Przygotowań do chrzcin ciąg dalszy. Zakupy, marynowanie mięsa, spotkanie organizacyjne z księdzem. Istne szaleństwo. W głowie milion myśli co jeszcze trzeba załatwić. W takich okolicznościach przyrody
Kuchnia po mojemuOryginalnie ciasto na samosy powinno być zrobione na bazie z mąki z ciecierzycy - dla mnie aktualnie nie dostępnej - więc wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną. Wydaje mi się
sierotka maRysia w kuchniWyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach
Moja DelicjaBazą tortilli hiszpańskiej są zawsze jaja i ziemniaki. A to, jak potraktujemy ziemniaki – czy je usmażymy, czy ugotujemy, czy pokroimy w plastry czy kostkę – i co
Karo in the KitchenNiezwykle smaczna zapiekanka. Aż trudno uwierzyć, że z pozoru zwyczajne składniki, które mamy w kuchni niemalże zawsze pod ręką, mogą przyczynić się do powstania dania
Szybko Szybkowardoskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro , albo sałatkę panzanellę . Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami(...)powinien być krwisty. To zupełnie nie moja bajka, jednak nasi panowie bardzo chcieli go spróbować. W restauracjach kosztuje nie mało, dlatego mieliśmy szczęście, że podano nam go w czasie kolacji toskańskiej w naszej agroturystyce . Dania z dziczyzny Jak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli
Chilli Czosnek i OliwaNa pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy
Karo in the KitchenLubicie tosty francuskie? Moje tosty są z sokiem 100% pomarańcza TYMBARK, nadają się idealnie na śniadanie, ale również na kolację. Można je podać z konfiturą, posypane cukrem pudrem lub polane syropem pomarańczowym. Francuskie tosty często przygotowuję mojemu synowi. On uwielbia smażony chleb wcześniej wymoczony w roztrzepanym jajku z mlekiem. Sama jadałam takie tosty jako dziecko przygotowane na śniadanie przez moją(...)którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.)…” Moje pomarańczowe tosty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWłosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego
Karo in the KitchenChyba każdy próbuje sobie odpowiedzieć na to pytanie właśnie teraz. No to jaki był? Bardzo ciężki, pełen wyzwań, pełen ciężkich chwil, małych sukcesów. Dobrze, że odszedł
Brzuszki Łakomczuszkicałkowitej zmiany życia, a nawet pomocy fachowca - dietetyka, lekarza, trenera...) wprowadźcie do swojej diety zdrowsze potrawy . No i pamiętajcie, że jedząc lżejszy obiad nie możecie później "nadrobić" wszystkiego tłustą kolacją. Zdrowsze i lżejsze menu nie musi być ani rygorystyczne, niesmaczne czy też nudne. Na końcu tego postu znajdziecie kilka ciekawych propozycji śniadaniowych, obiadowych, a nawet na lżejsze słodkości. Pamiętajmy też(...)śniadanie Zapiekana kokosowa owsianka z gruszką w kokosowo-otrębowej posypce Zapiekana karobowo-bananowa owsianka - zdrowe śniadanie pełne naturalnej słodyczy Lekkie serowo-jogurtowe placuszki. Sałatki, surówki: Zielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy Letnia sałatka z musztardowo
Słodkie okruszkiTak jak obiecałam biorę się za nadrabianie zaległości, zaczynając od przepisu na kluski serowe z tuskawkami, a kończąc na odpowiedziach na pytania w ramach Oficjalnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsamych dań, będą niesmaczne, wysuszone, nie będą miały świeżego smaku i wyglądu. Wystarczy, że będziemy musieli dołączyć te dania, które zeszły poprzedniego dnia. Często zdarza się, że w trakcie kolacji ( piszę o weselu ) podajemy podgrzane gorące dania z obiadu. To się kisi na stole .Przy dobrze ułożonym menu, tak nie będzie. Każdy chce spróbować nowych dań(...)półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko
Kulinarny karnet Christopheraciekaw, już chciał zobaczyć mewki, morze, plażę no i statki. Nim się obejrzałam a zegarek wybijał godzinę 22:00, więc w te pędy do hotelu (oczywiście byliśmy już po kolacji). Była kąpiel i spanie. Kołobrzeg leży u ujścia Parsęty do Bałtyku, w środkowej części polskiego wybrzeża. Jest jednym z najstarszych miast na Pomorzu . [1] [1] Atlas Uzdrowisk Polskich. Państwowe Przedsiębiorstwo(...)orientalny zapach. Miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi. Bardzo miła obsługa i uśmiechnięta. Dania to jest uczta dla podniebienia. Dla syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną sałatkę Magdy Gessler "sałatka Bombay". POLECAM!!!! Tawerna Wikingów... Czyli najlepsza pizza, zupa pomidorowa, flaczki z kalmara i ryby z pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść
ClauditteMissCooking