ochotę. Akceptuję więc to, czego zmienić nie mogę , i rekompensuję sobie tę słabość innymi zdrowymi posiłkami. Na śniadania jadam domową granolę, puddingi z chia i owoce. Obiady bez sałatek niemal nie istnieją, choć czasem muszę mocno do nich przekonywać C. Odkąd mam nową zabawkę, czyli piekarnik parowy, coraz rzadziej smażę mięso (choć już wcześniej pieczone zdecydowanie było moim faworytem). Owszem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo wiosenne jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem. Znakomita przekąska, przystawka, dodatek do obiadu czy sałatka. Ja najbardziej preferuję wersję śniadaniową. Rzodkiewka wymieszana ze świeżym szczypiorkiem, majonezem (lub jogurtem greckim) smakuje mi najbardziej podczas weekendowych śniadań, kiedy mamy więcej czasu na ich przygotowanie. A na wielkanocnym stole te jajka wniosą odrobinę świeżości, lekkości i na pewno oczarują gości. 5 jajek kilka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDoskonała szynka, wędlina domowa, smakuje wyśmienicie na kanapce, w sałatce, do obiadu lub solo. Dobra na zimno i na ciepło. Warto zrobić taką szyneczkę nie tylko na Święta :) Szynka peklowana 1, 5 kg szynki 2, 5 l przegotowanej, zimnej wody Peklowanie: 1, 5 łyżki soli peklującej 6 ząbków czosnku 4 kulki ziela ang 2 listki laurowe
Takie tam pichcenieDzisiaj kolejna odsłona łatwej i szybkiej sałatki do obiadu, czyli SURÓWKA Z SAŁATY Z POMIDORAMI. Jak nazwa wskazuje, są w niej pomidory i chrupiąca sałata, a do tego aromatyczny koperek. Całości wspaniałego smaku dopełnia sos na bazie śmietany oraz majonezu z nutką przyprawy prowansalskiej. Polecam przepis! ------------------------------------ Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 20 minut ------------------------------------ SKŁADNIKI: głowa sałaty (ulubionej) 4 średniej wielkości
Moja Książka Kucharskasię dzieci. Niestety zdarza się tak, że zachwyt jest do chwili aż dowiedzą się z czego dany smakołyk powstał. Ciągle jeszcze kasza jaglana bardziej kojarzona jest z dobrą sałatką czy obiadem, a nie z kremem czekoladowym. Trzeba nad tym popracować ;-) Tymczasem mam dla Was taką słodką - niesłodką propozycje, która może stać się inspiracją na Walentynki. Dla nas jest to obłędnie
Przysmaki Karolkitakich buraków zrobić. Mianowicie - carpaccio! Kiszony burak jest dość twardy, ale ma bardzo ciekawy i aromatyczny smak. Pokrojony w cienkie plasterki znakomicie nadaje się na przekąskę, przystawkę lub sałatkę do obiadu - jak kto woli. W mojej wersji carpacccio z buraka jest połączone z oscypkiem, który nadaje słoności oraz pestkami i olejem z dyni, które nadają typowo polskiego smaku. Bardzo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKiszona kapusta to domena nie tylko Polaków. Taki sposób przygotowywania warzy pokochali także mieszkańcy krajów azjatyckich. Kapusta pekińska 2 pęczki jarmużu 2 marchewki 2 pęczki dymki
MarcinChefSałatka zamiast obiadu? Czemu nie? Ma wszystko, co powinien zawierać obiad: białko, dodatek skrobiowy i warzywa, czyli trzy w jednym. Idealna na upały, orzeźwia, syci i szybko się robi. Zamiast ogórka świeżego można użyć konserwowy. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju • kiść białych winogron bez pestek • 1 puszka kukurydzy
To co kochamNiedawno przygotowałam właśnie taką sałatkę do obiadu i wszystkim bardzo smakowała. Praktycznie dwuskładnikowa nie licząc sosu jogurtowego, a więc bardzo prosta do przyrządzenia. Zamiast świeżych owoców można dać brzoskwinie z puszki, ale wtedy należy pominąć cukier w sosie jogurtowym. Składniki: • 1 mała sałata lodowa • 2 nektarynki lub brzoskwinie • kilka liści bazylii Sos jogurtowy
To co kochamSkładniki: 4 cykorie 1 słodkie jabłko 3 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek sól Sposób wykonania: Cykorię kroimy w krążki, obrane jabłko ścieramy na dużych
Qchnia po prostusłoików tak, aby zakryć całą paprykę. Na wierzch każdego słoiczka należy nalać po łyżce oleju. Całość zakręcić i przełożyć do spiżarki. Papryka idealnie nadaje się potem do sałatek na obiad
Gotuję TestujęPyszne buraczki na zimę, marynowane z czosnkiem, delikatne, świetne do kanapek, sałatek, do obiadu. Idealne są te najmniejsze, ale jeśli mamy duże to możemy je pokroić i też będą super. Nie wyobrażam sobie zimy bez buraczków w piwnicy, czy to marynowanych w całości jak te, czy tartych z papryką (przepis tu: KLIK ). Spróbujcie! Zalewa: 3/4 szklanki octu 3 szklanki wody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 1 kg buraków 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki octu jabłkowego (przyprawić do smaku) sól, pieprz ewentualnie łyżeczka cukru Sposób wykonania: Buraki
Qchnia po prostumogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym razem zapraszam na klasyczne tarte buraki, bez dodatków. Taki słoiczek to prawie gotowa sałatka do obiadu. Po otworzeniu wystarczy dodać ulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna baza do przygotowania barszczu, czy chłodnika. Bardzo proste do przygotowania, polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolejna propozycja na przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki: 1 kg niewielkich patisonów gałązki
Codzienna kuchnia niecodzienna