Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem to kolejna propozycja warstwowej sałatki na blogu. Tak samo, jak przy poprzedniej sałatce (zobacz: Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem
Kulinarne PrzebojePo raz pierwszy jadłam coś podobnego podczas Sylwestrowej imprezy u koleżanki. Doczekała się i w nieco zmodyfikowanej wersji znajdzie się na blogu. Zapraszam. Składniki: brokuł kukurydza
Wielki apetytPlastry mięsa przykrywamy kolejno folią spożywczą i cieniutko rozbijamy *** *** Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Sznycle obtaczamy dokładnie w mące *** *** Następnie moczymy w roztrzepanym widelcem jajku *** *** I panierujemy w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej z masłem lub smalcem i smażymy sznycle po około 2 minuty z każdej strony *** *** Pod koniec smażenia patelnie przykrywamy pokrywką, aby sznycle stały się(...)kawałkami cytryny *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sznycle po wiedeńsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemUwielbiam klasyczna sałatkę z tuńczyka, tak tak każdy z Was ją jadał - układane warstwy tuńczyka, białka, żółtka, sera, cebula, masło, majonez itd. Moja dzisiejsza propozycja była inspiracja właśnie tej klasycznej sałatki ale została zmodyfikowana tak aby pasowała jako pełnowartościowy posiłek. Aby było wszystko co potrzeba porcja białka, węgli oraz tłuszczu. Nie prezentuje się tak okazale jak oryginał, ale jest równie(...)sklepu po składniki i do dzieła. U mnie poszło jako posiłek do pracy w wersji lunchbox. Wersja dla Pań wszystkie składniki dzielimy przez pół ;) Składniki: - 100g białego ryżu - 2 jajka - puszka tuńczyka w sosie własnym - łyżka majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - ogórek kiszony - garść kukurydzy - sól, pieprz do smaku Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobna kosteczkę, ryż gotujemy
Smacznie Pysznie Kaloryczniejeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i roztrzepujemy. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej *** *** Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Do tak przyrządzonych kotletów polecam podać młodą kapustę zasmażaną PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM(...)KURCZAKA I MAJONEZU PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SZYBKI, ŁATWY I TANI OBIAD! NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł
Blog z ApetytemNie zawsze kanapka musi być jedynym rozwiązaniem na pyszne śniadanie. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu tosty z szynką i mozzarellą. Ich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!konsystencję z każdego użytego składnika. A teraz dość gadania - tak mnie jakoś dziś naszło - czas na gotowanie! Dlaczego "a'la tabbouleh"? Już tłumaczę. Tabbouleh to warzywna sałatka z kaszą bulgur, która pochodzi z Libanu. Doprawia się ją świeżą miętą i sokiem z cytryny. Moja propozycja kaszy jęczmiennej nieco ją przypomina :) KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI A'LA TABBOULEH(...)duże ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 pomarańczowa / żółta papryka, również nie za duża 1 pęczek pietruszki 2-3 gałązki świeżego oregano 2 średnie pomidory 3-4 jajka 1 łyżeczka majeranku suszonego (płaska) sok z cytryny do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Bulion zagotowuję, wkładam woreczek z kaszą jęczmienną i gotuję wg instrukcji na opakowaniu
W kuchni Karmel-itkibardzo proste z zaledwie kilku składników i oczywiście obowiązkowo z majową młodą pokrzywą. Wymyśliłam je zupełnie przypadkiem, spontanicznie, gdy z roztargnienia rozgotowałam quinoę i już się nie nadawała do sałatki ;) Świetnie zastępują pieczywo, można je podać z ulubioną pastą, sałatą i pomidorem, albo użyć zamiast glutenowej tortilli, lub najprościej podać z dobrą oliwą z oliwek. Składniki: 1 szklanka ugotowanej(...)młodej pokrzywy sól Wykonanie: Quinoę starannie miksujemy blenderem z wodą i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, dorzucamy poszatkowane pokrzywy, dokładnie mieszamy i pieczemy na suchej małej (takiej na jedno jajko) suchej patelni, na małym ogniu, z obu stron, aż się przyrumieni. Z podanej porcji powinny wyjść 3 placuszki jak na zdjęciu
Quinoa Raz!papryczką chili. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Odcedzamy z tłuszczu i studzimy. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Następnie dodajemy podsmażone mięso mielone z cebulą i chili oraz starty na tarce o grubych oczkach żółty(...)obydwu stron na złocisty kolor. Usmażone kotleciki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami takimi jak np. ziemniaki, ryż z warzywami, pieczone ziemniaki, sałatka
Kuchnia MagdaLenykasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw(...)wystygnięciu. To pyszne i sycące danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię o średnicy 20 cm, porcja dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 biała cebula 4 jajka łyżka świeżo startego twardego sera (grana padano, parmezan) sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok 20-25 minut). Odcedzić
Kulinarne Inspiracjeodtworzyć smak i klasyczny sos trochę zmodyfikowałam po swojemu. Głównie zmieniłam proporcje w sosie. Ominęłam też boczek czy kurczaka, a także zamieniłam rodzaj sera. Sos jest podstawą smaku tej sałatki. Spróbujcie tego :) Porcja: 2 talerze Składniki: 150g mix sałat lub duża główka sałaty lodowej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 4 kromki razowego chleba, pokrojonego w kostkę 3 jaja(...)łyżka startego żółtego sera 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki sosu Worcestershire 1 filecik anchois ( opcjonalnie) 1 łyżka musztardy sarepskiej Wykonanie: Gotujemy jajka na twardo. Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy pokrojony na plastry czosnek. Dodajemy chleb. Smażymy ok.5 minut, często mieszając. Grzanki powinny być chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia
Apetyt na Zielonejest jakoś tak, że nie ma się ochoty na jedzenia ciężkich rzeczy. Wtedy najlepszym posiłkiem są lekkie sałatki, zupy i chłodniki. A oto pomysł na pewną pyszną, bardzo prostą sałatkę. Składniki: garść szpinaku puszka tuńczyka w oleju (niech będzie to cały filecik a nie rozdrobniony) 4 rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 jaja, ugotowane na twardo ćwierć czerwonej cebuli(...)oliwę z oliwek i smażymy pokrojone w plasterki rzodkiewki po 2 minuty z każdej strony. Cebulkę kroimy w piórka. Na półmisku układamy umyty szpinak, pokrojone na ćwiartki jajka oraz cebulkę, kawałki tuńczyka i grillowaną rzodkiewkę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen. Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane(...)potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 kg ziemniaków – 1 ½ szklanki mąki pszennej – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 2 jajka – 500 g truskawek – 2 łyżki oleju – szczypta soli Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych ziemniaków wsypujemy
Zdrowy Styl JoannyOdkąd spróbowałam szakszukę oszalałam na jej punkcie. Idealna na śniadanie lub kolację. Pyszna i sycąca, a przy tym kolorowa i zdrowa. Tym razem wymyśliłam sobie jako
Karola gotujeOstatnio moim ulubionym połączeniem stały się szpinak, pieczarki i feta. Pierwszy raz jadłam je jako nadzienie w naleśniku (który też dodam w późniejszym czasie). Postanowiłam przenieść
Karola gotuje