dwie blachy znikają w mig. Nie można się od nich oderwać
Kawa z mlekiemKotlet kijowski, coś podobnego na lubianego przez wszystkich kotleta De Volaille. Główny trik przy przygotowaniu kotleta kijowskiego jest poprawne panierowanie kotleta, tak aby, ani gram masła
Kuchnia Łukaszaodgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce. Smakuje z dodatkiem sałatki z rukoli i suszonych pomidorów lub mixu sałat z winegretem. Świetne będą np. sałatka z rukolą, pomidorkami i serem lub sałatka z cukinią . Polecam przepis na domową, pyszną i aromatyczną zapiekankę makaronową z mięsem, na bogato! Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem serowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka(...)papryka żółta 1 papryczka chili 2 cebule sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie oliwa do podania: pomidorki koktajlowe i rukola SOS SEROWO-ŚMIETANOWY: 2 duże jajka 300 g śmietany 18% 400 g tartego żółtego sera sól, pieprz, większa szczypta gałki muszkatołowej PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję 5 minut krócej niż na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzam i układam
Zasmakuj Kuchni