Bardzo lubię sałatki, jak dla mnie mogą zastąpić danie obiadowe, świetne są również na różne imprezy, a że mamy czas karnawału, więc niejedna impreza przed Nami, polecam taką sałateczkę. Składniki: 250 g mieszanki; sałata lodowa,sałata endywia free i marchewki pokrojonej w cienkie paseczki 12 sztuk czarnych oliwek 2 pomidory 1 duża kulka mozzarelli 4 łyżki oleju(lub oliwy
Z Majeczką w kuchniLatem pomidory są pełne smaku, wyjątkowo soczyste i słodkie. Tylko teraz smakują tak dobrze bo dojrzewają w promieniach słońca. Często jadamy sałatkę z pomidorów jako dodatek do głównego dania obiadowego albo na kolację. Najczęściej klasycznie czyli z cebulką, solą i pieprzem, ale dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję - kolorową, doprawioną zielonym sosem i z serem. Półmisek wystarczy na posiłek
Smaczna PyzaPodobno tak przygotowane ogórki konserwowe noszą nazwę "Ogórki po warszawsku" i ponieważ jam Warszawianka to chętnie przy tej nazwie pozostanę :) Polecam także przepis na Sałatkę szwedzką - to gotowy dodatek do dań obiadowych czy kanapek a sam przepis jest już dobrze sprawdzony i wypróbowało go wiele osób. Jeśli lubicie ogórki w wersji słodko-kwaśnej to też będzie Wam smakowała
Smaczna PyzaPrzegryź Bistro. Jakiś czas temu usłyszałam o Kuźni – lokalu, który stawia na dobre jedzenie, dostosowane do podniebienia różnych smakoszy. W menu przedstawionym na stronie widniały dania obiadowe, potrawy ze świeżych ryb , wegetariańskie czy sałatki. Jednak mi zaświeciły się oczy na widok burgerów i dań z grilla. Na testowanie Kuźni wybrałam sobie dzień, w którym dostałam pracę. Idealny czas na świętowanie
Pasja Smakuałatka nicejska, obok sałatki cezar to moja ulubiona propozycja lunchowo-obiadowa. Oryginalna salade niçoise musi zawierać pomidory, ugotowane na półtwardo jajka, anchois, nicejskie oliwki, sos vinegrette i oczywiście tuńczyka. Najlepsza będzie oczywiście świeżo ugrillowana polędwica, jednak w sytuacjach kryzysowych można użyć również tego z puszki. Inne dodatki to już Wasza inwencja. Ja w sezonie lubię jeszcze dorzucić fasolkę szparagową, ugotowaną
Food Squarefilety zawijam w folię aluminiową i odkładam na ok.10 minut (przez ten czas soki się wchłoną, a mięso będzie soczyste). W tym czasie szykujemy sałatkę z rukoli ze szpinakiem. Filety możemy podać jako danie obiadowe, czy kolacyjne. Z ryżem, ziemniakami, frytkami, bagietką – jednym słowem – z czym kto lubi i na co ma ochotę. Poza tym, idealnie komponuje się w sałatce
mojewypiekiinietylkoróżnicy jak to nazwiemy - smak pozostanie ten sam. Smakowite połączenie sera, chrupiącej papryki, rzodkiewki i szczypiorku z cebulą, które idealnie łączy się ze świeżym pieczywem. Sałatka/twaróg nadaje się również na dodatek obiadowy, ale dla mnie to pyszna przekąska w wersji solo. Ważne, aby papryka była kolorowa, wtedy całość nabiera wyrazu i wygląda apetyczniej. 200g białego sera(...)szczypiorku Dodatkowo: oliwa z oliwek sól pieprz Twaróg delikatnie pokruszyć. Paprykę, rzodkiewkę i cebulę drobno pokroić, a szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać i połączyć z oliwą (wg gustu, aby sałatka nie była sucha). Doprawić solą z pieprzem. Przed spożyciem schłodzić w lodówce
Di gotujeprzygotowany sosik możemy póki co odstawić do lodówki, niech się lekko przegryzie. Okazał się on rewelacyjnym dodatkiem nie tylko do naszej sałatki, ale i do jajek czy też wędlin zamiast samego majonezu. Poza tym, w obiadowej porze można swobodnie użyć go do polania samych brokułów. Fajna rzecz :) Teraz czas na sałatkę. Brokuła rozdzielamy na różyczki i gotujemy z dodatkiem odrobiny
Kulinarne zapędy Kokosawszystko, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Taka sałatka, szczególnie wzbogacona mięskiem z dobrym sosem, spokojnie wystarcza za cały obiad. Nie jest praco i czasochłonna. Sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, spotkaniach z przyjaciółmi i na co Was jeszcze najdzie ochota ją serwować U nas to obiadowy klasyk. Podsmażony kurczak, kukurydza z puszki, pomidory świeże, cebulka, kapusta pekińska(...)cebulkę w półplastry. Wsypujemy do miski warstwami. Na wierzch dajemy starty żółty ser. Podajemy z sosem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-warstwowa-kurczakiem/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSałatka ogórkowo - pieczarkowa, pasteryzowana to pyszna sałatka zimowa. Idealna do hamburgerów, zapiekanek i dań obiadowych. W smaku jest słodko winna, leciutko kwaskowa, bardzo smaczna. Polecam. SKŁADNIKI : 3 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg papryki 1 kg małych pieczarek 2 marchewki na słoik - liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach ZALEWA I : 9 szklanek wody 1 szklanka(...)warzyw, mieszamy, pozostawiamy na koło 2-3 godziny aby puściła soki. Warzywa po zmięknięciu dokładnie odcedzamy. Przygotowujemy drugą zalewę, wlewamy do odcedzonych warzyw i mieszamy. Nakładamy sałatkę do słoików, uzupełniamy pozostałą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie, 7 minut licząc czas od zagotowania się wody. Studzimy i odkładamy do piwnicy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSurówka obiadowa z marchewki – prosty przepis Prosta, szybka, pyszna, tania, idealna do drugiego dania. Wystarczy kilka składników, chwila czasu by przygotować naprawdę pyszną surówkę. My
Słodkie okruszkiSurówka obiadowa z marchewki, pora, jabłka i rzodkiewki (z olejem). Już nie raz wspominałam Wam jak bardzo lubię surówki. Nie tylko jako dodatek do drugiego dania
Słodkie okruszkiEkspresowa surówka obiadowa (z kukurydzą, ogórkiem) . Idealna do obiadu. Zdrowa, pyszna, kolorowa i naprawdę szybka w przygotowaniu. U nas bardzo często gości na stole. Spróbujcie. Składniki
Słodkie okruszkiDzisiaj proponuje prosta i szybką sałatkę, idealna jako posiłek do pracy np w porze obiadowej. Ja przyznam się szczerze jadłam ją w zeszłym tygodniu w pracy przez 3 dni i wcale mi się nie znudziła. Bo szczególnie kiedy jesteśmy na diecie potrzebujemy jeść regularnie, a w pracy jak to w pracy czasu na posiłki zawsze jest mało, a taką sałatkę
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmaczna surówka obiadowa z czerwonej kapusty. Składniki: pół główki czerwonej kapusty mały por marchew sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu (lub jogurtu) sól i pieprz
e-PrzepisyKulinarne