tartego parmezanu garść posiekanej, świeżej mięty 1 jajko chili mielone, sól i pieprz do smaku 6 bułek hamburgerowych (u mnie własnej roboty) cebula czerwona, ketchup, musztarda, ogórki konserwowe i sałata do podania Sposób przygotowania: Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać odcedzoną kukurydzę, ciecierzycę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać jajko, bułkę tartą, parmezan i miętę
Obiad za dychępapryką Winiary; 4 wraps'y multigrain; 1/2 dużej czerwonej cebuli lub 1 mała pokrojone w piórka; 1 zielona papryka; 1/2 puszki kukurydzy; 2 garści kiełków rzodkiewki; 1/4 główki sałaty; mały ogórek pokrojony w plasterki; 2 pomidory podzielone na ćwiartki; 2 łyżki oliwy z oliwek; opcjonalnie: ser żółty pokrojony w kostkę w ilości jaką lubimy :) 150 g jogurtu naturalnego; 1/2 łyżeczki
Miksturownikmieszamy i ściągamy z ognia. Wykładamy wszystko na ryż z serem. Przykrywamy ponownie serem i posypujemy papryką. Pieczemy w piekarniku około 30 min. w temp. 180. Podajemy z zieloną sałatą. Smacznego
Miksturownikrównież całe 4 mozarelli... Żebym wiedziała, to normalnie bym chyba zamówiła dużą porcję za 12 zł... Może byłoby z 6 plasterków... I co w tym zestawie robiła kupa sałaty?? Well... przynajmniej sok ze świeżych grejpfrutów mieli dobry, bo też i nic nie można w nim zepsuć :) Może następnym razem ja też skoczę na bungee?? W życiu trzeba robić szalone
Kraina Tysiąca Smakówbiały - mozzarella i zielony - bazylia. Sałatkę polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Chyba nigdy nie zapomnę caprese w Złotych Tarasach w Warszawie. Postanowiłyśmy z koleżanką coś zjeść... Kawałek bagietki, sałata i po 5 plasterków pomidora i mozarelli. Wiecie ile mnie to kosztowało? 13 złotych!! Załamałam się :) Nie miałam dziś pod ręką świeżych listków bazylii i moje caprese było w wersji
Kraina Tysiąca Smakówcałą gamę olejów i soków Oleofarm. Pan Mirosław Jabłoński pokazał nam, jak można te ostatnie wykorzystać do przygotowania oryginalnych dressingów do naszych sałatek. A na koniec moja kompozycja: miks sałat, kiełki (m.in. buraka - genialne! tylko gdzie je kupić?), świeże truskawki i winogrona, płatki migdałów i ser kozi, a do tego wszystkiego olej z orzechów włoskich i świeże zioła :) Bardzo dziękuję
Kraina Tysiąca SmakówKiedy zobaczyłam surówkę z kalarepy u Biedronki , wiedziałam, że pojawi się i u mnie, jak tylko kalarepki w ogródku urosną :) Dostałam od siostry masę sadzonek
Kraina Tysiąca SmakówWytrawne muffiny z boczkiem, cebulą i mozzarellą Wytrawne muffiny z boczkiem i cebulą chodziły za mną już od dawna i kiedyś ten pierwszy raz musiał nastąpić
Kraina Tysiąca SmakówBardzo lubię wędzonego kurczaka, kiedyś jadłam go z chlebem, sałatą i majonezem, od czasu MM robię z nim sałatki. Ta sałatka powstała po przeczytaniu przepisu Passionfruit , który stał się inspiracją do tego kolacyjnego dania. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyOstatnio zajadam się mixem sałat z różnymi dodatkami. Dzisiaj z dodatkiem pieczonego kurczaka. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyJuż zacz yn am powoli sezon sałatkowy, choć do sałaty gruntowej trzeba jeszcze trochę poczekać. Ale ja już nie chcę, więc korzystam z tego, co dostępne, czyli sałatowych mixów. 2 wersje sałatki różniące si ę jajkami: w drugiej są przepiórcze:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam zamiar zrobić typową sałatkę na bazie sałaty, z dodatkiem papryki, ogórka i tylko dorzucić do niej mniej typowo może - ciecierzycę. W trakcie jednak jak ciecierzyca się gotowała zrobiłam sobie kanapkę z dodatkiem owoców jagodowych i tak bardzo mi zasmakowała, że pomyślałam o sałatce w podobnej konwencji . I taką zrobiłam:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySuszarka do sałaty Z cyklu "kuchenni pomocnicy" dzisiaj zestawienie sprzętów, które pomagają mi wygodniej zorganizować kuchnię i ułatwiać/uprzyjemniać pracę. Nie są może na tyle wyjątkowe i wymagające dużego opisu, żeby przedstawiać je każdy oddzielnie, dlatego postanowiłam zrobić taki zbiorczy wpis. Mam nadzieję, że będzie to przydatne. Będą więc dzisiaj maszyny (niezbyt wiele ich) i drobiazgi
Zdrowa Kuchnia Sowyoleju marki OLE - polecam ten, bo jest najlepszy Pomidory wydrążyć, ser pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Miąższ z pomidorów wymieszać z serem i czosnkiem. Napełnić pomidorki, ułożyć na sałacie. lub pomidory, ser i czosnek pokroić - wszystko wymieszać - delikatnie. Smacznego
kolorowotorcikowo