W tym roku obiecałam dostarczyć trochę słodyczy na kiermasz świąteczny w podstawówce, jeden z pomysłów, który na pewno tam trafi to dzisiejsze kokosowe bałwanki. Do ich
CiastkozercyPyszne babeczki zwłaszcza ze względu na rozpływającą się przy każdym kęsie czekoladę oraz wyczuwalny smak bananów. Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Super sprawdzają się na przyjęciach urodzinowych zwłaszcza dla dzieci oraz na wyjazdach czy piknikach. Składniki mokre: 4 banany 4 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru(...)następnie dodajemy składniki mokre i wszystko łączymy. Wskazówki: Surowe ciasto przekładamy do papilotek bądź foremek (specjalnych blach) do muffinek wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą, by babeczki dały się łatwo wyciągnąć po upieczeniu. Można użyć czekolady białej bądź zmieszać 2 kolory. Pieczemy je w 180 stopniach około 20 minut
upichcicU mnie w domu świąteczne pierniki miały być przede wszystkim dobre, dlatego oprócz lukru (takiego jak ten tu ) przyklejaliśmy na nie mnóstwo bakalii, małych cukrowych koralików
CiastkozercyBrazylianka Keks na białkach Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Kostka kokosowa Cynamonowe ciasteczka Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe Kuleczki śliwkowe Tort makowo kawowy Ciasteczka z maszynki Piernik staropolski Tort piernikowy Ciasteczka z kremem karpatkowym Kokosanki Czerwononose rudolfy Pierniczki z marcepanem Ciasteczka misie Barszcz czysty Pomarańczowe paluszki Zakwas buraczany Cieszyńskie koniczynki Kruche babeczki Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Rogaliki z orzechów laskowych
Ala piecze i gotujeDzisiejsza propozycja to prosta i śliczna słodka przekąska na Mikołaja, która na pewno spodoba się wszystkim dzieciom. Malutkie czekoladowe lizaki w kształcie czapeczek Mikołaja z cukiereczkami
Ciastkozercydodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej(...)krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Gotowy krem musimy schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką i dekorujemy ostudzone babeczki
Smakowity Blog KulinarnyDanii tak mi się spodobała, że w styczniu zaczynam kolejną szkołę... Ale o tym innym razem. Po odniesionym sukcesie przygotowałam dla nauczyciela i szkolnych kolegów mały poczęstunek. Były babeczki, o których opowiem innym razem, i ciasto, które zachwyciło mnie w każdym calu. Najpierw chciałam upiec brownie, ale że babeczki były mocno czekoladowe stwierdziłam, że to już by było za dużo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny z lentilkami... Wilgotne, słodkie babeczki. Doprawione kolorowymi cukierkami. Idealne na dziecięce przyjęcia! I nie tylko... Składniki: 280 g mąki pszennej; 75 g białego cukru; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 200 g lentilek; 300 g jogurtu greckiego; 75 ml oleju; 1 łyżeczka aromatu śmietankowego; 2 jaja. Sposób przygotowania: Przygotować 2 miseczki. W jednej wymieszać(...)gęstym jogurtem naturalnym lub maślanką. Aromat śmietankowy można zastąpić łyżeczką ekstraktu waniliowego. Upieczone i wystudzone muffiny można dodatkowo polać lukrem i udekorować lentilkami. Źródło przepisu: Śladami Słodkiej Babeczki
Gospodyni Miejskaminut. Foremki dokładnie natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na placek gr. 2-3 mm. Wyciąć krążki przy pomocy formy o średnicy większej o 2 cm od średnicy foremek na babeczki. Foremki wylepić ciastem, nakłuć je widelcem, nadmiar przyciąć równo nożem, środek obciążyć (np. wsypując do foremki groch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut(...)serek, wymieszać, odstawić do lodówki. Żeby krem miał aksamitną konsystencję można go przetrzeć przez sitko. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ze schłodzoną dynią, odstawić do dalszego chłodzenia. Babeczki napełnić kremem przy pomocy rękawa cukierniczego, posypać prażonym makiem, wstawić do lodówki. Przygotowanie puree z dyni: Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (skórą
SzczyptaSmaQNa 6 grudnia przygotowałam dla Was nie tylko mikołajową przekąskę - brownie , ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach
CiastkozercyMikołaj tuż tuż, dlatego przedstawiam Wam mikołajowy wariant brownie - z truskawkami i orzechami laskowymi. Jeśli chcecie rzucić okiem na pierwsze brownie, które pojawiło się na blogu
CiastkozercyDziś chciałabym Wam zaproponować dwa sposoby na ciastka z wróżbą - w zależności od tego ile macie czasu (lub cierpliwości). Pierwszy sposób jest dość czasochłonny a ciasteczka
CiastkozercyDzisiejsza propozycja to proste naleśniki z bananami i czekoladą w wersji Miś. Bo jakie dziecko nie marzyłoby o takim śniadaniu? :) Składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki
Ciastkozercyklienta. Każdy tort był czasochłonny, ale podczas mojej wizytę najwięcej pracy kosztowała nas niebieska karuzela, uff. Jednak codziennie rano po przyjściu do salonu zaczynałam od pieczenia pysznych babeczek. Moje ulubione były o smaku kokosowo- limonkowym z dodatkiem malibu, z kremem przygotowanym na amerykańskim typie serka „cream cheese”, mniam… Szkoda, że ten serek jest prawie niedostępny w Polsce(...)Przygotowane babeczki ustawiałam na półeczkach w salonie, gdzie również można kupić dobrą kawę, więc codziennie miałam pyszną przerwę ze świeżą „cupcake” i kawą, którą mogłam wypić w towarzystwie Zoe. Bardzo szybko zleciały mi te tygodnie u Zoe. Mogłam wziąć udział w tylu nowych projektach i dobrze poznać pracę z lukrem plastycznym. Muszę przyznać, że to trudna praca, która wymaga ogromnej
Mała CukierenkaMarzyłam, żeby zrobić tort z szachownicą od kiedy tylko go zobaczyłam. Miałam jednak pewne opory, bo po pierwsze, torty nie są moją mocną stroną (robię je
Ciastkozercy