sałatka z jajkami - 7047 przepisów (strona:327/470)

Klops w śmietanie. 182

mąki sól pieprz mielony Sposób wykonania :  Kajzerkę na moczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, zemleć w maszynce lub rozdrobnić widelcem, dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować równy wałek, owinąć go folią aluminiową lub pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze(...)włożyć do brytfanny, polać śmietaną wymieszaną z mąką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aby śmietana się zagotowała. Gorący klopsik pokroić na porcje.   Podawać z ziemniakami i sałatką warzywną np. zieloną sałatką.                         Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
ROLADA BROKUŁOWA 298

Nie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pomarańczowa jajecznica na słodko z ziarnem płaskurki 148

Witajcie!, mam kolejny pomysł na śniadanko :). Znów sięgnę po płaskurkę bo jest naprawdę bardzo smaczna i gotowa po ok. 30 minutach od gotowania,  polecam również

Kuchnia PROzdrowotna
Ziemniaczana sałatka 227

Dzisiaj przypada post sałatkowy. Pyszna, łatwa i na pewno do wykonania w przyszłości nie raz! Sprawdzi się na imprezie czy też jako obiadokolacja z kawałkiem mięsa

NA MOIM TALERZU
Idealne ciasto drożdżowe. 22672

 Ciasto drożdżowe jest faworytem w mojej kuchni, ale tak nie było od samego początku. Najpierw moje ciasto nie rosło, następnie było bardzo kruche, no i

Kuchnia Łukasza
Mielone z fetą i papryką zapiekane z warzywami 59

tarta- 4 łyżki 1 jajko posiekana w kosteczkę feta- 100g 1 czerwona papryka-pokrojona w kosteczkę Sól, pieprz, słodka papryka- po 1/3 łyżeczki dodatkowo łyżka posiekanej drobno natki pietruszki. liście selera kilka młodych marchewek i pietruszek Olej rzepakowy woda 100ml małe kawałeczki / kosteczki masła- kilka takich 1 cm/1cm Robimy! Mięso porządnie mieszamy z roztrzepanym jajkiem, dodając sól, pieprz, paprykę(...)Pieczemy 30 minut w 180 stopniach ( w nagrzanym już piekarniku) W trakcie pieczenia, w połowie czasu obracamy kotlety i warzywa polewając powstałym sosem. Pyszne z kaszą kuskus i sałatką Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Mielone z fetą i papryką zapiekane z warzywami first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym 171

Szpinak w gastronomii ma wiele zastosowań, używany jest jako element sałatki, soku lub  w przetworzonej formie do sosów, farszów czy ciast. Na słodko robiłam już babkę szpinakową , placuszki, naleśniki a na słono dotychczas używałam do farszu. Tutaj możecie zajrzeć do moich propozycji (klik) Moja dzisiejsza wariacja to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i twarożkiem chrzanowym. Najlepiej smakuje po schłodzeniu(...)lodówce, gdy smaki się już przegryzą. Składniki na ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 4 szt. jajek 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz czarny do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta gałki muszkatołowej  na farsz: 1 łyżka chrzanu, najlepiej z domowej spiżarni serek śmietankowy ok 300- 400 gram lub kostka twarogu 250 gram i 2-4 łyżki śmietany

Życie zaczyna się w kuchni
Schabowy z warzywami 167

pieprz ziołowy - koperek - marchewka - pietruszka - czerwona cebula - ziemniaki - sałata masłowa Przygotowanie : 1. Ziemniaki umyć i gotować w łupinie w osolonej wodzie około 25 minut. 2. Kotlet schabowy obtoczyć w jajku, następnie posypać z dwóch stron pieprzem ziołowym, koperkiem i obtoczyć w bułce tartej. 3. Mięso włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze(...)5.Posiekać cebulę. 4. W połowie pieczenia kotlet schabowy posypać warzywami. 5. Obrać ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki i posypać koperkiem. 6. Pokroić sałatę - można dodać gotowego sosu do sałatek lub przyrządzić z cytryną, koperkiem i pieprzem ziołowym. Smacznego

Kuchenne innowacje
Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą 280

oprószenia kotletów olej rzepakowy do smażenia kotletów Jak zrobić kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą . Moczymy bułkę w mleku, odciskamy. Mielimy mięso drobiowe wraz z bułką. Roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy do masy drobiowej z bułką tartą, mieszamy. Papryki kroimy w drobna kostkę i wraz z kukurydzą dodajemy do masy drobiowej, doprawiamy całość solą, pieprzem do smaku i wyrabiamy. Dzielimy mięso(...)sztuk kotletów drobiowych. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w mące z obu stron. Smażymy kotlety partiami z obu stron na rumiano, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z sałatką z pomidorów, ogórków i sałaty. Smacznego!   The post Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY 131

około 8 cm (moje mają wymiary 8x10cm i są prostokątne, ale można użyć też okrągłych). Na liście w naczyniach żaroodpornych wyłożyć pokrojonego w kostkę łososia i podgotowane (odcedzone) ziemniaczki. Jajka zmiksować ze śmietaną, wymieszać z koperkiem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masę wylać na rybę z ziemniakami. Liście kapusty zawinąć na wierzch zapiekanek. Piec 20 minut w temperaturze(...)kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać brzegów kapusty. Brzegi mogą się trochę przypiec, co nada im dodatkowo mocno orzechowego posmaku. Podawać gorące z ulubioną sałatką czy surówką. U mnie mizeria z ogórków gruntowych, sałaty lodowej i jogurtu naturalnego. 1 porcja to ok. 325 kcal , węglowodany: 20g, białko: 27g, tłuszcz: 15g Informacja dla diabetyków: w porcji

Dietolog
Zapiekanka kalafiorowa z ziemniakami, szynką i twarogiem wędzonym 208

zapiekanka oraz doskonały sposób na wykorzystanie zamrożonego kalafiora, który zalega w zamrażalniku.  Najlepiej smakuje podana z jakąś kwaśną surówką lub po prostu z piklami - np. marynowaną dynią lub sałatką szwedzką.  Można ją również podać na drugi dzień - podgrzaną w piekarniku lub podsmażoną na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Podgrzewając na patelni najlepiej grzać na małym ogniu, pod przykryciem(...)Składniki - na 4 dorosłe porcje ok 500 g mrożonego kalafiora 4-5 średnich ziemniaków 200 gr szynki konserwowej 200 twarogu wędzonego - można zastąpić zwykłym twarogiem lub mozarellą  1 jajko pęczek koperku 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki ugotować w mundurkach na prawie miękko. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Kalafiora ugotować na prawie miękko

Ze smakiem bez glutenu
Afgańska frittata 122

pieprzu 2 łyżki oliwy Przygotowanie:  Ziemniaki ugotować w wodzie (ja gotuję na parze), odcedzić i rozgnieść widelcem. Jajka rozbić i dokładnie wymieszać. Kolendrę, dymkę oraz szpinak dodać do jajek wraz z ziemniakami, papryczką i kurkumą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować oliwą naczynie, którym będziemy smażyć i piec frittatę. Rozgrzać, wylać masę i smażyć na średnim ogniu(...)wstawić do piekarnika włączonego na opcji grill i piec, aż góra całkowicie się zetnie. Frittatę podawać pokrojoną na kawałki. Ja podaję do niej dodatkowo sos jogurtowo-czosnkowy i   sałatkę z pomidorów, albo dobry domowy ketchup. Jest doskonała na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Na drugi dzień (jak zostanie, co nie jest takie pewne) można ją zabrać do pracy

Moja Mama Gotuje
Kotleciki z mintaja 156

mleku i odciskamy. Rybę z cebulką mielimy w maszynce do mięsa (cebulkę można też dodać bez mielenia, ale nie wszystkie dzieci to lubią). Do zmielonej masy dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy. Masa będzie dość luźna, ale za to kotleciki będą smaczniejsze. Wyrabiamy małe kotleciki (średnica około 4 cm ), panierujemy je w bułce tartej(...)kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Inne dania z rybą, w tym kotleciki, krokiety i sałatki, a także przepis na pieczonego karpia znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Klopsy z ziołami. 126

Lubczyk od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję(...)suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste i oszałamiająco pachnące. Pyszne!!! Składniki na klopsy z ziołami 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 2 namoczone nieduże bułki (w winie lub mleku) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego lubczyku

Rozpustne gotowanie
Kotleciki mielone w chrupiacej panierce 178

łyżeczki soli pieprz mielony /do smaku tłuszcz do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych Wykonanie: -Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać przyprawy ,sól  bułkę tartą i otręby. -Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut w chłodne miejsce. -Składniki panierki krótko zmiksować. -Z masy mięsnej uformować okrągłe kotleciki, obtoczyć w panierce(...)stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na  na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać  z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki  podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi

Zakamarki mojej kuchni