lekki i delikatny w smaku pilaw z dodatkiem kopru włoskiego i marchewki oraz gotowanej na parze białej ryby. Rybę gotujemy na pilawie, dlatego wszystko dzieje się w jednym garnku, szybko i prosto. Mój pilaw spokojnie można nazwać delikatnym, lekkim, wręcz dietetycznym, ale nie nudnym i mdłym w smaku jak niektóre potrawki z ryb i warzyw polecane w lekkostrawnych(...)mojej potrawy jest koper włoski, inaczej fenkuł, przepyszne warzywo o lekko anyżowym aromacie. Z Mężem bardzo lubimy jego smak, dlatego chętnie wykorzystuję go w kuchni. Robię z niego sałatkę z dodatkiem pomarańczy , surówkę z marchewką albo też duszę na oliwie i podaję na ciepło. Często też sięgam po koper w daniach rybnych, bo według mnie rewelacyjnie się z nimi
Chilli Czosnek i Oliwadania bardzo lubiane przez całą naszą rodzinę. W ogóle lubimy podroby, ale wątróbkę chyba najbardziej i to właśnie w tej postaci. To prosta potrawa, ale mimo, że robi się szybko to trzeba mieć trochę cierpliwości przy jej przygotowaniu bo łatwo przedobrzyć i przesmażyć a przesmażona wątróbka nie jest dobra. Cebula musi być uduszona, ale nie powinna się zrumienić(...)wątróbkę trzeba usmażyć tak żeby pozostała lekko różowa i soczysta w środku. Jak to zrobić? Smaczna Pyza zaraz o tym opowie. Jeśli lubicie wątróbkę to spróbujcie dodać ją do sałatki ze szpinaku i pomarańczy - coś pysznego! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaspodzie i tortillę dosmażamy kolejne 5-7 minut na małym ogniu, już bez przykrycia, aż ziemniaki na spodzie zrobią się znowu smakowicie chrupiące. Na wierzchu rozkładamy małe kawałki sera, szybko się rozpuszczą. Smaczna jest i na ciepło, i na zimno. W Hiszpanii zimną podaje się jako przekąskę (tapas). Oryginalny przepis to same jajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest(...)jednolita i wymieszana dokładnie z usmażonymi wcześniej ziemniakami. A ja lubię właśnie tak zrobioną – z mocno chrupiącymi ziemniakami na spodzie, kontrastującymi z soczystą, wilgotną, mocn0 doprawioną „górą”. Uzupełnijcie tortillę sałatką ze świeżych pomidorów i lunch albo lekki obiad dla dwóch osób gotowy. SKŁADNIKI 5 jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 3 łyżki śmietany, ja używam
Karo in the Kitchenutrzymaniu prawidłowej pracy mózgu i oczu. Dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi jest doskonale akceptowany i tolerowany przez dzieci. Ponadto kwas linolenowy z rodziny omega-3, który z reguły szybko się utlenia, w oleju rzepakowym ulokowany jest w środku cząsteczki triacyloglicerolu, i tym samym jest szczególnie „chroniony” przed utlenieniem. Dlatego olej rzepakowy jest najdłużej utrzymującym świeżość tłuszczem kuchennym. Przechowywany(...)otwarciu w chłodnym i zacienionym miejscu nie straci swoich właściwości zdrowotnych i kulinarnych przez długi czas. Można stosować zarówno do smażenia, pieczenia, jak i na zimno, dodając do sałatek, majonezów i dressingów". Czytaj więcej
Wiem co jemSzybkie spojrzenie do lodówki i okazało się, że mamy pierś z kurczaka. No to pierwsza myśl to właśnie kurczak curry. Przepis banalnie prosty, a obiad niezwykle smaczny :) A tak na marginesie dodam, że kilka dni bez garów mnie trochę zasmuciło i jak się dorwałem do kuchni to oprócz tego kurczaka to zrobiłem jeszcze niesamowite ziołowe ślimaczki z boczkiem i sałatkę
Marder&Marder Manufactureszybko ... do kanapek .... Składniki: - 200 gr pora, - 4 jajka, - 3 łyżki majonezu, - sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: 1. Umytego pora kroimy na bardzo drobne paseczki. (2.) Pora można sparzyć polewając wrzątkiem - ja tego nie robię. Całkiem surowy jest ostrzejszy :). 3. Jajka gotujemy na twardo i kroimy z drobną kostkę. 4. Wszystko łączymy przy pomocy majonezu. 5. Dokładnie(...)mieszamy sałatkę, dodajemy sporo pieprzu (przynajmniej 3 szczypty) i sól. 6. Sałatkę przekładamy do słoika i chowamy do lodówki przynajmniej na noc, żeby się "przegryzła" - w sumie najlepsza jest po 24 godzinach. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyNewella to białko w czystej postaci i nowy produkt na rynku. Bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni, do sałatek, zup, dań głównych i deserów. Jeśli interesuje cię zdrowe odżywanie, uprawiasz sport lub jesteś na diecie newella powinna się znaleźć w Twoim codziennym menu. Więcej informacji o tym ciekawym, zdrowym i smacznym produkcie, (oraz przepisy kulinarne z jego(...)zastosowaniem) znajdziecie tutaj...Aromatyczne kieszonki z Newelli i prosciutto w towarzystwie chrupiących warzyw i sezamowy dresing to pyszne, zdrowe i szybkie danie. Zrobiło furorę podczas towarzyskiego spotkania. Koniecznie spróbujcie :) Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:200 g Newelli klasycznej,16 plastrów prosciutto,2 długi ogórek,150 g rukoli,1/3 szkl. suszonych wakame,1/4 szkl
SzczyptaSmaQWybierając się gdziekolwiek na urlop staram się dowiedzieć czegoś o kuchni danego kraju lub regionu. Trochę po to żeby mieć rozeznanie czego mogę się spodziewać
Szybko Tanio SmacznieSaszetki śniadaniowe są bardzo ciekawym wyjściem dla osób zabieganych, nie mających czasu na staranne przygotowanie tego porannego posiłku. Wystarczy kubeczek jogurtu/twarożku/musu owocowego itp. oraz ulubiona paczuszka i szybkie śniadanko gotowe. Również znajdziemy tutaj owoce z dodatkiem cukru trzcinowego, jednak trochę cukru prostego z kilku owoców na śniadanie nie jest według nas czymś niedopuszczalnym. Dodatkowo uświadczymy tutaj też zdrowych(...)elementów jak chia, migdały czy kokos. Bakal fit for you: sałatkowy Torebki sałatkowe mieszczą w sobie nasze ulubione ziarna, które same bardzo często dodajemy do wszelkich dań (nie tylko sałatek). Taka saszetka wzięta w torebkę do lunch boxa również gwarantuje nam pyszny, chrupiący element w naszym posiłku oraz to, że nic nam się po drodze nie wysypie (a mamy takie
Candy PandasNie ma nic przyjemniejszego jak jedzenie na łonie natury, a wraz z nastaniem lata okazji ku temu na pewno nie zabraknie. Moja propozycja na piknik to
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJeśli macie ochotę na szybką i smaczną surówkę do obiadu to właśnie mogę polecić Wam poniższy przepis. Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem. Idealnie pasuje do mięsa drobiowego, czy schabu. Ja lubię ją podjadać jak mam ochotę na coś z lodóweczki:). Hmm są takie momenty, kiedy otwieram lodówkę i coś bym zjadła... Tylko właściwie to sama nie wiem(...)Właśnie wtedy lubię mieć zrobioną sałatkę lub resztkę surówki z obiadu. Składniki 1 średnia główka kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 6 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki ananasa 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki ziół dalmatyńskich 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz koperek Kapustę drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć na sicie. Pomidorki przekroić na połówki. Ananasa
O kuchni z uczuciemBardzo prosty przepis na szybki i efektowny obiad. 2 kotlety schabowe, dobrze rozbite garść czarnych oliwek drobno posiekanych łyżka marynowanych papryczek jalapeno drobnych posiekanych 2 łyżki Philadelphii sól, pieprz W miseczce wymieszać drobno pokrojone oliwki i papryczkę jalapeno i Philadelpnie, masę nałożyć na rozbite kotlety i zrolować. Aby zawijaski się trzymały można je spiąć wykałaczkami. Wstawić do piekarnika(...)około 15 minut. Podawać z sałatką, ja dziś przygotowałam sałatę z pomidorem i rukolą octem balsamicznym. Smacznego
Codzienne GotowanieAż trudno pomyśleć, że pierwszy miesiąc za nami! Muszę się przyznać, że Wy jako czytelnicy bloga daliście nam niezłego kopa motywacyjnego. Ilość wejść, odsłon strony - sięgnęły
Szybko Tanio SmacznieZnowu coś serwuję z cyklu "niespodziewani goście" mam parę takich fajnych potraw, które robi się w 5 minut, a goście są zawsze zadowolenie. Dzisiaj robimy moją ulubioną sałatkę - nazywam ją żółtą. Do piwa jest idealna :D Składniki: 250 g sera gouda puszka kukurydzy puszka ananasa 3 łyżki majonezy 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)kroimy w kosteczkę o,5 cm na 0,5 cm :) ananasa kroimy w małą kostkę dodajemy kukurydzę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Szybko i pysznie. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki : 1 kg buraków 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz masło lub olej Buraczki gotujemy ok.2 godzin, studzimy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce
prawdziwe jedzenie