pomidorków koktajlowych sól, pieprz czarny i czerwony papryka wędzona, słodka olej rzepakowy sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek koper świeży Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Mango obieram i kroję w kostkę. Ananasa także. Pamiętamy o usunięciu z ananasa niejadalnego środka. Pierś(...)kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i słodką, dodaję trzy łyżki oleju rzepakowego. Odstawiam na 10 minut. Potem smażę na patelni. Do ryżu wystudzonego dodaje pokrojone mango, ananasa, papryczkę chili, koper, kurczaka, pokrojone pomidory, sól, pieprz. Sos: Do jogurtu dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz, oliwę z oliwek, koper i mieszam. Sałatkę podaję
wesoła kuchniablat i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty, z górnego ścinamy wierzchnią warstwę, kruszymy do miseczki i odstawiamy. Dolny biszkopt nasączamy wodą z cytryną. 4. Ryż mieszamy z kajmakiem (kajmak najlepiej żeby był w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej się wymiesza. Wykładamy go na biszkopt. Następnie układamy ciemne herbatniki. Troszkę dociskamy :-) 5. W misie miksera(...)herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin :-) Przełożenie ciasta: blat biszkoptu - warstwa ryżu z kajmakiem - herbatniki ciemne - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu - druga połowa kremu - pokruszony wierzch ścięty z góry biszkoptu Smacznego
kruche babeczkiśrednie kąski, przyprawiamy naszą mieszanką. Rozbijamy jajko, mieszamy i obtaczamy w nim kąski. Następnie obtaczamy w sezamie (2 łyżki) Smażymy na złoto na oleju. Jednocześnie robiąc kurczaka gotujemy ryż oraz: Na patelni dusimy warzywa lekko soląc do smaku (ja używam woka) Gdy będą już miękkie-po około 20 minutach, dodajmy pozostały sezam i dodajemy nasze kąski kurczaka i całość(...)mieszamy i podduszamy jeszcze 5 minut. Podajmy z ryżem. Smacznego! Share 1 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 1 Shares
LatosiowydomSzybka zapiekanka którą naje się cała rodzina. Wykorzystałam świeże kolby kukurydzy bo są bardzo słodkie, ale można dodać kukurydze z puszki odsączoną. Ryż dochodzi w zapiekance więc nie trzeba go wcześniej gotować. Skraca nam to czas przygotowania. U mnie znikła bardzo szybko, a myślałam że zostanie jeszcze na kolację. 2 kolby kukurydzy 1/2 papryki czerwonej 1 por biała część(...)papryczka chili 1 łyżeczka oregano 1 pierś z kurczaka olej rzepakowy 4 łyżki startego sera żółtego estragon, oregano świeże 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu risotto Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, słodką, chili, oregano suszone. Wlewam kilka łyżek oleju, mieszam i odstawiam na godzinę
wesoła kuchniagotuję według instrukcji opakowania. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojony miąższ bakłażana, paprykę pokrojoną i smażę całość. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i chili. Do ryżu dodaję dynię, bakłażana z papryką, pokrojoną natkę pietruszki i mieszam. Farsz układam w łódeczka bakłażana, posypuję startym parmezanem i wstawiam jeszcze na 5 minut do piekarnika. Tortille kroję na trójkąty
wesoła kuchniapokrojonego w kostkę batata. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i smaż składniki kilka chwil. Wlej wino, zredukuj a następnie wlej bulion. Gotuj potrawkę około 12- 15 minut, aż ryż stanie się miękki ale nie rozgotowany. Na końcu dodaj świeży tymianek, namoczoną ale odcedzoną żurawinę oraz podsmażonego wcześniej kurczaka. Składniki dokładnie wymieszaj. Można jeść! :) Smacznego, Klaudia! Przybliżona kaloryczność jednej
Mango Papajaaksamitny pudding. Składniki: 50 g ryżu basmati (przed ugotowaniem) 1/2 szklanki mleka migdałowego słodzidło do smaku (ksylitol) owoce do podania (figa, nektarynka, żurawina) szczypta soli +łyżeczka miodu (opcjonalnie) Ryż rozgotowujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Później blendujemy wraz z mlekiem na gładki mus, dosładzamy wg uznania. Podajemy z figą, nektarynką i żurawiną
Kuchnia Elliemała cukinia 2 pomidory 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka kurkumy 2 łyżki sezamu sól i pieprz olej do smażenia ryż do podania Przepis 1 Tofu oraz kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę siekamy. Wszystkie składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. 2 Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych(...)dusimy około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a z pomidorów utworzy się delikatny sos. 4 Do całości dodajemy sezam oraz solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z ryżem. Artykuł Kurczak z tofu i warzywami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiJeśli jest taka potrzeba (liście w kolejnych warstwach są twarde i trudno odchodzą) wkładamy ponownie kapustę do wrzątku i podgotowujemy przez 2-3 minuty. Z każdego liścia ścinamy zgrubienia. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę(...)będzie szklista dodajemy do niej starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Smażymy do momentu aż cała woda z grzybów odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Do zmielonego mięsa dodajemy przestudzony ryż, cebulę i pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Na każdy liść nakładamy porcję mięsa. Gołąbki zawijamy tak jak krokiety, najpierw zawijamy liść wokół mięsa
Qchnia po prostusmaku Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobna kosteczkę, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu Tuńczyka odsączamy z zalewy, ogórka kroimy w drobna kosteczkę Wrzucamy do michy ryż, pokrojone jajka i ogórek, kukurydzę i tuńczyka, dodajemy majonez i jogurt i delikatnie mieszamy Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Wartość odżywcza
Smacznie Pysznie Kaloryczniesparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest to na opakowaniu. Odcedzamy. Mięsa, poszatkowaną kapustę kiszoną, ryż, koncentrat pomidorowy, koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy liść układamy farsz i zawijamy w tzw. roladkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem przez
R'n'G KitchenSkładniki: (na 2 porcje) - ryż czerwony – 1 woreczek (100 g) -pieczarki – 8 szt. (160 g) - cebula czerwona – (100 g) - filet z kurczaka (300 g) -przyprawy wg. uznania Przygotowanie: Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić i poddusić na patelni(...)przykryciem (nie musisz dodawać oleju, wystarczy odrobina wody), do gotowego kurczaka dodać pokrojoną w plasterki cebulę, poddusić jeszcze chwilę. Następnie dodać pokrojone pieczarki, zalać odrobiną wody z gotującego się ryżu, poddusić. Następnie dodać ugotowany ryż. Całość poddusić jeszcze chwilę. Na sam koniec można dodać sałatę roszponkę, i wymieszać. Posypać ulubionymi ziołami :). Całość: 748 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasinnego żółtego sera szczypta curry 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl. mleka sól, pieprz szczypta mielonej ostrej papryki Ryż gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cieniutkie plasterki. Przekładamy je do miski, zalewamy sosem sojowym, doprawiamy szczyptą curry oraz niewielką ilością pieprzu(...)Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową – sos powinien być wyrazisty w smaku. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy. Na dno wsypujemy ugotowany ryż. Wykładamy kilka łyżek sosu. Następnie rozkładamy mięso oraz pieczarki i fasolkę szparagową. Całość przykrywamy resztą sosu. Wierzch posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Smaki Na Talerzuzmiękły. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 20 minut. Liście przez kilka sekund parzymy w wodzie, szczególnie twarde końce i wykładamy. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane grzyby, przestudzony ryż i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na liście buraka. Zawijamy. Do garnka wlewamy wodę spod grzybów. Solimy. Układamy gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie
Smaki Ewysposób na tak zwane czyszczenie lodówki :D W moich zapiekankach zdecydowanie królują warzywa, to jest zawsze podstawa. Natomiast, żeby danie było sycące i mogło stanowić samodzielny obiad dodaję kasze, ryż lub makaron. Poza tym lubię dorzucić jakiś dodatek o zdecydowanym smaku, żeby podkręcić całość. Najczęściej jest to ser (feta, pleśniowy czy mozzarella) lub płatki drożdżowe dodane do sosu, którym(...)pieczenia z wyciąganym dnem, nie było problemu z wyjęciem zapiekanki bez uszczerbku. Ja wykorzystałam w tym przepisie kaszę jaglaną, ale spokojnie możecie zamienić ją na inny rodzaj kaszy lub ryż. Również warzywa schowane w środku zapiekanki można do woli modyfikować i dostosować do własnych kubków smakowych :) Na moim blogu znajdziecie też inne zapiekankowe inspiracje jak zapiekanka warzywna
HealthyCreations