grillowy już w pełni chciałam Was zachęcić do wypróbowania mojej SAŁATKI WIOSENNEJ (w kolejnym poście inna sałatka do grilla) jest lekka i świetnie komponuje się z grillowanym mięsem. SKŁADNIKI: 4-5 szt. średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo cebulka dymka+szczypiorek, trochę koperku 3-4 łyżki majonezu sól, grubo zmielony pieprz(można przygotować(...)moździerzu) WYKONANIE: Ziemniaki gotujemy, obieramy, kroimy w plastry, ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę, bądź w ósemki, dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek, sól, pieprz, majonez, gotowe. Jeśli majonez zastąpicie jogurtem naturalnym, danie będzie fit. Sałatkę można wzbogacić o rzodkiewkę
Kuchnia BeatyPyszna wersja sałatki jajecznej. Wersja wiosenna bo z wiosennymi dodatkami-chrupiącą rzodkiewką i kwiatami szczypiorku. składniki: 6 jajek 300 g rzodkiewek 2 garście kwiatów szczypiorku majonez ok 2-3 łyżki ewentualnie pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki oczyścić i również pokroić w drobną kostkę. Dodać rozdrobnione kwiaty szczypiorku i wszystko wymieszać
Monia miesza i gotujekroimy w kostkę, ogórki też. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, przesmażyć z przyprawą gyros, na tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odlać z zalewy, przełożyć do miski. Do kukurydzy dodać składniki sałatki, wymieszać sałatkę z majonezem i musztardą, doprawić
Kuchnia DanusiSiostry. Sałatka była podawana na urodzinach ale idealnie nadaje się na Święta. Polecam, sałatka może jest trochę pracochłonna ale za to smak rekompensuje cały wysiłek. Zapraszam :) i SMACZNEGO SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 2 marchewki 10 dag sera żółtego tartego 5 ogórków konserwowych 3 jajka słoik pieczarek konserwowych natka pietruszki majonez sól i pieprz do smaku 1 łyżka(...)pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mięso smażę na rumiano. Natkę pietruszki drobno siekam. Sałatka jest warstwowa dlatego zaczynamy od przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty ser żółty. Każdą warstwę smarujemy majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejna warstwa to ogórki, kurczak, marchewka, jajko. Następnie smarujemy majonezem i układamy pieczarki konserwowe. Szczeliny między pieczarkami wypełniamy natką pietruszki. Smacznego
Gotowanie PatkiDziś sałatka z dodatkiem łososia, na którą przepis znalazłam na smaczny.pl.Składniki:25 dag wędzonego łososia3 duże pomidory3 jajka na twardo1 niewielki por 1 ząbek czosnku2 łyżki musztardysok z cytrynybazyliasól, pieprzsiekany szczypiorekSposób przygotowania:1. Łososia kroimy w kostkę.2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odsączamy z nadmiaru soku.3. Obrane jajka kroimy w kostkę.4. Pora
Kuchnia domowa Anisałatce cezara. Tylko, że przydałoby się jeszcze jakieś mięso. Standardowo byłby to kurczak, ale kurczaków jem tyle, że niedługo zacznę gdakać. No to może boczek? Czemu nie?Składniki:1/2 główki niewielkiej sałaty pekińskiej3 jajka6 plasterków boczku wędzonego1 tortillaszczypiorekparmezan do posypania - obowiązkowona dressing2 łyżki majonezu2 łyżki przegotowanej wodyszczypta cukru i soli1,5 łyżki suszony ziół prowansalskichSposób przygtowania:Jajka gotujemy na twardo(...)papierowy. Na tłuszczu po boczku podsmażamy tortillę do zrumienia.Układamy w miseczkach sałatę, boczek, tortillę, jajka obrane i pokrojone w ćwiartki. Solidnie pieprzymy i solimy. Posypujemy szczypiorkiem i startym parmezanem (obficie).Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy. Możemy zamiast wody użyć śmietany 18%. Podajemy z sałatką
W kuchni wieczoremfasolki. Fasolkę z puszki odcedzamy na sicie, płuczemy w bieżącej wodzie i dodajemy do miski. Całość mieszamy i polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko(...)fasolki w puszce mała puszeczka filetów anchois (10-12 malutkich filecików) 200g frankfurterek (jeśli kupiliście surowe albo mocno wędzone trzeba je przez 5-10 minut wymoczyć we wrzątku) 4 jajka M ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 łyżki octu z białego wina 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól (łyżka stołowa- do gotowania fasolki) + do przyprawienia całości cukier (łyżka stołowa
Karo in the KitchenŚwięta się skończyły, wracam do mojego kulinarnego pamiętnika. Na dzisiaj przygotowałam dla Was sałatkę z endywią. Endywia jest spokrewniona z cykorią, delikatna w smaku. Zachęcam do spróbowania. Składniki: 2 porcje Endywia 2 pomidory ½ czerwonej cebuli 4 plastry szynki z fileta kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo Papryka konserwowa Sól Pieprz Sos: Sos ogrodowy ( proszek knorr ) Woda Musztarda sarepska Wykonanie: Endywię(...)cienkie talarki. W dalszej kolejności wykładamy kurczaka i paprykę. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wykładamy jajko pokrojone na ćwiartki. Do niewielkiej ilości wody dodajemy sos ogrodowy i musztardę ( około 1 łyżeczki ). Mieszamy. Przed podaniem do sałatki dodajemy sos. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyBardzo efektowna i pyszna sałatka wielowarstwowa, polecam tym , którzy lubią tradycyjną sałatkę warzywną, ale chcą urozmaicić ją smakowo i wizualnie.Może zdjęcie mi nie wyszło najlepsze ale widać o co chodzi ;) Składniki: 1 duży słoik pieczarek marynowanych odsączonych z zalewy trochę koperku pęczek cebulki dymki posiekanej drobno 3 sztuki ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki(...)warstwą majonezu i dociskamy.Teraz układamy ziemniaki,potem mięso z kurczaka dociskamy i smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to korniszony, trochę majonezu i jajka, sól, pieprz znów smarujemy cienką warstwą majonezu, na końcu ser żółty. Naczynie z sałatką wstawić do lodówki, aby się połączyły smaki i warstwy. Do tortownicy dołożyć duży talerz i obrócić sałatkę wykładając na talerz, delikatnie zdjąć
W kuchennej krainieJajka faszerowane tuńczykiem Ciekawy przepis na śniadanie wielkanocne lub imprezową przekąskę. Kolorowe jajeczka wypełnione pastą z tuńczyka na pewno będą piękną i pyszną ozdobą stołu. Polecam
Blog z Apetytemsmak majonezu bardzo łatwo skomponować i na słono i na słodko. W babce jest delikatny a właściwe nie wyczuwalny, za to w sałatkach podkreśla idealnie ich smak. Składniki na średnią blaszkę do babki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki majonezu kieleckiego tradycyjnego WSP „SPOŁEM” 1,5 łyżeczki proszku
Życie zaczyna się w kuchniKiedy w jednej z książek Gordona Ramsay’a “Ultimate FIT Food” zobaczyłam przepis na “Sałatkę z grillowanym łososiem, grzybami i soczewicą”
Moja DelicjaPrzepis na tą sałatkę podpatrzyłam na blogu Kwestia Smaku. Lubię sałatki z brokułami i jajkami, więc oczywiście niewiele czasu minęło od decyzji o jej zrobieniu do
Smaki Na TalerzuJajko to król wielkanocnego stołu, niezaprzeczalnie. Faszerowane, z majonezem, panierowane, czy w sałatkach- zawsze sprawdza się świetnie i szybko znika z półmisków. Dzisiaj sałatka zaledwie z kilku składników, ale dobrze doprawiona i pyszna, myślę, że ciekawa i warta wypróbowania, choćby na Wielkanoc Czytaj więcej
Pichceniomaniasalami . Z rzodkiewką i pysznym, ostrzejszym sosem smakuje doskonale. Macie jakieś ulubione sałatki? Chętnie poznam Wasze propozycje sałatkowe. Sałatka ryżowa z tuńczykiem 2 szkl ugotowanego na sypko ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 5 jajek ugotowanych na twardo por majonez sól, pieprz Jajka i por pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę i tuńczyka odcedzić. Do większej
Pieguskowa Kuchnia