innych. Samosy z kurczakiem, sosem teriyaki, cebulką dymką, chilli, imbirem, kurkumą oraz samosy z duszonym porem, rozdrobnioną fetą i mielonym kminkiem. Pulpeciki z kurczaka, chilli, imbiru, cebulki dymki, sosu teriyaki, kurkumy. Arabski chlebek. Bierzemy chlebek w dłoń, układamy na nim sałatkę z tajską nutą i do tego pulpecik – zwijamy i zajadamy. Pycha. Krótka fotorelacja
OstryKęsOpis Carpaccio z buraka.: Carpaccio z buraka to niezwykle łatwa, a jednocześnie smaczna przystawka na te naprawdę zimne dni czy idealna sałatka na kolację. Pamiętajmy, iż najbardziej aromatyczne okazują się być pieczone buraki. Zatem, jeżeli pragniecie przygotować przedstawiane danie w bardziej ekspresowej wersji to sięgnijcie po gotowe rozwiązanie, czyli dobrze ugotowane buraki. Można z uśmiechem powiedzieć, że carpaccio kojarzone jest(...)danie goszczące w menu większości restauracji bądź cateringu. Wartym uwagi jest fakt, iż powinno również gościć w domu każdego z was. Doskonałą kompozycją okazuje się burak połączony z serem feta. Doskonale sprawdzą się również włoskie orzechy. Jak najbardziej lubicie jadać tą przystawkę? Polecamy również inne nasze przepisy na przystaki . Składniki: Pieczone buraki – 2 sztuki Świeża Rukola – 1 szklanka Pestki dyni
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem Ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny(...)wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie na patelni rozmrażamy szpinak i przesmażamy z fetą, po czym doprawiamy do smaku. Po usmażeniu możemy przecisnąć przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody z farszu. Zabieramy się za sałatkę. Warzywa myjemy. Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę ostrą w krążki. Ząbek czosnku siekamy. Przyprawiamy
Sajkofanka smakutapasami", szczególnie gdy uda nam się upolować w sklepie jakieś rarytasy. Są to zazwyczaj rzeczy bardzo proste, ale dobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek kiełbasy(...)gorgonzolą i orzechami włoskimi sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca
Chilli Czosnek i OliwaSałatka z kaszą gryczaną to świetne danie, które możesz zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. Przepis jest niezwykle prosty a połączenie smaków idealne. Aromatyczna kasza, słona feta i słodkie pomidorki! Smaki łączą się ze sobą dzięki dodatkowi suszonych pomidorów prosto ze słoika z olejem. Odrobina natki pietruszki i soku z cytryny.. coś pysznego
AniaGotuje.plPyszna i zdrowa sałatka. Zrobisz ją zaledwie w kilka minut. Doskonała na śniadanie z chrupiącą bułeczką lub jako dodatek do obiadu. 1 ogórek szklarniowy kilka rzodkiewek 1/2 czerwonej cebulki 1/2 kostki fety 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo zmielony pieprz Ogórka i rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki, cebulkę w piórka. Warzywa wymieszać, posypać pokruszoną fetą i szczypiorkiem
Smakołyki AsiOstatnio zasmakowałam w różnych rodzajach kasz, mają one różne zastosowania, drobną kaszę można dodać do sałatki, staje się ona wtedy pożywniejsza i jest idealnym posiłkiem który można zabrać ze sobą do pracy. Składniki mix sałat łyżka zielonych oliwek dwa pomidory 100 g sera feta garść orzechów włoskich mała czerwona cebula sos vinaigrette (przepis klik) 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
Delusional Trinesię dużymi krokami. Głęboka zieleń szpinaku i delikatna awokado została przełamana białą fasolą. Sałatka dietetyczna, zdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: • 2 garści liści szpinaku • 1 puszka fasoli białej • 1 awokado • 100 g sera feta Sos • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz, zioła prowansalskie
To co kochamWszystkim znana sałatka grecka. Oryginalnie podawana jest z plastrem sera na wierzchu. Składniki 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 15 sztuk czarnych oliwek 200 g sera feta 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego natka pietruszki pieprz oregano suszone Przygotowanie Pomidory po umyciu i osuszeniu pokroiłem w ósemki, obranego ogórka w pół
R'n'G Kitchenniego czekam z większym utęsknieniem przez cały rok niż na truskawki...i oto jest... Dziś mam dla was bardzo pyszna i pożywna sałatkę... Składniki: 3 porcje 500 gram bobu pęczek szczypiorku 4 jajka 2 plastry sera feta sól, pieprz mały ząbek czosnku 1 łyżka płaska majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego Bób oraz jajka gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy Szczypiorek oraz
NaKońcuJęzykafetę pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do grosa i podsmażyć. Wystudzić i dodać do warzyw. Wymieszać, posypać fetą. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z kefirem i majonezem. Sosem polać sałatkę. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał
Świat Smakulawasz czyli płaski chleb. Ciecierzyca sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca, a dzięki cytrynowemu dressingowi orzeźwiająca. Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki duża garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki 1 cebula szalotka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g sera feta, pokruszonego pęczek posiekanej natki pietruszki i kilka(...)całą noc. Następnie płuczemy ją i gotujemy w dużej ilości wody przez godzinę, następnie odcedzamy i studzimy. Jeśli używacie ciecierzycy z puszki, musicie ją opłukać z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem w dużej misce. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły
Smakowity Blog Kulinarnyjest pyszną i zdrową bazą do różnorakich przepisów. Dziś przygotowałam dla Was sałatkę z kaszą i zieloną fasolką. Tym razem podałam ją na zimno, ale będzie też pyszna na ciepło. Można też z nią trochę pokombinować i dodać do niej na przykład pokrojone pomidory, tuńczyka lub fetę. Chciałam też Wam podpowiedzieć fajny sposób na zaoszczędzenie czasu przy gotowaniu(...)ilości wody, która idealnie się wchłonie w kaszę wraz z wartościami odżywczymi ziarenek, a nie zostanie, jak to się dzieje przy gotowaniu w woreczkach, wylana do zlewu. Sałatka z kaszą i zieloną fasolką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 woreczki mieszanki kaszy jęczmiennej z dzikim ryżem 1 mała czerwona cebula 1 mała czerwona
Kulinarne przygody Gatity