dawno załatwiona i zaplanowana, jednak wciąż znajdują się rzeczy do zrobienia i dopilnowania. Dlatego większość naszych obiadów jest ostatnio przygotowywana na szybko i w biegu. Otwieram lodówkę, robię szybki rekonesans i po chwili już wiem, co będziemy jeść. A po kolejnej, nieco dłuższej chwili jedzenie jest już na stole. Czas na bardziej skomplikowane dania będzie prawdopodobnie dopiero(...)bazylię i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, każdą porcję dekorując pozostałą bazylią. Smacznego! P.S. Taki makaron świetnie smakuje w wersji obiadowej - na ciepło, ale też jako sałatka - na zimno. Makaronowe sałatki są bardzo sycące i doskonale sprawdzają się jako pełnowartościowy posiłek do pracy :) Ja specjalnie przygotowałam podwójną porcję tego makaronu, żeby wystarczyło nie tylko na obiad
Ratunku obiadWiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!różnym jelitowym sensacjom, z których znane są rośliny strączkowe. Soda sprawia, że woda nabiera właściwości alkalicznych (zasadowych). To z kolei skutkuje tym, że ziarna szybko miękną, bardzo szybko pękają i spadają ich skórki – przy odcedzaniu łatwo się ich pozbyć, a sama ciecierzyca po zmiksowaniu staje się lekka, gładka i puszysta – zdecydowanie łatwiej strawna i mniej problematyczna(...)przepisie dodatek sody, a AK zrobiła spory błąd, polecając namaczanie ciecierzycy z sodą jako sposób jedynie słuszny postępowania z tą rośliną. Otóż nie – jeśli chcecie ciecierzycę użyć do sałatki, w całości, czy zrobić z niej ciecierzycowe orzeszki w piekarniku – spotkacie się z totalną klapą. Ciecierzyca bez łupinki – czym skutkuje gotowanie i namaczanie jej z sodą – po prostu się Wam porozpada
Karo in the Kitchenwłasnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym w ten sposób przeszkadzać innym. ;) 3. Po trzecie - witaminy Świeże warzywa i owoce to źródło wielu witamin(...)Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia sałatek czy kanapek używam oleju lnianego i pestek dyni. Nie wystrzegam się także masła, ale też nie przesadzam z ilością. 5. Po piąte - pomysł Teraz, znając podstawy, możemy tworzyć tysiące
Kuchnia Elliemargin-bottom: 0.21cm; } Niestety nie udało mi się sfotografować babki upieczonej u moich rodziców, zbyt szybko zniknęła to raz, a dwa kiedy ją piekłam było już za ciemno na zdjęcia, a następnego dnia wróciłam z pracy tak późno, że znowu było za ciemno. Stąd też babka pojawia się dopiero dziś, poza Festiwalem Dyni, ale tak troszeczkę(...)oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą jest Smakowita kolekcja przysmaków Hanny Gryłkowskiej, bardzo przyjemna i ładnie wydana pozycja, już wypatrzyłam w niej kilka sałatek i deserów, które chciałabym przyrządzić dla mojego Misia. Drugą natomiast pozycją jest Praktyczna kuchnia z 1926 roku, autorstwa Róży Makarewiczowej. Ta druga książeczka mnie osobiście podoba się bardziej, dziwnym trafem
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pobyt w USA powoli dobiega końca, ale najlepsze ciągle przede mną :) Jeszcze tydzień pracy i zaczynam podróżować. Aż nie chcę mi się wierzyć, że te 3 miesiące minęły tak szybko. Swój czas spędzałam głownie w pracy, a dni wolne poświęcałam na zwiedzanie okolicy. Jamestown to miejsce, gdzie powstała pierwsza amerykańska osada. Innymi słowy to tam właśnie narodziła się Ameryka(...)filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem. Na deser dostaliśmy tutejszy przysmak - root beer, czyli napój
Zgrabne GotowanieŚniadanie, drugie śniadanie, lekki deser, przeróżne sałatki i surówki… Jogurt i ser, to podstawa wielu przepisów. Osobiście nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tych składników. Niestety duża część sklepowych jogurtów nie jest zbyt zdrowa. Producenci w różny sposób przedłużają termin przydatności swoich produktów. Ponadto kupne jogurty wzbogacone są niestety o cukier. Te które przygotujemy w domy są naprawdę zdrowe(...)będzie niezwykle prosty. Wystarczy jedynie pełnotłuste mleko oraz specjalny zestaw startowy zawierający bakterie niezbędne do fermentacji, które zawarte są w zestawie All-in-one YogurBerry. Specjalnie zaprojektowany pojemnik umożliwi szybką i naturalną fermentację, które pod wpływem działania bakterii zmieni się w zdrowy i pełen składników odżywczych jogurt. Jogurt powinien zostać spożyty w ciągu 7 dni od dnia produkcji
Słodkie okruszkibywając w domu rodzinnym po prostu zaczęło brakować mi tradycyjnego jedzenia. Zatęskniłam za znienawidzonymi tłuczonymi ziemniakami i gęstym szarym sosem. Bitki nie są niestety potrawą typu "fajnie, prosto, szybko i łatwo". Ze wszystkich tych elementów zgadza się tylko "łatwo". Właściwie to nawet bardzo łatwo... jeśli zapomnimy na chwilę, że lubimy gotować. W przypadku tego dania sprawdza się wyłącznie(...)dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi
Kuchenna Kontrrewolucyazobaczyłam kilka tygodni temu, że została ona wydana w języku polskim, stwierdziłam, że to znak z niebios i muszę ją mieć. No i mam... i... trochę żałuję, że tak szybko poddałam się impulsowi i nie porównałam wcześniej obu wydań. Jeśli jednak spojrzeć na tą publikację bez porównań do oryginału, to na polskim rynku i tak jest to pozycja wyjątkowa(...)mianownikiem jest to, że wybrała je Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza, ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym
W kuchni wieczoremwiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy(...)dziwnego, że Austriacy są tak mocno przywiązani do tego napoju. Kawa jest bardzo popularna używką w Austrii stąd możemy spotkać samoobsługowe automaty do zakupu i zmielenia kawy. A na szybko możemy kupić kawę w mobilnych punktach sprzedających kawę (marka Illy jest bardzo popularna poza Polską - spotkałem ją także na Sycylii i na Węgrzech - to naprawdę bardzo dobra kawa). Prawdziwych
Right Behind The KitchenKotlety mielone z indyka są o wiele delikatniejsze od tych klasycznych i z pewnością zasmakują amatorom białego mięsa. Kotleciki z indyka to świetny pomysł na
Słodka Stronailością orzechów, kokosem i ananasem. Oczywiście można wykorzystać mnóstwo innych ulubionych dodatków. Zaletą takiej granoli jest to, że możemy ją przechowywać przez długi czas w szczelnie zamknietym słoiku. Rano szybko mieszamy ją z jogurtem i owocami i śniadanie gotowe. Drugą dużą zaletą domowej granoli jest to, ze nie znajdziemy w niej żadnych konserwantów, spulchniaczy czy kilku rodzajów cukru. Tylko(...)uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane procesowi siarkowania. Można je spozywać jako przekąskę lub dodawać do musli, płatków zbozowych i jogurtu. Znakomicie dodają się do deserów i wypieków. Można
Zawsze głodna!Lekka wytrawna tarta z serkiem kozim i rukolą, idealna na letnie obiady, pikniki i przyjęcia w ogrodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim biesiadnikom. Podana z sałatą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDelikatne, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne - takie właśnie wychodzą bitki z poniższego przepisu. Bitki Wieprzowe z Szynki to świetna alternatywa dla tradycyjnych bitek
Słodka Strona