sałatka z gotowanej piersi - 517 przepisów (strona:23/35)

Rozgrzewający gulasz 1427

rozgrzewającego. Świetnie sprawdzi się w tej roli mój gulasz. Jest sycący i bardzo aromatyczny. Zapraszam więc na... Gulasz na sposób węgierski W tle sałatka, na którą przepis już jutro Do jego zrobienia potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona(...)dodajemy do kurczaka z cebulą i papryką. Dolewamy wody. Nie za dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym makaronem, kopytkami czy po prostu z chlebkiem. Mnie smakuje zawsze, nawet

Ratunku obiad
Turecki szaszłyk - sis tavuk 244

Mięsny wtorek Dziś zapraszam Was na kolejne danie z kuchni tureckiej, które, jeśli lubicie grillować (w końcu niektórzy cały czas maja wakacje) idealnie nadaje się na

Codzienne Gotowanie
Młode Ziemniaczki Zapiekane z Ziołami, Cytryną i Czosnkiem 244

Cóż ja mogę napisać o tych ziemniaczkach? Zróbcie, spróbujcie i sami oceńcie. Dodałam do nich to wszystko co uwielbiam. U mnie w domu zniknęły w kilka

Blondynka Gotuje
Szaszłyki drobiowe z młodymi ziemniakami 357

bardzo prostą sałatkę. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram piersi z kurczaka, kilku młodych, małych ziemniaków, 500 gram pomidorów koktajlowych, sałaty roszponki, 1 limonki, pęczka świeżego koperku, 200 ml kefiru, 2 ząbków czosnku, kilku nitek szafranu, 2 łyżek białego octu winnego, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie danie, jak zwykle, zacząłem od odpowiedniego przyprawienia mięsa. Piersi kurczaka dokładnie umyłem(...)ponownie dokładnie pomieszałem. Następnie odstawiłem mięso do lodówki na około godzinę. Po tym czasie młode ziemniaki bardzo dokładnie wyszorowałem. Nie obierałem ich ze skórki, lecz razem ze skórką gotowałem na parze przez około 20 minut.  Pęczek świeżego koperku drobno posiekałem i wymieszałem z kefirem, dodając również niewielką ilość soli i pieprzu. Niewielką ilość koperku pozostawiłem do dekoracji. Zamarynowane mięso

Wyprawy kulinarne
Chorwackie smaki - czyli podróż do Dalmacji cz. 1 188

Wakacje w pełni udane, późne ale zasłużone. W tym roku miałam przyjemność wraz z moją drugą połówką i znajomymi wypocząć w Chorwacji. Pogoda nas zaskoczyła z

Kolejny blog o gotowaniu
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 290

sobą. Szaszłyki ( na ok. 20 sztuk ) : 1 kg piersi z kurczaka 1 świeży ananas 3 czerwone papryki 6 czerwonych cebul garść siekanej kolendry lub pietruszki patyczki do szaszłyków Piersi umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój w dużą kostkę. Wsyp je do dużej miski, dodaj marynatę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce. Ananasa obierz(...)celu nagrzej go do 200 °C i piecz przez taki sam czas.  Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry.  Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką sałatką. Słodki sos chili: 200 ml wody 50 ml octu ryżowego 125 g cukru 3 duże papryczki chili sok z  ½  limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno

Food Square
CHLEBKI Pita z Kurczakiem 411

Składniki: na 6- 8 porcji 6 chlebków Pita, gotowych lub upieczonych samodzielnie 2 filety z piersi kurczaka 1 sałata rzymska 2 pomidory 1 czerwona papryka 1

Luźna Kuchnia
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 252

ręcznikami. Ostrym nożem natnij skórkę kaczki od strony piersi, aby tłuszcz lepiej się wytapiał.  Następnie natrzyj kaczkę dokładnie z każdej strony solą (także wnętrze) i nafaszeruj ją przygotowaną cebulą, czosnkiem, cytryną i tymiankiem , po czym odstaw na czas przygotowania glazury.W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki glazury i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż lekko zgęstnieje(...)Kujawski, włóż cebulkę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie zwiększ ogień, wlej Porto i gotuj, aż większość wina odparuje. Dodaj wiśnie, bulion i dżem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu.  Podawaj kaczkę z przygotowanym sosem i lekką sałatką.*Porada: Zachowaj wytopiony z kaczki tłuszcz do smażenia przepysznych ziemniaczków lub innych potraw. Przechowuj

karmelowy
Shaorma z kurczaka z pysznym sosem 2283

Dziś pyszny i ekspresowy obiad– Shaorma. Jest to typowe danie kuchni arabskiej, które można przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa . W Polsce zostało spopularyzowane dzięki restauracja Sphinx

Mania Gotowania
Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli 294

laurowe3 kulki jałowca2 gałązki świeżego rozmarynu1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonego majeranku200 ml czerwonego winaSkładniki na sałatkę:1 opakowanie rukolipół czerwonej cebulikilka świeżych lub mrożonych malinSkładniki na sos:200 g świeżych lub mrożonych malin2 łyżki cukru1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprzszczypta chili w proszkuPiersi: Piersi gęsie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła(...)podanych składników przygotowujemy marynatę: Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Następnie piersi podlewamy winem i pozostawiamy w marynacie na kilka godzin w lodówce. Przed pieczeniem wyciągamy piersi z lodówki by nabrały pokojowej temperatury. Następnie smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni, skórą do dołu około 7 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Madera - Camara de Lobos 197

Camara de Lobos nas zachwyciło! To niezwykle malownicze miasteczko, dawna wioska rybacka założona w 1430 roku, jest obecnie drugim co do wielkości miastem Madery.  Klimat

Taste Of My Day
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 222

już wkrótce) oraz dzisiejszą sałatkę z kaszy bulgur z wiosennymi ziołami, wariację na temat sławnego libańskiego tabbouleh. Wcześniej nie pomyślałabym o tym, aby dodać szczaw na surowo do sałatki, więc jest to dla mnie odkrycie. Listki szczawiu są małe i delikatne, podobne do rukoli, czy młodego szpinaku, a w smaku trochę kwaśne. Choć sałatka może odstraszać Was nieco nietypowym składem(...)tego jeszcze ten szczaw?) jest naprawdę smaczna . Winegret na bazie miodu doskonale dopełnia smak kaszy i równoważy kwaśny szczaw. Byłam naprawdę zaskoczona, jaka wyszła dobra:) Sałatka jest bardzo lekka, możecie ją więc uzupełnić grillowaną piersią z kurczaka lub rybą. Uwagi do przepisu: Kaszę bulgur powinniście dostać bez większych problemów w supermarketach, delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością, a na pewno

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjna sałatka Cezar 390

Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę lub inne pieczywo kroimy – w plasterki lub kostkę. Smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nacieramy przekrojonym czosnkiem. Można lekko posolić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do lekkiego zarumienienia lub podsmażamy na patelni. Sałatkę rozrywamy na mniejsze(...)tarce lub w plasterki), grzankami i świeżo mielonym pieprzem. Sałatka smakuje świetnie z grillowanym/smażonym kurczakiem lub indykiem (kuraka wystarczy posypać solą i pieprzem, można też przyprawić granulowanym czosnkiem, a następnie usmażyć na patelni grillowej). Ja zawsze podaję ją także z jajkami ugotowanymi na półtwardo – aby takie były, jajka gotujemy w zimnej wodzie przez 5 minut od momentu zawrzenia

Poezja smaku
Kurczak nadziewany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim 421

Na blogu jest już łosoś zapiekany w cieście francuskim, jeden ze szpinakiem a drugi z pesto  a teraz zapraszam na pierś z kurczaka. Wystarczy

Monia miesza i gotuje
Inspiracje - Akademia Smaku Siemens. Wygraj zaproszenie na czekoladowe warsztaty. 226

jego kultura. Inspiracje płynące ze świata kulinariów stały się podstawą koncepcji spotkań w ramach tej inicjatywy. Sposób podania potrawy i przygotowania stołu jest dla mnie równie ważny co samo gotowanie, dlatego z chęcią przyjęłam zaproszenie. Spotkanie odbyło się 14 marca 2014 roku w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie i już od wejścia wiedziałam, że przyjazd był doskonałą decyzją. Wszystko(...)Kopcińskiego, szefa cukierni w restauracji Roberta Sowy. Każde stanowisko kusiło, pachniało i inspirowało.  Przygotowaliśmy zupę cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych.  Było pięknie, słonecznie, niezwykle

KUCHARNIA