pyszną przekąską, doskonałym dodatkiem do wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche(...)pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki (na tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto (tylko potrzebną ilość – pozostałe zamrażamy lub pieczemy
mojewypiekiinietylkokolorowa sałatka do słoiczków na zimę. Jej głównym składnikiem jest oczywiście cukinia, ale prócz niej w sałatce znajduje się również cebula, 2 papryki (żółta i czerwona) oraz papryczka chilli. Sałatka jest bardzo wyrazista w smaku, ostra, kwaskowata, odrobinę słodka. Idealna jako dodatek do obiadu do wszelkiego rodzaju mięs. Polecam! Składniki: 1 kg cukinii 2 duże cebule 2 papryczki chilli(...)cukrem oraz octem winnym. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. Następnie gorące słoiczki ostrożnie wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką, aby zbyt szybko nie wystygły. Smacznego
MyCookBook.plNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieMakarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!urozmaicać swoje menu. I stąd moja dzisiejsza propozycja. Omlet to świetnie nadaje się na początek dnia. Jest bardzo puszysty, pożywny a przy tym robi się go bardzo szybko. I co najfajniejsze można go przygotować ze swoimi ulubionymi składnikami ( również na słodko). Zapraszam!!! Składniki: 3 jajka, 1 łyżeczka maki, 1 łyżka mleka, sól, pieprz, szynka(...)omlet się smaży paprykę, ogórka i pomidora kroimy w kostkę. Mieszamy z sałatą. Można przyprawić sola i pieprzem lub skropić oliwą. Usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie wykładamy sałatkę i składamy omlet na pół. Smacznego
Passion of Cookingwytrawnych łasuchów, którzy bardzo ją lubią. Zdecydowanie to danie rodzinne, zachęcające do wspólnego posiłku przy stole, wśród gwaru rozmów.Takie lubię najbardziej :) Już wcześniej wspominałam, że bakłażan najlepszy do sałatek, czy innych dań to taki wcześniej pokrojony i lekko posolony. Puszczenie soków sprawi, że nie będzie miał w sobie goryczy. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego(...)mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat oraz przecier oraz doprawiamy do smaku. Mięsny farsz układamy jako trzecią warstwę w naczyniu. Sos beszamelowy robimy jako ostatni element, ponieważ szybko tężeje. Do garnuszka wykładamy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Dodajemy mąkę i dokładnie energicznie mieszamy drewniana szpatułką. Etapami dolewamy mleko, mieszając jednocześnie, aż sos zgęstnieje
ChilliJemyPasta z awokado z jajkiem i kiełkami to zdrowa propozycja na kolację. Awokado zawiera w sobie całe mnóstwo zdrowych tłuszczy, które pomagają nam w spalaniu tkanki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niektórym gotowe kotlety sojowe kojarzą się z nudną, bezsmakową tekturą. Choć to nie jest najzdrowsza opcja bardzo często mam w zapasie opakowanie takich kotletów. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Kotlety sojowe nie muszą być nudne, kluczem do sukcesu jest ich właściwe przyrządzenie. Dziś przygotowałam dla Was 4 pomysły na kotlety sojowe. Ryż z sosem słodko-kwaśnym(...)patelni z olejem podsmaż kotlety Dociskaj je widelcem aby wycisnąć z nich więcej wody. Podsmażaj do zarumienienia z obu stron. Podawaj z ziemniakami i z sałatką. Makaron z kotletami sojowymi w sosie pieczeniowym Składniki (na 2 porcje): 50 g kotletów sojowych 200 g makaronu 1 opakowanie sosu pieczeniowego olej do smażenia Przygotowanie: Kotlety sojowe namocz
wegujemyPodawane na eleganckich przyjęciach, wytwornych kolacjach, uchodzi za mięso trudne i że dobrze zrobiona może wyjść tylko spod ręki doświadczonego fachowca. Nic bardziej mylnego, robi się prosto i szybko. Jest jedno ale...to jest mięso dla osób lubiących krwiste steki i tatar. 2 kacze piersi 2 pomarańcze 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu(...)gotujemy. Mięso kroimy w plasterki, w środku powinno być różowe, ale nie krwiste. Podajemy z czym tam kto lubi, u mnie były z dzikim ryżem. Można podać ze samą sałatką. Chrupiąca skórka, słodko - pikantny aromatyczny sos i jest ok. Ani to pracochłonne, ani skomplikowane a wygląda całkiem nieźle
Dieta moja pasjaJak Wam minęły święta? Ja spędziłam je tak fantastycznie, że nawet nie zauważyłam kiedy zleciały. Ponadto, były to pierwsze święta Bożego Narodzenia, które spędziłam z moim
Be Fit Be StrongBędzie dobre?Ryzyk-fizyk.Chociaż na polibudę się nie nadaje,bo nie noszę sportowych zimowych butów do stroju galowego. Raz kiedyś byłam i mnie już oświecono czemu
Fiolka w kuchniMoim zdaniem łosoś to jedna z najlepszych ryb. Możemy go przygotować na bardzo wiele sposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula(...)porcje papieru. Kładziemy papierem do góry (ułatwi to nam układanie na patelni, papier zaraz zdejmujemy). Smażymy na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron (łosoś smaży się bardzo szybko). Kotlety siekane z łososia są bardzo aromatyczne i naprawdę godne polecenia. Podane z ulubioną surówką i ziemniakami zadowolą nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Ja przygotowałam je, jako „wstęp
mojewypiekiinietylkoobyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie!Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć(...)minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoże być bazą do mas i kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów, czy ryb. Ponadto kokosy można łączyć z ziemniakami czy ryżem. Wspaniele komponują się też z twarogiem. Racuszki twarogowo(...)porcje, kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, delikatnie spłaszczamy i smażymy na rumiano z obu stron, na średnim ogniu (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Racuszki twarogowo kokosowe podajemy z czym kto lubi - z konfiturą, owocami, sosem owocowym, śmietaną, jogurtem, oprószone cukrem pudrem/stewią/ksylitolem… Z podanych wyżej proporcji zrobiłam
mojewypiekiinietylkobóle mięśniowe. Typowe przeziębienie zazwyczaj trwa około tygodnia , grypa może mieć znacznie dłuższy przebieg, a konsekwencje w postaci powikłań mogą być odczuwalne przez całe życie. Warto w takim wypadku szybko podjąć leczenie. Największe szanse na wykrycie grypy jest w badaniach laboratoryjnych zleconych przez lekarza. Jak poprawić odporność i uniknąć zachorowania na przeziębienie i grypę należy pamiętać aby często myć(...)zapominajmy także o czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem. Nie jedzmy go jednak samego, bo jego smak nie jest zbyt dobry, a wykorzystajmy go np. jak składnik sosu do sałatki Sos czosnkowy Nic nie zastąpi wizyty u lekarza Oczywiście możemy wspomagać się domowymi sposobami w chorobie, jednak nic nie zastąpi profesjonalnej konsultacji u lekarza, który będzie mógł prawidłowo zdiagnozować naszą chorobę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!