dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy paprykę. Gulasz jest gotowy. :) Opjonalnie gulasz możemy zabielić mąką I śmietaną. Gulasz podałam z kaszą I sałatką z ogórków konserwowych I sałaty. Zyczę smacznego
Smaki Edytysolą I pieprzem, pamiętajmy jeżeli jest za mało sosu, zawsze możemy podlać troche wody I doprawić. I łopatka gotowa. :) Do obiadu przygotowałam duszone ziemniaki z koprem I surówkę z sałaty lodowej. Życzę smacznego I miłej niedzieli
Smaki EdytyPrzepyszna sałatka na każdą okazję- grilla, przyjęcie, jako przekąska ...Jest przepyszna I zadziwi Was smakiem ... Zaczynamy : Składniki: 1 op ulubionego tortelloni 1 słodka papryka sałata rocket sos koperkowy- znajdziecie tutaj Szykujemy sos koperkowy Gotujemy tortelloni wedlug przepisu . Kroimy paprykę. I sałatka gotowa :) Tortelloni dajemy do miseczek, dodajemy paprykę I sałatę rocket, polewamy sosem koperkowym - Smacznego
Smaki Edytybazyliowo czosnkowy jest dopełnieniem niesamowitego smaku :) Zaczynamy Składniki: 1 op tortelloni z mozzarella I prosciutto 1 słodka papriyka 3-4 łyżki startego żółtego sera oliwki nadziewane paprika sałata pekińska 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka bazyli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Tortelloni ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kroimy paprykę, sałatę, ścieramy ser. Dodajemy parę
Smaki Edytystron ( przekładać kilka razy). Podawać z ziemniakami puree i delikatną surówka ( kotleciki są pikantne). Ja podałam groszek konserwowy z mini marchewkami doprawiony lekko sokiem z cytryny i mix sałat kolorowych z podstawowym vinegretem
Buniabaje w kuchniwilgotnymi rękami * formować płaski , mały kotlecik. Kłaść od razu na rozgrzany olej ( trzeba się spieszyć bo inaczej pierwsze się przypalą ). Usmażone zdjąć z patelni . Podawać z sosem i porcją sałat lub surówką. * Moczę ręce przed formowaniem każdego kotlecika ** Zrobiłam do nich prosty sos cytrynowy ale zupełnie zbędnie. Są tak delikatne i pyszne same w sobie że nic im nie potrzeba
Buniabaje w kuchniRozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę
Buniabaje w kuchnimiękkie).Posolić i posypać pieprzem. Masło włożyć na patelnię, roztopić i lekko zrumienić. Dodać łyżeczkę soku z cytryny. Podawać polewając roztopionym i lekko zrumienionym masłem najlepiej z porcją świeżej sałaty z lekkim pomarańczowym dresingiem. *Gotowałam łososia ze skórą bo wtedy się nie rozpada - można przed podaniem delikatnie skórę usunąć albo domownicy sami ją zdejmą na talerzu
Buniabaje w kuchnimałym gazie aż się rozpuszczą. Doprawić utartą gałką muszkatołową, otartą skórką z cytryny i sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać go z makaronem, kluskami , po czesku z ziemniakami , z żółtkiem lub po prostu czysty do popicia. ** Marchew, seler
Buniabaje w kuchnismażyć chwilę. Wlać pozostały olej delikatnie przewrócić rybę na drugą stronę - dołożyć masło smażyć jeszcze 2 minuty. Skropić sokiem z cytryny - lekko posolić i posypać pieprzem. Podałam z sałatą z prostym dresingiem , pomidorami , ( plastrami ogórka , rzodkiewki) i ziemniakami z wody ( młode , małe ). * Mała uwaga - halibut musi być ,,gruby" bo inaczej nacinania nie wytrzyma i rozpadnie sie na kawałki
Buniabaje w kuchnidrugą stronę za pomocą 2 widelców - znów ma się zrumienić - zmniejszam gaz na mały i dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa * Podałam z zestawem surówek ( sałata , pomidorki koktajlowe, ogórek ) polanych prostym dresingiem z oleju słonecznikowego, soku z cytryny, tymianku , szczypty soli, cukru i pieprzu. * Najlepiej usmażyć kotlety wcześniej - zdjąć z patelni i zostawić by odpoczęły , a potem
Buniabaje w kuchniskóry -potem skórą i z tej strony smażyć chwile dłużej by skórka zrobiła się chrupiąca). Przed podaniem skropić sandacza cytryną lub podać kawałki cytryny obok ryby. Podałam z zestawem sałat z pomarańczowym dresingiem ( olej, sok z pomarańczy, szczypta soli ) i plastrami ziemniaków usmażonymi na rumiano. * Oczywiście oskrobany , umyty i osuszony
Buniabaje w kuchnisiebie i stanę obok. Lubię gdy grono zbierające się przy grillu od wejścia ma przygotowane jakieś ,,przegryzajki". Mogą to być mini kanapeczki, porcje jakiejś sałatki ułożonej na liściach sałaty koreczki, napoje. Odpowiedzialny za grillowanie kreci się piekąc co tam ma upiec , a reszta bierze ,, maluchy" w garść - sadowi się wygodnie , popija coś zimnego i gada . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniposiłek- zamiast w południe jedli byśmy go najchętniej o zmierzchu , ale za to mięso i warzywa po równo .Duże ,,wzięci " maja wszelkie duszonki , mięsa z grilla z micha sałat lub gulasze z warzywami sezonowymi. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBardzo lubię ryby w połączeniu z owocowymi smakami . Takie zestawienia akurat na lato. Porcja ryby + owoce i jakieś sałaty starcza za cały posiłek. Wszystko skropione prostym dresingiem. Można podać z chrupiącą bagietką. Podaję proporcje na 1 osobę. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni