sałatka z buraczków - 443 przepisów (strona:23/30)

Kalendarz przetworów 261

także pokusić się o smaczną kombinację truskawek z rabarbarem.  W czerwcu pełnię sezonu mają takie owoce i warzywa jak:  truskawki; poziomki;  czereśnie;  szpinak;  młode buraczki z liśćmi;  kwiaty czarnego bzu;  koperek.  Przetwory w lipcu  W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki(...)mirabelki;  wiśnie;  brzoskwinie;  pomidory;  cukinia,  patison,  kabaczek;  kurki.  Przetwory we wrześniu  Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików.  Warto zrobić przetwory z:  cukinii,  kabaczków,  pomidorów,  papryki,  kalafiora,  marchwi,  buraków,  a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki

Ukojenie Podniebienia
Ćwikła po koreańsku 228

Ta obiadowa surówka wyróżnia się kompozycją smaków: kolendry, czosnku, pieprzu i octu winnego. 1 kg buraków ćwikłowych ugotowanych 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka

Trzeci talerz
Pierś zawijana boczkiem z sałatką z buraka, ziemniaka, orzechów i daktyli 209

Dziś kolejny szybki obiad :) Połączenie kurczaka na parze zawiniętego plastrami boczku, a także sałatka z buraka, ziemniaka truflowego, orzechów i daktyli suszonych. Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był schab zawijany w boczku , nadziewany suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :)   Składniki(...)plastry. Buraka obieramy, kroimy w paski i posypujemy kardamonem. W plastry boczku zawijamy kawałki kurczaka i spinamy wykałaczkami. Mięso układamy na pierwszym poziomie parowaru na folii aluminiowej. Ziemniaka i buraczki na 2 poziomie również na folii. Włączamy parowar na 25 minut. Na 8 minut przed końcem na 2 poziom wrzucamy orzechy. Kiedy urządzenie się wyłączy, ziemniaka kroimy na mniejsze

Parowar Faceta
Sałatka z pieczonym buraczkiem, mandarynką, fetą i orzechami 173

wiele osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym(...)stopniach przez około 40-50 minut, w zależności od wielkości buraka.  Upieczone buraki studzimy, jeszcze ciepłe obieramy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy buraczki, masło powinno pokryć buraczki i sprawić, że będą lśniące. Dodajemy mielony galangal/ imbir i mieszamy.  Po chwili wlewamy ocet balsamiczny i trzymamy na ogniu kilka minut do momentu

DefinicjaSmaku
Zupa z botwinki z rabarbarem i miętą 205

Skoro majówka to i botwinka z rabarbarem w sklepie :). Nigdy nie myślałem łączyć tych dwóch składników ale dziś pomyślałem że zaryzykuję. Absolutnie spontanicznie również nawinęła się

Kuchnia PROzdrowotna
Chipsy buraczane 167

Chipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze

Czarnawisienka
SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. 156

pełnią pasji. Oczywiście, Karmel-itka wybrała opcję b), ale pod pełnym przepisem podaje wersję uproszczoną. Obie smakują pysznie, b)  jest jakby lepsza. Sami zrozumiecie, dlaczego, czytając receptury. SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. /autorski;/ 2 duże buraki 8 - 10 jajek przepiórczych sól, pieprz 2-3 łyżki octu winnego łyżka cukru majonez: 1 żółtko jaja kurzego 125 ml oleju rzepakowego(...)odcedzam z powstałego soku, mieszam je z częścią majonezu (całość będzie zbyt wiele). Dodaję całe jajka, mieszam. Podaję jako przystawkę lub na kolację.  **************************** Teraz wersja ekspresowa: 1/2 słoika buraczków wiórków 2-3 łyżki gotowego majonezu 8 jajek przepiórczych Jajka gotujemy, obieramy. Majonez łączymy z buraczkami, mieszamy z jajkami, podajemy. Różnica? W smaku jest ogromna. Próbowała Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 138

uzupełniany.       SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia(...)papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier

Tradycyjna Kuchnia
Buraczki z papryką i cebulą ( w słoiki) 146

Takie buraczki są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić "ten" smak ;) a smak jest wspaniały - uwielbiam je jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych, duszonych, a nawet do ryby! :) Składniki: 6 kg czerwonych buraków 1 kg czerwonej papryki 6 dużych cebul Zalewa: 1 szkl. wody(...)około 10-15 minut ( w zależności od wielkości słoika). Pasteryzacja jest "dla pewności", ale jeśli mamy zamiar spożyć je w krótkim czasie nie musimy pasteryzować, wystarczy po nałożeniu gorącej sałatki odwrócić słoik do góry dnem. Ja tam akurat zawsze wolę zapasteryzować

Kolorowy Przepisownik
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 275

Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana(...)szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź

Kulinarne przygody Gatity
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 132

Sałatka ta, to różnorodność  kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane.  Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego(...)ćwiartki. Kawałki mięsa i cebulę nabijamy na szpikulce do grillowania. Mięso układamy na rożnie i grillujemy co jakiś czas odwracając. Papryczki, również grillujemy. Na talerzu układamy listki z buraczków, dodajemy kawałki mięsa, cebulę, nadziane papryczki. Całość posypujemy fasolką, pokrojonymi drobno łodygami buraczków, oraz kawałeczkami serka. Ozdabiamy świeżą bazylią i doprawiamy pieprzem.  Smacznego :) Rada: Mięso można ponabijać

Moniki Smakołyki
Lody, lody, lody! Ogórkowe, buraczane i truskawkowy sernik…Z polewą czekoladową (choć bez czekolady). Wegańskie, bezglutenowe i 137

Przez co zawsze umyka mi sezon na szparagi i truskawki! Dlatego w tym roku kupiłam truskawek trzy kilogramy, zrobiłam z nich sos truskawkowo-rabarbarowy, zjadłam parę truskawkowych sałatek i…Nagle zorientowałam się, że truskawek nie ubywa wystarczająco szybko, że zaraz zgniją, lub co gorsza spleśnieją, a do tego doprowadzić nie mogłam. Lody! Krzyknęła moja druga połówka(...)łyżka ksylitolu* 3/4 łyżeczki wody różanej 1 łyżeczka wanilii lub 3/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu na serek 1/4 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki nerkowców 1 łyżeczka drożdzy 1 łyżka erytrytolu Buraczek kokosaczek 1 średni burak (wczęśniej upieczony – czyt. miękki) 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżku erytrytol, 2 łyżki ksylitol* 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub laska

Fill The Bowl
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 172

Wykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy.  Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas(...)Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub oliwą, wyłożyć zawijaski. Piec 15-20 minut. Przybrać zieleniną, u mnie listki bazylii, macierzanki i młodych buraczków. Podawać na ciepło lub zimno

SzczyptaSmaQ
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 142

Kolorowa sałatka, niczym tęcza na Niebie, jest dla mnie, ale może być dla Ciebie, odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania.  Składniki:  marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo(...)oleju. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kawałki mięsa i cebulę nabijamy na szpikulce do grillowania. Mięso układamy na rożnie i grillujemy co jakiś czas odwracamy. Papryczki, cukinię, buraczki bezpośrednio grillujemy na rożnie, a bób pozostawiamy w foli. Na talerzu układamy warzywa, dodajemy kawałki mięsa i cebuli. Całość doprawiamy i dodajemy pokrojone łodygi buraczków i liście botwinki. Bób

Moniki Smakołyki
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 164

żelaza, prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Najlepiej robić go na naturalnym zakwasie, bez uszek, cukru czy śmietany. Jeżeli nie przepadasz za barszczem bez dodatków, zjedz go z kawałkami buraczków zamiast uszek. Dla poprawy walorów smakowych dodaj goździki lub cynamon (lub zioła i czosnek). Taki trik dodatkowo poprawi trawienie.  Szklanka barszczu bez uszek to 36 kcal, natomiast taka(...)mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa, nie konserwowe. Do tego jogurt zamiast majonezu lub mieszanka pół na pół. Pamiętajcie

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania