jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i roztrzepujemy. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej *** *** Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Do tak przyrządzonych kotletów polecam podać młodą kapustę zasmażaną PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM(...)KURCZAKA I MAJONEZU PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SZYBKI, ŁATWY I TANI OBIAD! NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł
Blog z ApetytemNie zawsze kanapka musi być jedynym rozwiązaniem na pyszne śniadanie. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu tosty z szynką i mozzarellą. Ich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!konsystencję z każdego użytego składnika. A teraz dość gadania - tak mnie jakoś dziś naszło - czas na gotowanie! Dlaczego "a'la tabbouleh"? Już tłumaczę. Tabbouleh to warzywna sałatka z kaszą bulgur, która pochodzi z Libanu. Doprawia się ją świeżą miętą i sokiem z cytryny. Moja propozycja kaszy jęczmiennej nieco ją przypomina :) KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI A'LA TABBOULEH(...)duże ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 pomarańczowa / żółta papryka, również nie za duża 1 pęczek pietruszki 2-3 gałązki świeżego oregano 2 średnie pomidory 3-4 jajka 1 łyżeczka majeranku suszonego (płaska) sok z cytryny do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Bulion zagotowuję, wkładam woreczek z kaszą jęczmienną i gotuję wg instrukcji na opakowaniu
W kuchni Karmel-itkibardzo proste z zaledwie kilku składników i oczywiście obowiązkowo z majową młodą pokrzywą. Wymyśliłam je zupełnie przypadkiem, spontanicznie, gdy z roztargnienia rozgotowałam quinoę i już się nie nadawała do sałatki ;) Świetnie zastępują pieczywo, można je podać z ulubioną pastą, sałatą i pomidorem, albo użyć zamiast glutenowej tortilli, lub najprościej podać z dobrą oliwą z oliwek. Składniki: 1 szklanka ugotowanej(...)młodej pokrzywy sól Wykonanie: Quinoę starannie miksujemy blenderem z wodą i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, dorzucamy poszatkowane pokrzywy, dokładnie mieszamy i pieczemy na suchej małej (takiej na jedno jajko) suchej patelni, na małym ogniu, z obu stron, aż się przyrumieni. Z podanej porcji powinny wyjść 3 placuszki jak na zdjęciu
Quinoa Raz!papryczką chili. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Odcedzamy z tłuszczu i studzimy. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Następnie dodajemy podsmażone mięso mielone z cebulą i chili oraz starty na tarce o grubych oczkach żółty(...)obydwu stron na złocisty kolor. Usmażone kotleciki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami takimi jak np. ziemniaki, ryż z warzywami, pieczone ziemniaki, sałatka
Kuchnia MagdaLenykasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw(...)wystygnięciu. To pyszne i sycące danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię o średnicy 20 cm, porcja dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 biała cebula 4 jajka łyżka świeżo startego twardego sera (grana padano, parmezan) sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok 20-25 minut). Odcedzić
Kulinarne Inspiracjeodtworzyć smak i klasyczny sos trochę zmodyfikowałam po swojemu. Głównie zmieniłam proporcje w sosie. Ominęłam też boczek czy kurczaka, a także zamieniłam rodzaj sera. Sos jest podstawą smaku tej sałatki. Spróbujcie tego :) Porcja: 2 talerze Składniki: 150g mix sałat lub duża główka sałaty lodowej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 4 kromki razowego chleba, pokrojonego w kostkę 3 jaja(...)łyżka startego żółtego sera 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki sosu Worcestershire 1 filecik anchois ( opcjonalnie) 1 łyżka musztardy sarepskiej Wykonanie: Gotujemy jajka na twardo. Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy pokrojony na plastry czosnek. Dodajemy chleb. Smażymy ok.5 minut, często mieszając. Grzanki powinny być chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia
Apetyt na Zielonejest jakoś tak, że nie ma się ochoty na jedzenia ciężkich rzeczy. Wtedy najlepszym posiłkiem są lekkie sałatki, zupy i chłodniki. A oto pomysł na pewną pyszną, bardzo prostą sałatkę. Składniki: garść szpinaku puszka tuńczyka w oleju (niech będzie to cały filecik a nie rozdrobniony) 4 rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 jaja, ugotowane na twardo ćwierć czerwonej cebuli(...)oliwę z oliwek i smażymy pokrojone w plasterki rzodkiewki po 2 minuty z każdej strony. Cebulkę kroimy w piórka. Na półmisku układamy umyty szpinak, pokrojone na ćwiartki jajka oraz cebulkę, kawałki tuńczyka i grillowaną rzodkiewkę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen. Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane(...)potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 kg ziemniaków – 1 ½ szklanki mąki pszennej – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 2 jajka – 500 g truskawek – 2 łyżki oleju – szczypta soli Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych ziemniaków wsypujemy
Zdrowy Styl JoannyOdkąd spróbowałam szakszukę oszalałam na jej punkcie. Idealna na śniadanie lub kolację. Pyszna i sycąca, a przy tym kolorowa i zdrowa. Tym razem wymyśliłam sobie jako
Karola gotujeOstatnio moim ulubionym połączeniem stały się szpinak, pieczarki i feta. Pierwszy raz jadłam je jako nadzienie w naleśniku (który też dodam w późniejszym czasie). Postanowiłam przenieść
Karola gotujesoku z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko(...)musztardą, octem i solą, ubijaj stopniowo dodając olej, dopraw do smaku. Ravioli z kiszonego ogórka 1 łyżeczka agaru 200 ml soku z kiszonych ogórków 150 ml wody 4 jajka Posiekane ozory Odrobina wędzonego oleju Sól i pieprz do smaku Płatki bławatka (opcjonalnie) Jajka ugotuj w kąpieli wodnej w temp. 62°C przez 2 godziny, wystudź. Agar wymieszaj
SzczyptaSmaQkomosy z brokułem, orzechami i daktylami Komosa nazywana bywa „matką wszystkich kasz”, choć właściwie kaszą nie jest. Doskonale sprawdza się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Można z niej zrobić sałatkę do pracy, albo zjeść na śniadanie z jogurtem i owocami. W naszym daniu smaki słodkie i wytrawne łączą się w harmonijną całość, tworząc lekkie, wyjątkowe danie. Zobacz przepis Środa: Risotto(...)bulguru i jarmużu w sosie pomidorowym Wegetariańskie danie z zapieczonej kaszy bulgur, wymieszanej z jarmużem, zanurzonej w wolno duszonym sosie pomidorowym. Na tym wszystkim „polewa” z jogurtu, parmezanu i jajek. Proste, sycące danie. Zobacz przepis Opisy dań na kolejne dni tygodnia, tradycyjnie będziemy dodawać codziennie rano, gdyż brakuje nam czasu, żeby całość ogarnąć w niedzielę wieczorem. Jak zrobiliśmy przepisy
Niedzielny kucharzpotraw w głębokim tłuszczu. Jest tani i ogólnodostępny i długa zachowuje swoja świeżość. Ma neutralny zapach i smak – może być wykorzystywany do smażenia oraz np. jako dressing do sałatki. Ze względu na bardzo zbliżoną zawartość kwasów omega-6 w stosunku do oliwy z oliwek – olej rzepakowy został nazwany „oliwą Północy„. Spożywając dwie łyżki dziennie, jesteśmy(...)olejrzepakowy.com/o-kampanii/ Składniki na ciasto ze śliwkami Jest to przepis na ciasto pieczone w keksówce o długości 30 cm. 1,5 szklanki mąki – tj. ok. 225 g 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3,4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 śliwek 3-4 łyżki bułki tartej Ciasto ze śliwkami – przepis Ciasto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Truskawkowe ciasto ucierane z kruszonką i cukrem pudrem Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto
Korniszonki