dania z jednego. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym. Składniki:0,5 kg mięsa mielonegojajko cebulaczosnekchleb/bułka1/2 szkl. mleka1 łyżeczka musztardysól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano)pasta pomidorowa w kartonieświeża bazyliaChleb/bułkę moczę w mleku. Cebulkę i czosnek kroję w drobną kostkę(...)Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej
NA MOIM TALERZUhamburgerów niż te domowe. Są soczyste, doprawione ta jak lubię, i przede wszystkim zdrowsze. Kotlet gra tu zdecydowanie główną rolę, co jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i rozmaite sosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”. Zdecydowanie polecam !!! Najlepsze amerykańskie hamburgery Składniki na 4 burgery: · 400 g dobrej jakości(...)strony. Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się roztopi i bułki się zarumienią. Bułki należy pilnować ponieważ szybko mogę się spalić. Przygotować sos z podanych składników Dolną połówkę bułki posmarować sosem, położyć burgera, ułożyć przygotowane warzywa. Przykryć drugą połówką bułki. Podawać z frytkami
Mania Gotowaniasię oszukiwać. Bardzo często myśl o obiedzie pojawia się w samo południe, kiedy czasu zostaje niewiele. Warto wtedy mieć w zanadrzu kilka prostych i szybkich przepisów na dania główne. Makarony to bardzo wdzięczne formy obiadu, szybkie i sycące. Chciałam tutaj wspomnieć o mięsie mielonym paczkowanym. . Strzeżcie się ludziska, często mięsa jest nieco ponad połowa. Co to za deal? Kupujesz pół(...)Dusimy jeszcze chwile i odstawiamy na czas przygotowania makaronu. Makaron gotujemy według wskazówek producenta aldente ;) Na talerz wykladamy rukolę, na noej układamy grono z poprzecinanych pomidorków koktajlowych i skrapiamy sałatkę olejem z pestek dyni, u nas olej z Oleofarm, pyszny i aromatyczny. Obok solidną porcję makaronu wymieszanego z sosem z indyka. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaDostaliśmy dziś od Ingalill - tutaj znajdziecie Jej blog - przepis na ogórki kiszone małosolne z estragonem Ingalill mieszka w tureckiej części Cypru i podobnie jak
Kulinaria - potrawy z różnych stron światahummus i tahini zachwycają swoim smakiem i aromatem. Za hummusem płaczę do dziś - taki był pyszny. Świeże daktyle - poezja smaku. Suszone jadłam na co dzień jako dobrą i szybką przekąskę, ale te świeże to cudo. Pachną i smakują niezwykle słodko. Są większe od tych suszonych, z miękkim i rozpływającym się środkiem. Nie dość, że są pyszne(...)Znajdziecie tutaj chyba każdy możliwy olej i oliwę. Nie wiecie do czego ich używać? Zapytajcie - Pani Oliwka to skarbnica wiedzy. Ser feta - miałam okazję spróbować koziego. W prawdziwej sałatce greckiej, z prawdziwymi i pysznymi oliwkami to prawdziwa poezja. Ma całkiem inny smak niż "sklepowy". Jet lekko kwaśny, nie aż tak słony i bez żadnych polepszaczy bo sam w sobie
CzarnawisienkaIdealna propozycja na przedwiośnie. Kiełki można z łatwością wyhodować samodzielnie i cieszyć się dużą porcją witamin i minerałów. Tutaj możecie przeczytać jakie to proste :) SKŁADNIKI: kilka
Kuchenne zapiski EdytyMoi drodzy, cóż mogę napisać? Chyba nie ma osoby, która choć raz w życiu nie spotkałaby się z produktami firmy Roleski . Osobiście znam, lubię i cenię
Słodkie okruszkiSałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana(...)kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade
Kulinarne przygody GatityBabeczki na maślance z owocami Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu babeczki na maślance z dodatkiem sezonowych owoców. W środku są mięciutkie, puszyste i wilgotne, wręcz rozpływają się w ustach. Polecam! Składniki mokre: 250g maślanki (1 szklanka) 1/2 szklanki oleju 3 całe jajka Składniki suche: 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 szklanki mąki pszennej tortowej(...)babeczki obsypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Babeczki na maślance z owocami
Blog z Apetytemjakiegoś czasu wiedzą że szczególną miłością darze buraki ;) Miłością długą, mocną i niezwykle silną. Owocuje ona w liczne danie z burakiem w roli głównej, zarówno tej tradycyjnej jak sałatki, czy zupy. Jak i bardziej ekstrawaganckiej jak smoothie, czy ciasta. Tym razem moja wielka sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt zaiste niezwykły, zachwyci każdego(...)Ciasto wyrabiamy aż do połączenia składników, zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na godzinę w lodówce. Ciasto możemy również wyrabiać ręcznie na blacie kuchenny. Ciasto wyrabia się krótko i szybko. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na macie podsypując mąką. Następnie delikatnie nawijamy na wałek i przenosimy na formę do tarty. Delikatnie wykładamy dno i boki formy
Kolizje SmakówFasolka szparagowa , to krynica witamin i składników mineralnych oraz źródło szerokiego zastosowania kulinarnego. Nie każdy wie, że nie wolno jej spożywać na surowo, ponieważ zawiera fazynę
mojewypiekiinietylkoDziś przedstawiam bardzo wiosenny dodatek do każdego dania głównego. W końcu pojawiły się w sklepach w dobrej cenie moje ukochane szparagi, trzeba więc je wykorzystać, a
karmelowyjest ktoś, kto nie lubi arbuza? Myślę, że nie ma. Oczywiście najlepiej smakuje schłodzony, w plastrach lub w sałatce owocowej. Jego wodnista, zimna i chrupiąca konsystencja świetnie zaspakaja pragnienie w upalny dzień. Ja zrobiłam torcik arbuzowy z biszkoptu, aksamitnego kremu serowego, masy z miąższu i świeżych kulek arbuza. Składniki: Biszkopt • 3 jajka(...)dalej ubijać, aż masa zrobi się gładka. • Na koniec żelatynę podgrzać w mikrofali przez 30 sekund, zamieszać i dodać do masy serowej, bardzo szybko przemieszać mikserem i od razu wylać na biszkopt. Trzeba to robić bardzo szybko, bo masa tężeje. • Wstawić do lodówki. Masa arbuzowa • Żelatynę zalać zimną wodą
To co kochamKurczak na obiad, kremowe curry z dymką i groszkiem pojawia się u nas często. To tani i szybki obiad . Mięso z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest kurczak curry . Bardzo lubię mięso w sosie. Jeszcze lepiej kiedy sos jest ostry. Smakuje wtedy wyśmienicie. Lubię jeść na ostro, nie żeby wypaliło dziurę w przełyku(...)piórka. Dodaj do curry wraz z groszkiem i jarmużem. Dopraw solą i kajeńskim pieprzem. Gotuj przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj bulgur na sypko. Podaj z kaszą bulgur i sałatką. Do curry użyłam mrożonego jarmużu. Jeśli jest świeży to jeszcze lepiej. Należy jednak oderwać liście od twardych łodyg i grubo pokroić. Jarmuż można zastąpić szpinakiem. Do zagęszczenia curry używam migdałowej
codojedzeniazawiodłam się na przepisie Pani Asi. Lazania pycha! Do niej zrobiłam coś w stylu sałatki ala Caprese - dla mnie super zestawienie! Lekko, smacznie, zielono! Świetnie się komponowała z Sałatka ala Caprese ! Składniki: 9 płatów lasagne 400 g szpinaku 1 czubata łyżka mascarpone 2 żółtka 1 średnia cukinia 100 g sera camembert 3 łyżki śmietanki kremówki(...)sera odkładamy na sos).Następnie kładziemy kolejne trzy płaty lasagne i powtarzamy czynność układania składników. Na koniec przykrywamy ostatnimi trzema płatami lasagne, na które układamy plastry cukinii, posypanych pieprzem. Szybko przygotowujemy sos:na patelnię po szpinaku wlewamy 3 łyżki śmietanki kremówki, dodajemy odłożoną łyżkę sera camembert, mieszamy podgrzewając,aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos, którym polewamy
Blondynka Gotuje