salatka jak od chinczyka - 27 przepisów (strona:2/2)

Birmańskie tofu z ciecierzycy – na dwa sposoby 191

jakąkolwiek zawartość tego najczęściej genetycznie modyfikowanego składnika. Ale – nie dosyć że tofu to produkt wszechstronny, to można zrobić je nie tylko z sojowego mleka i koagulantów, jak robią je Chińczycy. W Birmie tofu robi się z mączki z ciecierzycy. Zobaczcie jak!     Republika Związku Mjanmy, czyli Birma, położona w Azji Środkowo-Wschodniej łączy w sobie smaki sąsiednich krajów – Bangladeszu(...)Laosu, Chin i Indii. To tofu – ‘ To hpu’ – jedzone jest każdego dnia, i tak jak Chińskie – w wielu postaciach – krakersów, chrupek, głęboko smażonych kostek, na surowo, na gorąco w sałatkach i zupach. SPOSÓB I W duży garnek wlewamy 2 litry wody i wsypujemy odważoną mąkę – całość dokładnie mieszamy trzepaczką balonową – mąka nie może zostawić żadnych grudek, a mieszana zacznie się

Karo in the Kitchen
Ekspresowy ostro-warzywny chińczyk. 346

Dziś podobno Blue Monday, czyli najbardziej depresyjny dzień w roku. No cóż, pogoda za oknem nie rozpieszcza, ja mam ewidentnie "bed&pijama day", chodzę rozdrażniona

Kitchens Alphabet
Żeberka z ananasem po chińsku 148

różnych kiełków, chyba z cieciorki, soczewicy i fasoli mung - nie pamiętam dokładnie. W każdym razie to są takie kiełki do smażenia techniką stir-fry, czyli tak jak to robią Chińczycy. Żeberka kroimy na pojedyncze kostki i wrzucamy na woka na bardzo rozgrzany olej. Solimy i często mieszając podsmażamy na brązowo. Wtedy dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i smażymy 10 minut(...)drobno zmielony, tylko raczej zmiażdżony. Dusimy kolejne 15 minut. Dodajemy kiełki (umyte i osuszone) i dusimy jeszcze 3 minuty. Gotowe :) Ja to podałem z ryżem i taką szybką sałatką: czerwona i zielona papryka pokrojona w kosteczkę wymieszana z kukurydzą z puszki. Rewelacja! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym 161

błonnika, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych (które odpowiadają za mocny zapach i intensywny smak warzywa). Ma podłużny kształt. Doskonale nadaje się do marynowania, kiszenia, gotowania, grillowania, smażenia, duszenia, przygotowywania sałatek, surówek… i nie tylko. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym . Składniki: - 1 rzodkiew japońska/daikon - łosoś wędzony na zimno - czarny sezam - awokado - sok z limonki (lub cytryny) - olej (sezamowy(...)ziarnami czarnego sezamu. Na wierzch kładziemy po plasterku rzodkiewki. Do dekoracji – roszponka i łosoś. Już od ponad trzech tysięcy lat rzodkiew jest ważnym składnikiem pokarmowym Azjatów, a szczególnie Chińczyków. W Azji Wschodniej zalicza się ją do ulubionych warzyw. Uprawia się tam jednak jej łagodniejsze odmiany, które spożywa się zarówno surowe, jak i ugotowane. W Chinach i Japonii rzodkiew stanowi

mojewypiekiinietylko
Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka) 1115

Przepis na wyśmienitą surówkę z białej kapusty, która bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Jest bardzo pyszna, w słodko-kwaśnej marynacie, idealnie

e-PrzepisyKulinarne
Makaron chow mein z wołowiną 220

Czy wiecie jak zrobić w domu „danie chińskie”? Jeśli nie, to w tym wpisie znajdziecie podpowiedź… przygotujemy makaron chow mein z wołowiną . Przygotowanie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowina po chińsku 253

chińska – szybkie i tanie danie na wynos od chińczyka i wio! Warto jednak zrobić sobie domowe danie ‘po chińsku’ – też pyszne, a na pewno zdrowsze! No bo w którym chińczyku używają do smażenia oleju kokosowego, i wybierają najlepszy kawałek wołowiny? No właśnie – w żadnym ;) Aż mi ślinka cieknie jak patrzę na te zdjęcia i myślę, że niedługo muszę zrobić(...)dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;)     TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania

Jak gotować i nie zwariować
Albatros, Witta i Pirackie statki - wypoczynek na Zachodnim Pomorzu. Gdzie dobrze zjeść i się wyspać w Darłówku. 110

się skończył, więc powoli trzeba wracać do rzeczywistości. Do kuchni to niestety jeszcze niekoniecznie bo rehabilitacja Maksia się trafiła w godzinach obiadowych, więc znowu musimy tułać się po knajpach, chińczykach i innych McDonaldach. No więc dalej kuchnia stać będzie odłogiem, a nasze tyłki jeszcze się zaokrąglą ;) Ale czego się dla dziecka nie robi, prawda? Zanim jednak wrócę totalnie do przyziemnego(...)jedzeniem, smakowało niezwykle świeżo i kosztowało znośne pieniądze. Za każdym razem było pysznie, a byliśmy tam niemal codziennie... Pizza Papaj - świeży szpinak, czosnek, kurczak i mozzarella.... Nie ma jak sałatka Świeżutkie kurczaczki w panierce... ...Synciowi tak smakowały, że bardzo prosił o ich uwiecznienie Dbałość o miłe szczegóły w Albatrosie mnie urzekła Dorsz dla Szwagra... podobno pyszny i świeży   Niestety

Kuchnia po mojemu
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 195

względu na powolny zbiór. Mak polny jest jednym z najważniejszych dzikich warzyw zbieranych na południu Europy. Młode liście i rozety liściowe czy nawet całe rośliny są jedzona na surowo (sałatki) lub gotowane (do zup, pizzy, nadzienie do tart i pierogów). Ich smak jest wyrazisty, lekko orzechowy. A czemu mak lekarski budzi takie kontrowersje zapytacie? odpowiedź znajdziecie pod przepisem :) Pluszki, rosyjskie(...)kompot " czyli "polską heroinę", narkotyk dla biednych będący obrobioną przy pomocy chemikaliów makiwarą. Plaga uzależnień nie objęła tylko Ameryki czy żołnierzy walczących na wojnach w Wietnamie czy Afganistanie. Również Chińczycy ulegli urokowi opiatów. Na początku XX wieku ponad 1/4 dorosłych Chińczyków używała narkotyków. Co ciekawe wcale nie pochodziły one z makowych pól w Chinach ale w Indiach. Handel opium kwitł

Dzieje kuchennej Wiewióry
Soja nie tylko dla wegetarian 94

przepis na orzeszki sojowe , obiecałam też że napiszę trochę więcej o tej magicznej roślinie strączkowej, więc specjalnie dla Was biorę się za kolejny wpis ;). Już ponad 1100 lat p.n.e Chińczycy zaczęli spożywać soję. Nie bez powodu w Japonii, Chinach, czy Korei tę roślinę strączkową uważa się za ,,świętą'' .  Jej właściwości odżywcze są nie przecenione.  Tajemnice soi Powszechnie wiadomo(...)produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest podobne do przyrządzania grochu. Najpierw  powinno się moczyć ziarna soi przez 12 godzin, a następnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą

Smiling Shrimp