Wspólnie ugotowałyśmy: pastę z groszku z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo-miętowym sorbet z mango z ciepłą śmietanką kokosową i orzechami Fot. Lidl Fot. Lidl To było bardzo sympatyczne i smaczne spotkanie. Miło było poznać przesympatyczną i energetyczną Darię
Kulinarne przygody Gatitydodaj, czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, czerwoną fasolę, kukurydzę (jeżeli używasz), zamieszaj wszystko i powoli dodawaj bulion-tak aby powstał gęsty sos. Gotowe! WSKAZÓWKI: Można podać z ryżem na sypko, tortillą, na sałacie lub samoistne danie
Kopystką po garachmąki lub kaszki kukurydzianej. Sekretem dobrze przyrządzonej polenty, jest to,żeby najpierw dobrze ją utwardzić (czyli bez problemu kroić nożem)a następnie zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej, wody, soli. Obecnie wzbogacana o masło, ser, zioła
Kopystką po garachZnam klopsiki drobiowe, wieprzowe, wołowe...znam klopsiki z jaj, kaszy jaglanej, ryżu i czego tam więcej....ale ostatnio poznałam klopsiki z ryby. Od dawna przymierzałam się do przepisu na rybne klopsy i oto są:) SKŁADNIKI: 500 g świeżej ryby bez skóry ( u mnie dorsz) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mała kajzerka mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka
Kopystką po garachlaurowe oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpeciki. Gotujemy,aż nie wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Nakładamy (wcześniej przygotowany) sos pomidorowy, na niego układamy pulpety. WSKAZÓWKI: Podajemy z ryżem,makaronem lub samoistne danie (u mnie liście makaronu), posypane delikatnie parmezanem
Kopystką po garachsolą, pieprzem, kurkumą, musztardą i curry. Wbijamy surowe jajko i mieszamy. Formujemy spłaszczone klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. DO PODANIA: u mnie z czerwonym ryżem (przepis znajdziecie Tu:: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/czerwony-ryz.html , oraz fasolką szparagową z masłem i bułką tartą
Kopystką po garachdlatego krótko obsmażamy ja z dwóch stron. Dodajemy suszone pomidory, pokrojone oliwki, posiekany rozmaryn i leciutko podlewamy wodą. Chwilkę smażymy-gotowe. U mnie do podania kulki z czerwonego ryżu, przepis znajdziecie TUTAJ: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/czerwony-ryz.html
Kopystką po garachświeci pustką albo ma bardzo mało czasu i jednocześnie ochotę na coś zdrowego i zielonego. Pewnie większość z nas ma w swoich domowych zapasach słoiczek z kaszą, ryżem oraz zapas mrożonek w zamrażalniku, jeśli nie to koniecznie przy najbliższych zakupach uzbrójcie się w te składniki na ich podstawie można ugotować wiele szybkich i ZDROWYCH dań
Wylizany RondelMagdalena Marchewkowo- pomarańczowe gofry Ela Smażony makaron z jajkiem na margarynie Optima Cardio Potas + Danuta Makowe ciastka francuskie Aga Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka Marta Panierowane kosteczki mozzarelli Magdalena Czekoladowy makaron z twarogiem Marzena Kurczak w 40 ząbkach czosnku z sufletem kukurydzianym Marzena
Magiczne Życie Martykurczaka z suszonymi pomidorami i Serem Korycińskim z Serowaru Podlaskiego. Sery Korycińskie to wieloletnia tradycja rodziny i najlepsza jakość produktów. Piersi zapiekałam w pomidorach. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Wyśmienicie smakują pokrojone na kanapkach z dodatkiem kiszonej kapusty. Zapraszam :) Składniki: 4/5 ładnych piersi z kurczaka 1 słoiczek pomidorów w oleju około 200 g sera Korycińskiego
Sama słodycz i szczypta chiliPaprykę pokroić na małe kawałki. Seler i paprykę dodać do gumbo. Gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gumbo podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu czy kaszy. Przygotowując gumbo, idealnie wpasowałam się z lekturą "Ja, kochanka" Karoliny Wilczyńskiej . Podobnie do dania to dość gorąca i pikantna pozycja dla kobiet. Właściwie akcji w niej niewiele
Weekendy w domu i ogrodzieChrupiąca kukurydza z soczystym mięsem dzika to idealne połączenie. Polecam mięso dzika bo jest naprawdę delikatne i soczyste. Taki gulasz idealnie pasuje do kaszy czy ryżu ale i z ziemniakami brzmi smakowicie. Gulasz z dzika z kukurydzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesałatki. Sprawdźcie jak szybko i prosto można wyczarować coś smacznego Czas wykonania: 15 – 20 min Ilość porcji: 6 Składniki: 100 g pszennego makaronu w kształcie ryżu 100 – 150 g selera 100 – 120 g sera żółtego 50 g papryki żółtej 20 g słonecznika 50 g orzechów włoskich Sos: 150 g jogurtu 2 łyżki domowego masła orzechowe (Przepis
KuchniaWeDwoje.plwarzyw z sosu. Etap IV Gdy kotleciki się usmażą przełóż je do garnka z sosem, gotuj ok 10 minut, aby kotlety 'przeszły' smakiem sosu. Gotowe! najlepiej smakują z ryżem
Wylizany Rondelnastępnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, pieczarki odsączamy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podawać z pieczywem, do ryżu, kaszy, dań rybnych, ziemniaków. *proporcje możemy zmieniać wg własnego uznania
Domowy Smak Jedzenia