idealne połączenie moich ulubionych smaków. Jest tu słony śledź, słodycz z buraków, ziemniaków, a nawet majonezu, wytrawne smaki jajka czy korniszonów. Całość komponuje się niesamowicie pysznie! Taką sałatkę możesz zrobić na Święta lub dowolną imprezę. Będą nią też zachwyceni Twoi goście podczas imprezy Sylwestrowej lub innej imprezy karnawałowej. Może to nie jest lekkie dietetyczne danie, ale po łyżce można spokojnie(...)skandynawskie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ Ilość porcji: 4-6 Przygotowanie: 60 minut Składniki: – 4-5 ziemniaków – 3-4 płaty śledziowe solone lub gotowe Śledzie po kołobrzesku® Kapitan Navi – pół szklanki pokrojonych drobno korniszonów lub ogórków konserwowych – 1-2 ugotowane lub upieczone buraczki – pół szklanki tartego sera gouda lub podobnego
nietylkopasta.plfilety śledziowe - 1/2 kg mleko zimne - 2 szkl ogórki kiszone - 6 szt fasola biała konserwowa - 1 puszka cebula - 2 szt sól pieprz majonez Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z nadmiaru soli, wyjąć odsączyć i zalac zimnym mlekiem, odstawić na 3 godz w chłodne miejsce. cebulę obrać i pokroić w paski. Ogórki pokroić w paseczki. Śledzie wyjąc z mleka, odsączyć(...)pokroić w 2 cm paseczki, dodać do nich cebule i ogórki. Fasolkę odsączyć z zalewy, przepłukać woda i odsączyć na sicie, następnie dodać do sałatki. posypać sola i pieprzem do smaku i wymieszać wszystko razem dokładnie. Udekorować kleksem z majonezu
Camilla w kuchnimenu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania. Sylwestrowe menu – top lista : Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki(...)przystawką Sylwestrowym przyjęciu. Do podania tatara zawsze używam ciemnego pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko. Składniki 2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką 1 duży ogórek konserwowy 1 czerwona cebulka 2 łyżeczki majonezu ½ łyżeczki musztardy mini pumpernikiel czarny pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy, przekładamy do miseczki i posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby puściła sok. Wymoczone w wodzie lub mleku płaty śledziowe odsączamy i przekrawamy wzdłuż na pół, 3 paski śledzia odkładamy ( będą potrzebne do owijania jajek ) a pozostałe płaty kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy odcisniętą(...)soku cebulę. Korniszony oraz obrane ze skórki jabłko kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do śledzi i cebuli. Odsączony z zalewy groszek konserwowy łączymy z zawartością miski. Do sałatki dodajemy majonez i śmietanę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Ugotowane wystudzone i obrane ze skorupek jajka przekrawamy na pół. Połówki jajek układamy na talerzu stroną przekrojoną
Smakowite DaniaPropozycja podania śledzika nie tylko na imprezę czy święta.Polecam z przyjemnością bo smaczne i można szybciutko zrobić. Składniki: jajka 4 szt kukurydza 4 łyżki fasolka
Różowa kuchniapropozycja świąteczna - nowa odsłona śledzia, którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać aby ją przygotować przynajmniej dzień wcześniej :-) Śledź w sosie curry ŚLEDŹ W SOSIE CURRY 2 płaty matiasa 1 średnia cebula 1/3 szklanki oleju 1 ogórek kiszony 1 płaska łyżka curry 1 ząbek czosnku 1 duża(...)łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki biały ocet winny do smaku Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez minimum 4h. Cebulę obieramy i siekamy w cienkie piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Olej łączymy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i curry. Śledzia osuszamy i drobno kroimy, mieszamy z sosem curry, cebulą
peggiwkuchniAgnieszka przygotowała składniki, to myślałem, że będzie to kolejna sałatka. Tym czasem wyszedł śledź w porach, a nie sałatka ze śledziem... Por, w tym przypadku, ma nadać smak śledziom, a nie zdominować potrawę. Wprawdzie wygląda podobnie do sałatki jednak jest, to inna potrawa, czyli mamy urozmaicenie. 👉Jak zrobić śledzie w porach❓ Zrobienie(...)śledzia w porach. Link do filmu z przepisem Przepis na śledzie w porach - przystawka, lub potrawa na kolację lub danie na święta- 374 Składniki: 350g filetów śledziowych por biała część (ok. 150-170g) 2 ogórki kiszone 2 duże łyżki gęstej śmietany 1 duża łyżka majonezu pieprz sól Przygotowanie: Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której wyrazisty smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Całość smakuje obłędnie. Składniki: 450g śledzi Matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu(...)cytryny sól pieprz Dekoracja: 1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki) Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym czasie wystudzić i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, następnie wystudzić i zetrzeć na tarce. 4. Jabłka obrać i pokroić
Szalona Kuchnia Ewelinysmaku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach razem z marchewką. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy wodą, pozostawiamy do odcieknięcia. Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki. Cebulę czerwoną obieramy, kroimy również w kostkę. Do szklanej miski wkładamy pokrojone ziemniaki, smarujemy przygotowanym sosem z podanych składników(...)dalszej kolejności pokrojone śledzie posypujemy czerwoną cebulą smarujemy sosem. Następnie pokrojoną marchewkę smarujemy sosem na marchewkę czerwoną fasolę również smarujemy sosem, następnie kukurydzę i posmarować pozostałym sosem. Wierzch sałatki posypujemy z tarty żółty ser i dekorujemy. Smacznego
kgwjanczewowiększej ilości wody. Smak gotowanych ziemniaków poprawi dodanie soli, listka laurowego, 1-2 ząbków czosnku, pół cebuli, łyżeczki kminku oraz suszonego kopru. A oto moje propozycje na sałatki ziemniaczane 👇 Z kiełbasą żywiecką Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -5 plasterków kiełbasy żywieckiej -2 ogórki konserwowe -posiekany szczypiorek -pół łyżeczki granulowanego czosnku Ziemniaki i ogórki kroimy w drobną kostkę(...)drobne paseczki. Mieszamy ze szczypiorkiem i granulowanym czosnkiem. Skrapiamy delikatnie wszystko zalewą z ogórków i olejem. Smacznego:) Ze śledziem Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -3 marynowane filety śledziowe w oleju -dwie łyżki groszku konserwowego -dwa ugotowane jajka na twardo Ziemniaki i śledzia kroimy w kostkę, dodajemy posiekane jajko, wsypujemy groszek i ewentualnie dodajemy cebulę z zalewy śledziowej. Mieszamy
Kulinarne przemysleniazawiera majonezu, ani jajek. Wszystko opiera się na kilku składnikach, a całość niejednego gościa zachwyci i wprowadzi w stan zdumienia- tak niewiele, a taka fuzja smaków! Warto przygotować sałatkę wcześniej, gdyż musi poleżeć zamknięta w lodówce i marynować się - najlepiej w szkle - około trzech dni . Ja porcję zjadłam jak tylko wymieszałam:zapach po prostu do tego zachęca! Składniki(...)gdyż sami zobaczycie,czego chcecie dodać więcej lub mniej. Ostrożnie z solą, gdyż Matjasy są dość słone, lepiej dosmaczyć solą po przemieszaniu i przed podaniem. Składniki około 5 filetów śledziowych solonych a'la Matjas SEKO duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii opcjonalnie 2 łyżeczki mieszanki ziołowej, u mnie mieszanka zawierająca samą naturę
Z Kuchni Do Kuchniśledziem, które doskonale zaprezentują się na stole w towarzystwie kolorowych jaj! Śledź pod pierzynką – Kolorowy spektakl na wielkanocnym stole Śledź pod pierzynką to prawdziwy rarytas. Warstwowa kompozycja z filetów śledziowych, warzyw, jajek i majonezu tworzy nie tylko estetyczny, ale również smakowy spektakl na wielkanocnym stole. Kolorowe warstwy, dopełnione aromatycznymi ziołami i przyprawami, sprawiają, że danie to jest nie tylko niezwykle(...)żółtym serem. Gotowe! Śledź w oleju – Niezapomniana klasyka Śledź w oleju to danie, które wywodzi się z wielowiekowej polskiej tradycji i doskonale przetrwało próbę czasu. Soczyste, pełne smaku filety śledziowe zanurzone w ziołowo-olejowej marynacie to gwarancja satysfakcji każdego smakosza. Ten klasyczny przysmak, podawany z cebulą, czerwonym pieprzem, laurowym liściem i zielem angielskim, to prawdziwa uczta dla podniebienia, która sprawia
Kuchnia MagdaLenyśledziem, które doskonale zaprezentują się na stole w towarzystwie kolorowych jaj! Śledź pod pierzynką – Kolorowy spektakl na wielkanocnym stole Śledź pod pierzynką to prawdziwy rarytas. Warstwowa kompozycja z filetów śledziowych, warzyw, jajek i majonezu tworzy nie tylko estetyczny, ale również smakowy spektakl na wielkanocnym stole. Kolorowe warstwy, dopełnione aromatycznymi ziołami i przyprawami, sprawiają, że danie to jest nie tylko niezwykle(...)żółtym serem. Gotowe! Śledź w oleju – Niezapomniana klasyka Śledź w oleju to danie, które wywodzi się z wielowiekowej polskiej tradycji i doskonale przetrwało próbę czasu. Soczyste, pełne smaku filety śledziowe zanurzone w ziołowo-olejowej marynacie to gwarancja satysfakcji każdego smakosza. Ten klasyczny przysmak, podawany z cebulą, czerwonym pieprzem, laurowym liściem i zielem angielskim, to prawdziwa uczta dla podniebienia, która sprawia
Kuchnia MagdaLenyŚledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem
Korniszonkijogurtu naturalnego szczypta białego pieprzu sok z 1/2 cytryny łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżka musztardy Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie, ( nie mogą być zbyt miękkie ). Filety śledziowe moczyłem w zimnej wodzie ok. 1 godzinę. Pokroiłem je w kostkę. Cebulę, ugotowane na twardo jajka i jabłko pokroiłem w kostkę. Ogórki pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, wystudziłem, obrałem(...)pozostałymi składnikami. Sos: majonez wymieszałem z jogurtem, dodałem sok z cytryny i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki oraz musztardę do smaku oraz sok z cytryny. Sos dodałem do sałatki, delikatnie wymieszałem
R'n'G KitchenSkładniki: 175g płatów śledziowych w oleju, 5 mniejszych ogórków konserwowych, 100g papryki konserwowej, 1 czerwona cebula, 50g suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, olej, cytryna. Przygotowanie: Śledzie i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do słoika(...)Cytrynę sparzyć i ukroić 4 plasterki, włożyć do słoika. Na górę sałatki dać listki laurowe, ziele angielskie i popieprzyć. Zalać olejem tak by przykrył wszystkie składniki. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego
W kuchni u Moniki