ryż - 22970 przepisów (strona:146/1532)

Fasola mung, ryż dziki i makaron gryczany. 187

fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B1, B6, K, E, C i A. Ryż dziki u mnie od  SKWORCU Dziki ryż, nazywany także kanadyjskim lub indiańskim ryżem, ceniony jest ze względu na swoje wartości odżywcze, stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Zawiera także białko, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dziki ryż jest(...)źródłem witaminy B1, B2, B3, i B6, żelaza, magnezu, cynku, fosforu oraz kwasu foliowego. Jest to produkt bezglutenowy, więc spokojnie mogą go spożywać osoby z celiaką. W porównaniu do ryżu brązowego mają więcej błonnika, żelaza, miedzi oraz białka, a mniej węglowodanów, co oznacza, że charakteryzują się także niższym indeksem glikemicznym. Makaron gryczany. Ugotuj wszystkie trzy skarby natury osobno. Połącz

Z Kuchni Do Kuchni
Sposób na aromatyczny, sypki i nieklejący się ryż 140

Uwielbiam ryż! :) Za to niecierpię gdy się klei. Testowałam przeróżne sposoby aby uzyskać idealną sypką konsystencje aczkolwiek dla mnie najlepsza jest metoda 'patelniana' :) Przepis na dwie torebki ryżu (ja użyłam brązowego akurat w tym przypadku) Na ciepłą patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, podgrzewamy jeszcze moment, tak ok. 1 minuty i wsypujemy ryż, prażymy(...)minut często mieszając. Dodajemy 1,5 szklanki wody i gotujemy do momentu gdy woda wsiąknie w ryż, od czasu do czasu mieszając. Idealny do warzyw jak i potraw chińskich

upichcona
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 185

ryżu' Tuż po zagotowaniu się ryżu przełożyłam go z woreczka do szklanej miski (zakupiłam swoje w biedronce, idealnie pasują wielkością do wypełnienia całego woreczka), ugniotłam delikatnie łyżeczką aby ryż dobrze przywarł do ścianek miseczki i do siebie samego, odczekałam minutę, przełożyłam na talerz i włala

upichcona
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 415

więcej niż godzinę. Ryż można ugotować wcześniej i podawać z gorącym sosem. Wybierzcie swój ulubiony: biały, jaśminowy, brązowy lub dziki. Moim zdaniem wszystkie pasują, ale najlepszy jest ryż jaśminowy :)  Nie pomijajmy żadnego ze składników, tylko wyważone połączenie ich wszystkich zaowocuje pysznym sosem :) Składniki : 300 g filetu z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka(...)ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać.  Sos wlać do warzyw i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ryż podawać gotowym, gorącym sosem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Papryka faszerowana 151

pewność, że nie będzie twardych ziarenek. Dla 2 osób Potrzebujemy: 2 duże czerwone, szerokie papryki 1 cebula 20dkg mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1 torebka podgotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili ( jeżeli ktoś woli bardziej ostre to cała) 4 duże pieczarki 2 łyżki tartego żółtego sera tymianek bazyli suszona lub świeża S&P Drobno kroimy(...)mięso mielone i pod koniec czosnek a następnie pieczarki. Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy i szczyptę cukru. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy. Na koniec dodajemy podgotowany ryż i wszystko starannie mieszamy. Paprykom odcinamy góry, aby zrobić pokrywki. Wyjmujemy z środka nasiona, delikatnie solimy. Piekarnik nastawiamy na 180C. Papryki nadziewamy przygotowanym farszem, na górę dodajemy ser żółty

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka ryżowa 195

Ryż z warzywami i mięsem.   Składniki: ryż naturalny Kupiec pomidor papryka natka pietruszki duszone mięso   Zaczynam od pokrojenia i podsmażenia mięsa. Następnie dodaję sól, pieprz, majeranek, dolewam wody i duszę do miękkości. Gotuję ryż wg przepisu na opakowaniu. Przestudzony ryż mieszam z  pokrojonymi warzywami i mięsem

prawdziwe jedzenie
Zapiekany ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką 178

Ryż zapiekany z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Co prawda moja mam nie robiła na wierzchu pierzynki tylko polewała słodką śmietaną ryż ale i tak smakiem bardzo przypomina mi te chwilę kiedy byłam mała dziewczynką. Dziś to ja robię ryż zapiekany swoim chłopakom. Można to danie podać na obiad ale są tacy co jedzą je na deser(...)Kwestia gustu. jedno jednak jest pewne, że taki ryż jest smaczny. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pałki kurczaka na cytrynowym ryżu 209

mają ten fajny i delikatny posmak cytrynki. składniki: 6 pałek z kurczaka sok z połówki cytryny 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 woreczki ryżu 3 łyżki oleju sezamowego skórka otarta z jednej cytryny Przygotować marynatę do pałek. Wymieszać olej, sok z cytryny, miód i sos sojowy. Gotową marynatą nasmarować kawałki kurczaka. Następnie mięsko przełożyć(...)przyrumieniło. Ryż ugotować i osączyć. Rozgrzać patelnię z olejem sezamowym, dodać ryz oraz otarta skórkę z cytryny. Chwilkę razem smażyć mieszając aby smaki się wymieszały. Na talerze wyłożyć ryż a na ryżu ułożyć pałki upieczonego kurczaka. Do tego można jeszcze podać jakieś warzywka - u mnie sałata z suszonymi pomidorkami i cebulką konserwową skropione olejem z pomidorków

Monia miesza i gotuje
Kule ryżowe z pieczarkami. Yummy 190

jajo pieprz, tymianek, ostra papryka Farsz: 10 pieczarek 1 duża cebula pieprz, grzybowy sos sojowy, oregano Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dla leniuszków polecamy torebki z ryżem ugotować, aż będą pełne. Ryż ma być kleisty. Wrzucamy ugotowany ryż do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jedno jajko i doprawiamy przyprawami. Mieszamy do uzyskania jednolitej

vegetanie
Ryż zapiekany z brzoskwiniami i cynamonem 173

połówka brzoskwini z puszki 2 łyżki śmietany gęstej 18 % ubitej do smaku z cukrem 1. Ryż wymieszać z cynamonem i cukrem z wanilią.  Uwaga: jeśli używamy ryżu ugotowanego wcześniej należy go wrzucić na chwilę na gotującą się osoloną wodę aby nie był suchy 2. Kokilki wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię. Na to wyłożyć ryż.  3. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut. Wyjąć, wyłożyć na talerzyk, ozdobić kleksem śmietany

Kto ugości moich gości?
kuracja oczyszczająca po Tybetańsku 196

sposób na oczyszczanie całego organizmu jest bardzo prosty. Potrzebny jest ryż – taki o najbardziej okrągłych ziarnach.  W żadnym wypadku długoziarnisty. Na sitko wsyp tyle płaskich łyżek stołowych ryżu ile masz lat.Umyj go, a następnie przełóż do słoja i zalej świeżo przegotowaną wodą.Zakręć i wstaw do lodówki.Nazajutrz wstań przed godzina 7 rano, wylej ze słoika wodę, nabierz(...)Właśnie o tej porze jelita pracują najintensywniej, a ziarno wymiata wszelkie zanieczyszczenia. Pozostały w słoiku ryż znów zalej woda i umieść w lodowce. Czynność powtarzaj każdego ranka, aż ryż się skończy. Kuracja oczyści Twój żołądek, dwunastnice, jelita, a także nerki. Rano możesz dostrzec w moczu kryształki, różnej wielkości i koloru, od czarnego po jasnopomarańczowy. To są właśnie odpadki

w mojej kuchni
Ryż smażony z warzywami 176

chińskie powitanie odpowiadające naszemu: Co słychać? Oczywiście podstawą kuchni chińskiej jest ryż. Zajmuje on szczególne miejsce - jest symbolem życia. Od niego w Chinach zaczyna się dzień. Mój na ryżu się zakończy. Dzisiaj proponuję potrawę, która ma trzy zalety - jest pyszna, tania i błyskawiczna. Przepis jest podstawowy. Może być rozszerzony na większy głód o mięso lub owoce morza. Jednak(...)Następnie dodawać kolejne warzywa, zaczynając od najtwardszych. Smażyć krótko (w sumie ok. 3 minut), cały czas mieszając, żeby warzywa pozostały chrupiące. Dodać jajko i ryż wymieszać razem. Jeżeli ryż jest zimny, podsmażyć jeszcze chwilę, żeby się ugrzał. Na koniec wciąż mieszając, dodać pozostały sos sojowy, olej sezamowy i pokrojony szczypiorek. Jeżeli trzeba, doprawić do smaku pieprzem lub solą

Pełny talerz
Sałatka ryżowa z surimi, ogórkiem konserwowym i kukurydzą 881

opakowania paluszków surimi (100 g) pół puszki kukurydzy konserwowej 1 woreczek ryżu parboiled (wg mnie najlepszy ryż do sałatek) 2 ogórki konserwowe sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Ryż ugotować i ostudzić. W międzyczasie ogórki pokroić w drobną kostkę, a surimi w plasterki. Do miski wsypać odsączoną kukurydzę, ogórki, paluszki surimi i ryż. Przyprawić solą i pieprzem

Ugotować
Sprośnie faszerowane cukinie 208

oraz sosie salsa, który nada wspaniałego warzywnego aromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków.  Składniki: 4 okrągłe cukinie ½ szklanki brązowego ryżu 1 spora cebula 1 mała czerwona papryka 1 szklanka mrożonej mieszanki groszku i marchewki ½ szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki) ½ szklanki mleka kokosowego(...)przyprawę curry. Duś całość przez kolejne 3-4 minuty, na minutę przez końcem gotowania dodaj umyte i lekko posiekane liście szpinaku. Zdejmij patelnię z ognia, dorzuć wcześniej ugotowany brązowy ryż i połącz go z warzywami. Rozgrzej piekarnik do 180 °C Wydrążone cukinie nadziewaj aż po same brzegi aromatycznym farszem, a wierzch ozdób uroczymi czapeczkami. Do naczynia z cukiniami wlej

Roślinna - blog wegański
Indyk po meksykańsku (porcja - ok. 410 kcal) 312

smaczny, idealny jako ciepłe danie dla gości na imprezie, żeby samemu nie przesiedzieć wieczoru w kuchni ;) Składniki (porcja - zdjęcie): 140 g piersi z indyka 30 g ryżu (tu: ryż naturalny) 50 g papryki czerwonej 55 g kukurydzy z puszki (odsączonej) 1 łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego(...)łyżka oleju przyprawy: kolendra mielona, chili, oregano, sól Przygotowanie: 1. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, solimy, smażymy na łyżce oleju. 2. W międzyczasie gotujemy na sypko ryż (ja zrobiłam to jak zawsze w parowarze - 40 min zalany wrzątkiem niewiele ponad poziom ryżu) 3. Paprykę kroimy w krótkie paski, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku aż będzie

Malowane smakiem