sałata - 10652 przepisów (strona:132/711)

Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry 148

Lekka sałata, bogate w pierwiastki buraki, sprzyjające urodzie morele oraz symbol mądrości - orzechy. To składniki sałatki, której rewelacyjny smak podkreśla delikatny sos curry.  Składniki 1 główka sałaty lodowej 4 buraki 1 jabłko 100 g suszonych moreli 2 garście orzechów (włoskie, piniowe, pistacje) 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego  1 łyżka curry(...)odstawiamy. Morele kroimy na małe kawałki. Buraki i jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Jogurt grecki mieszamy z curry, miodem, doprawiamy solą i pieprzem.  Sałatę lodową myjemy, osuszamy i kroimy lub rwiemy.  Następnie przekładamy do dużej miski i mieszamy z gotowym sosem. Na wierzchu układamy buraki, jabłko, suszone morele i posypujemy prażonymi orzechami. Sałatkę

My Chcemy Jeść
Kurczak w orzechach na roszponce z warzywami i owocami 167

orzechów i ziół oraz soku z limonki, podane na zdrowej sałatce z dodatkiem owoców i zamarynowanej w winegrecie czerwonej kapusty i czerwonej cebuli, zdrowego mixu z młodych listków różnych sałat. Ja dzisiaj wykorzystałam zamiast sałat mega zdrową roszponkę. Dodatek żurawiny dopełnia zdrowotności tego dania. Powinnam wszystko posypac jeszcze pestkami dyni, ale mi wyszły :).... więc nie podaje ich w składnikach, choć(...)musztardy Dijon sól i pieprz do smaku świeże owoce: 2 pomarańcze 50-60 g truskawek lub ziaren granatu 1 pomarańcza mix młodych listków warzyw (baby mix) :botwinka, szpinak, rukola, sałata itp. (u mnie roszponka) 200 g poszatkowanej czerwonej kapusty 1/2 pokrojonej w pół-krążki czerwonej cebuli garstka (25 g) nasion dyni 50 g czerwonej suszonej żurawiny Wykonanie: -Zemleć razem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z kalarepką, rzodkiewką i sosem musztardowym. 167

pysznie, że na pewno dołożycie sobie drugą porcję :). Polecam serdecznie!   SAŁATKA Z KALAREPKĄ, RZODKIEWKĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM.            Składniki: 6 dużych liści sałaty 5 - 6 młodych liści kalarepki 1 młoda kalarepka 1 średni ogórek pół pęczka rzodkiewek 3 ugotowane jajka Sos: 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej 4 - 5 łyżek oleju lub oliwy ząbek czosnku(...)łyżka octu winnego 6% sól pieprz           Sposób przyrządzania:             Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Liście kalarepki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki (wielkość podobna do porwanych liści sałaty). Ogórek i kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Jajka obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki oczyścić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kanapeczki z vege pastą na zdrowe śniadanie 120

calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (porcja na 1 osobę) 1 rogalik kilka liści mini sałaty rzymskiej 1-2 łyżki kiełków rzodkiewki Vege Pasta w stylu francuskim od Polsoja Przygotowanie Na talerzu rozkładamy liście mini sałaty rzymskiej. Rogalika kroimy na mini kromeczki. Każdą smarujemy Vege Pastą(...)stylu francuskim. Wierzch każdej mini kromeczki posypujemy kiełkami rzodkiewki. Tak przygotowane kromeczki układamy na liściach sałaty. Smacznego By Magdalena beta calories 210 fat 1g protein 7g carbs 42g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z jajkiem, truskawkami, fetą i słonecznikiem 189

może być kolorowa i efektowna dla naszego wzroku i podniebienia. Polecamy połączenie warzyw z owocami i serem :)  Sałatka z jajkiem, truskawkami, fetą i słonecznikiem SKŁADNIKI : 6-8 liści sałaty ozdobnej  50 g sera feta 5-6 truskawek 1 jajko 1-2 łyżki ziarna słonecznika łuskanego  1 łyżka siekanego szczypiorku PRZYGOTOWANIE : Sałatę płuczemy, osuszamy, szarpiemy i przekładamy(...)talerz. Jajko gotujemy na twardo, obieramy z łupin i kroimy na ćwiartki, układamy na sałacie. Pomiędzy układamy pokrojony w kosteczkę ser feta.  Truskawki szypułkujemy, kroimy na połówki bądź ćwiartki i układamy pomiędzy. Podajemy oprószając ziarnem słonecznika i posiekanym szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wiosenna sałatka z warzywami, kurczakiem i makaronem w sosie ziołowo-czosnkowym 139

towarzystwie podpłomyków, ale idealnie sprawdzi się również na śniadanie, czy kolację.  SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 130 g makaronu 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 180-200 g miksu sałat 10 sztuk rzodkiewek 1 jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do sałatek WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz(...)mięso przełożyć na sitko i zostawić do ostudzenia. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z olejem według instrukcji na opakowaniu. Miękki odcedzić z wody i zostawić do ostudzenia. Miks sałat opłukać wodą (ja korzystałam z gotowego, ale jeżeli samodzielnie go przyrządzacie, to liście rozdrobnić na mniejsze kawałki). Pozostałe warzywa umyć, pokroić wedle uznania (u mnie papryka pokrojona w krótkie paski

Passions hobbies life
Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki 143

Sałatkę z kalarepy i rzodkiewki użyłam do przygotowania hamburgerów. Do bułek z ziarnami oprócz sałatki włożyłam również burgery z indyka, sałatę masłową i serek śmietankowy. Były soczyste i bardzo smaczne. Burgery: 500 g mielonego mięsa z indyka sól świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżka słodkiej papryki mielony kminek słodka mielona papryka 1 łyżeczka mielonego czosnku po pół łyżeczki(...)Kalarepę obrać, rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki. Wszystko zetrzeć na grubej tarce. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodatki: 6 kajzerek z ziarnami, sałata zielona, 6 okrągłych plastrów sera śmietankowego lub cienko ukrojonej fety Do mięsa mielonego dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 6 równych

Czerwień i błękit
Domowe hamburgery 144

bułki do hamburgerów ( przepis ), 300g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 1,5 łyżki bułki tartej, 1 cebula czerwona, 3 ogórki konserwowe, 2 pomidory, 6 liści sałaty masłowej, 5 łyżek dressingu Tysiąca Wysp ROLESKI , 5 łyżek ketchupu markowego z naturalnym pieprzem ROLESKI, sól i pieprz do smaku, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję przeciśnięty(...)Pomidory i ogórki konserwowe kroję w plasterki. 3. Bułki przekrawam na pół. Dressing mieszam z ketchupem.  Sosem smaruję bułki od strony wewnętrznej. Na spód bułki kładę kolejno listek sałaty, cebulę czerwoną, usmażonego kotleta, ogórka, pomidora i listek sałaty. Całość polewam pozostałym sosem i przykrywam wierzchem bułki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z mozarellą i rzodkiewką 97

Pomysł na smaczną i lekką sałatkę z pietruszkowo-ziołowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Szybka do przygotowania! Składniki: garść mixu sałat 4 plastry mozarelli 8-10 rzodkiewek kilka listków szczawiu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki wody sól ziołowa pieprz czarny papryka słodka mielona Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy, osuszamy i układamy na talerzu(...)niej plastry mozarelli. Na każdy plaster kładziemy po 2-3 plasterki rzodkiewki, a pod spód po listku szczawiu. Rzodkiewkę rozkładamy też na sałacie. Oprószamy całość słodką papryką mieloną. Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy olej rzepakowy i wodę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Do smaku przyprawiamy solą ziołową i pieprzem. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Można udekorować świeżymi

Kolorowy Przepisownik
Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni 180

Śniadanie w postaci kanapki wcale nie musi być nudne. Wystarczy kilka kolorowych składników i opiekacz. Tak powstaje u mnie Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni . Składniki: - 4 kromki chleba - pomidor - mozzarella pesto z rzymskiej sałaty i z pestkami dyni: - około 6 liści rzymskiej sałaty - 2 łyżki pestek dyni - 1 łyżka oliwy

Kuchnia co dnia
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 140

różnych smaków burgerów.  Jacek wybrał : MOUNT EVEREST (HIGHLANDER COMBO) w skład którego wchodziła bułka z sezamem, polska wołowina sezonowana ( 500 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz  sos tatarski . Do tego burgera znakomicie pasowała dobrana już w karcie whisky Gentelman Jack.    Ten burger był pyszny, soczysty, pełen smaku. Niestety trzeba go było jeść(...)był za duży aby go ugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;)  Karolina wybrała :  MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca, z pysznym orientalnym smakiem. Boska !    Michał poszedł

Kuchnia na wzgórzu
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z pomidorami, mozzarellą i migdałami 141

czas kiedy na straganach pojawiają się kolorowe warzywa, które swymi barwami zachęcają nas do zmiany swej diety. Ja również z chęcią sięgam po pachnące pomidory, paprykę czy zieleń sałaty i z utęsknieniem czekam na nowalijki. Dziś moc witamin ukryta w warzywach została podana z mozzarellą i migdałami. A Wy lubicie takie połączenie ? Sałatkę tę polecam zarówno na śniadanie(...)migdałami SKŁADNIKI : 6-8 liści salaty  1 pomidor np malinowy 1/2 papryki czerwonej 6 kulek mini mozzarelli  14 migdałów szczypiorek   pieprz świeżo mielony  PRZYGOTOWANIE : Sałatę płuczemy, osuszamy i szarpiemy - układamy na talerzu. paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w większa kostkę - układamy na sałacie. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki, układamy między papryką. Na wierzchu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z grillowanymi szparagami i jajkiem w koszulce 137

wszystkim, że nikt oprócz mnie w domu szparagów nie je. Taki pęczek to mam więc na dwa albo nawet i trzy obiady :) Składniki: na dwie niewielkie porcje sałata masłowa/lodowa lub mix ulubionych sałat  100 g wędzonego pstrąga (kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy  sól(...)Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej szparagi jeden obok drugiego.  Podsmażamy szparagi z każdej strony. Potrzebują dosłownie 10 minut.  W misce lub na talerzu rozkładamy sałatę, układamy na niej podgrzanego wędzonego pstrąga, pokrojone na mniejsze kawałki grillowane szparagi, posypujemy pestkami dyni i sezamem. Na wierzchu układamy jajko w koszulce i podajemy. jajko w koszulce

bistro mama
Krewetki z suszonymi pomidorami w sosie winnym 141

dostałam od Szwagra, który częstuje mnie takimi pysznościami u siebie ;-) Składniki na 4 porcje: ok. 40 krewetek tygrysich (u mnie mrożone) 1/3 słoiczka suszonych pomidorów 1 opakowanie "Mix sałat z rukolą" 200 ml białego wina półwytrawnego 1/3 natki zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli masło do smażenia (ok. 1/3 kostki) Przygotowanie: Krewetki rozmrozić i osuszyć na ręczniku(...)papierowym. Sałatę rozłożyć na talerzach. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy i drobno pokroić. Rozgrzać masło na (dużej) patelni i na małym ogniu przesmażyć krewetki z obu stron - aż się zarumienią. Dodajemy pomidory, czosnek i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę - mieszamy. Po 3 min. wlać wino, zamieszać - redukujemy do momentu odparowania alkoholu. Teraz dodajemy połowę posiekanej pietruszki

Alutka-Gotuje
Chrupiące kanapki z warzywami, sadzonym jajkiem i musztardowo-ziołowym sosem 230

higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 kanapki) 6 kromek chleba tostowego pszennego (można również użyć np. pełnoziarnistego) 2 duże liście sałaty 2 jajka klasy M 2 rzodkiewki 1 pieczarka 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki odrobina soli około 2 łyżeczek masła Przygotowanie Najpierw(...)cytrynowym pieprzem). Odstawiamy na czas przygotowania kanapek. Przygotowanie kanapek Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany i podpieczony, ale nie może być zbyt twardy i kruchy. Liście sałaty tniemy na paski lub drobniej. Układamy je na dwóch kromkach przypieczonego chleba tostowego. Polewamy przygotowanym sosem (po połowie na każdą kromkę). Następnie na wierzch układamy kolejne chrupkie kromki. Pieczarkę obieramy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania