Chcecie poprawić swoją odporność?, lubicie ostre cebulowe smaki? Spróbujcie nowego przepisu na tartę cebulową Tarta cebulowa dobrze smakuje na zimno. Może stanowić dodatek do ulubionych warzywnych
I LOVE LIFEryży jeden z podstawowych składników codziennej diety, i tak aż do ponad 400 lat. Nic dziwnego ta kasza to prawdziwa skarbnica cennych minerałów. Bulgur korzystnie wpływa układ nerwowy, poprawia pracę serca i obniża ciśnienie krwi, zawiera również sporo cennego kwasu foliowego, powinny więc ją jadać kobiety w ciąży, ponadto zawiera dużo więcej błonnika niż pozostałe kasze i jest dużo mniej(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka ziela angielskiego pieprz 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki oliwa z oliwek Tzatzyki 2 ogórki 4 ząbki czosnku 200 g jogurtu greckiego koperek pieprz sól Sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 1 czerwona papryka 3 cebulki dymki 1 szklana mrożonego groszku koperek 100 g sera koziego lub feta Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka układamy na papierze do pieczenia
Słodki KompromisŚledzie z Ibizy Ten rok, pod koniec okazał się dla mnie niezbyt fartowny , mnóstwo kłopotów w pracy i niestety także w domu . Jeden z moich synów
Ogrodnik w podróżyupływa pod znakiem przygotowania zimowych zapasów. Pracy dużo, ale jaka radocha gdy zima wyciągamy pyszne zaprawy. Dużą część moich zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów. Kiszona papryka
Magiczna kuchnia Dariizmieszczą się do torby do pracy, do szkoły, wszędzie. Uwielbiam je! Wybierajmy takie najlepiej dobrej jakości, estetyczne i znanych marek. Szaleństwo słoiczkowe tak na dobrą sprawę u mnie dopiero się zaczyna, już niedługo przekonacie się, że mam bzika na punkcie pewnej marki słoiczkowej! Od pewnego czasu podaję nie tylko napoje, ale i sałatki i inne pyszności w szklanych słoiczkach
Moja smaczna kuchniacieple potrawy. Na szczescie mam w pracy mikrofalowke, w zwiazku z czym nie bede miala problemu z podgrzewaniem dan. Ale to jeszcze nie w tym tygodniu. Dzis chcialabym pokazac Wam pyszna salatke z fasoli - smaczna, zdrowa i dietetyczna (bez majonezu;)). Polecam! Śniadanie : Serek wiejski z ananasem i curry. Żółta papryka na przekąskę. Lunch : Sałatka fasolowa - fasolka czerwona, fasolka "czarne oczko
Codzienne Gotowaniefarsz a część podać jako bigos na Wigilijny stół. Z suszonych owoców, które trafiły do kompotu z suszu można zrobić pyszny deser, z warzyw na bulion na barszcz – sałatkę jarzynową a ze śledzi, które zostały po wieczerzy pyszne kanapki na śniadanie dnia następnego. Zrób imprezę w 2. dzień Świąt Wtedy wszyscy znajomi wracają już z rozjazdów, więc możemy zaprosić(...)też kilka sprawdzonych przepisów na pyszne dania, które można zrobić przy okazji produkcji zakwasu na barszcz, pierogów, wigilijnego bigosu czy jeśli zostanie nam trochę śledzi. Jeśli rozłożymy sobie prace nad daniami świątecznymi na poszczególne dni, to z resztek będziemy mieć jeszcze obiad na każdy dzień tydzień przed świętami. Moje ulubione przepisy zero waste na Święta to: Pizzoccheri. Zostało
Ugotowane pozamiataneczyli przeciwutleniacze wykorzystywane w profilaktyce chorób nowotworowych. Ma bardzo mało kalorii, bo w 100 g zaledwie 25 kcal. Jest bogata w błonnik, przez co daje uczucie sytości i poprawia pracę jelit. Pomidory wspomagają odporność, przyspieszają gojenie się ran, zawierają potas przez co obniżają ciśnienie krwi. W swoim składzie mają likopen, który zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Witamina C zawarta(...)się paznokci, wzmacnia syntezę kolagenu i działa nawilżająco na skórę, nadaje włosom blasku. Wymieniać mogłabym godzinami plusy jadania cytryn.. Chyba nie muszę Cię już namawiać na zrobienie tej sałatki, rodem z Kuby! :) Składniki: 1 awokado 2 duże garście rukoli ok. 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Awokado rozłupać, wyciągnąć pestkę i obrać. Pokroić w kosteczkę
Czarnawisienkasałatkę śledziową Duńczycy podają na ciemnym żytnim chlebie, podzielonym na małe kromeczki – na kęs lub dwa. Świetna przystawka do zimnej wódki, jasnego piwa lub kieliszka akwawitu. Samo przygotowanie sałatki jest banalnie proste, efekt – przepyszny. Jeśli chcecie w tym roku wypróbować nowy przepis na śledzie na świąteczny stół lub szukacie pomysłu na imprezową przekąskę – szczerze polecam! Smørrebrød to dosłownie ‘posmarowany(...)żytnim ziarnistym chlebie – rugbrød, posmarowanym masłem lub smalcem. Powstały zaraz po rewolucji przemysłowej jako potrzeba szybkiego, sytego, robotniczego posiłku – nieskomplikowanego i sycącego na tyle, żeby po jego zjedzeniu w pracy jakoś wytrzymać do wieczornej kolacji. Dzisiaj Smørrebrød, podawane na kromce nie większej niż talia kart, mają kusić rozmaitością kształtów, smaków i faktur – to nie jest zwykła kanapka. Restauracje serwują
Karo in the Kitchenmógłby zabrać ze sobą do pracy. Leczo miał dzisiaj, przydałaby się jakaś odmiana. Ale z maluchem takim jak Zośka, wiecznie brak czasu. Przypomniała mi się się kasza. No tak, przecież kasza to nie tylko dodatek do mięska. To fajne, samodzielne danie! A jaglana jest na tyle wdzięczna, że można ją jeść i w sałatkach i jako dodatek i w kotletach
Mieszam w Garnkudodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka, a ja z tych co nie muszą jeść mięsa, zdecydowanie wolę zieleninę na talerzu. Potem gdy zaczęłam chodzić do pracy, zaczęłam robić moją ukochaną
SMYKWKUCHNIpodać z batatami lub prostą sałatką, np. taką. z czerwonej kapusty. Do tego idealnie pasuje malinowy sos bbq , który na ostatnim grillu zrobił furorę. Jak widzicie na zdjęciu, została tylko jego resztka, ledwo udało się fotkę zrobić, takie miał wzięcie Przygotowywanie potraw w slow cookerze to bajka, wstawiamy np. rano przed wyjściem do pracy i po powrocie do domu mamy
PaleoLifeCzasem mamy ochotę na odmianę czy to dania obiadowego czy to grilla. Tak powstał pomysł na te warzywa. Warzywa pieczone z sosem, nie wymagają dużego nakładu
Mieszam w GarnkuWitajcie. Jesień rozgościła się już na dobre, jednak cały czas można ją "zaklinać" kolorowymi i zdrowymi posiłkami. Obecnie na topie jest dynia, w związku z czym
Codzienne Gotowaniewiększego doświadczenia zawodowego w pracy w kuchni, trochę przez przypadek, została zaproszona na 3,5-miesięczny staż do Nomy. Swoje wrażenia relacjonowała na łamach magazynu USTA . Prostota dań skandynawskich wydaje się być całkiem dobrym wyborem na wiosnę. Dziś zaczynam od przepisu Jamiego Olivera, który zachwycony Szwecją poleca smażonego sandacza na lekko pikantnej sałatce z buraków. Żałuję, że w Warszawie
W kuchni wieczorem