ryż smażony - 6533 przepisów (strona:363/436)

Boeuf Stroganow 164

liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 1/2 opakowania słodkiej papryki w proszku (tj. około 11 g); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. ZASMAŻKA: 2 łyżki oleju; 3 łyżki mąki pszennej. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno(...)patelni) wrzucać partiami (nie należy kłaść na raz zbyt dużo kawałków, aby mięso ładnie się zarumieniło) kosteczki wołowiny i smażyć do zarumienienia. Każdą z usmażonych partii mięsa przekładać do garnka.  Po podsmażeniu całego mięsa z patelni, na której się smażyło, odlać nadmiar tłuszczu i pozostawić około 1 łyżki. Na pozostały na patelni, gorący olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę

Gospodyni Miejska
Makaron z pesto pistacjowym i łososiem 159

witaminy z grupy B poprawiające pracę układu krążenia. Pistacje to więc bardzo zdrowa przekąska, o ile nie sięgniemy po orzechy solone. Polecam przepisy z pistacjami: pomidory i papryki faszerowane ryżem i warzywami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami piknikowe crumble w słoiku pistacjowe finansjer z gruszkami Jak można wykorzystać niesolone pistacje w kuchni? Możecie, jak ja, dodać je do Waszego(...)minut z jednej strony i 3-5 minut z drugiej, aż filet będzie lekko rumiany na wierzchu i usmażony w środku. Ja skorzystałam z łososia mrożonego i przed smażeniem go nie rozmrażałam (tak też zasugerowała mi instrukcja na jego opakowaniu). Zdejmij łososia z patelni i odstaw, żeby odpoczął. Patelnię zachowaj, będziesz na niej kończyć potrawę. W międzyczasie w dużym garnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Skrzydełka z kurczaka – bez tłuszczu, pieczone, totalnie chrupiące 389

ekstra chrupiący kurczak wymaga smażenia w głębokim tłuszczu? Albo specjalnych marynat? A może dodatkowej warstwy panierki? Nie. Chrupiące skrzydełka kurczaka potrzebują tylko dwóch dodatkowych składników – zobaczcie, jak odrobina chemii w kuchni da Wam nieziemsko chrupiące doznania! Proszek do pieczenia. Mieszanka wodorowęglanu sodu, winianu potasu i skrobi. Sam wodorowęglan ma właściwości higroskopijne – czyli mówiąc totalnie łopatologicznie – wyciąga wodę. Wyciąga(...)minut, aż skórka stanie się chrupka, cienka i zbrązowiona (kurczak może wymagać jeszcze więcej czasu – koniecznie sprawdźcie w jakim stanie jest skórka). Teraz wystarczy tylko naszykować surówkę, ulubiony sos, ryż albo inne dodatki i zasiąść do stołu. Akompaniament chrupania przy jedzeniu nie opuści Was aż do ostatniej kostki! ;) Nie musicie wierzyć mi na słowo – sami spróbujcie. Kurczak upieczony

Karo in the Kitchen
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1185

Jakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć kurczaka. Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka. Najlepiej smakuje z brązowym ryżem :)Smacznego!A teraz troszkę nie na temat kuchni ;) Zostałam nominowana przez Felicję z bloga W małym wariatkowie (niech Was tytuł nie zmyli) do zabawy Liebster Award. Nie mam wyjścia, muszę dać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z makaronem błyskawicznym 219

Znane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielona zupa cukiniowa 186

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 196

bardzo mi smakowały też te zrobione przez mnie, całkiem niedawno, chociaż Prezydent nie mógł się nachwalić (wiadomo, duuużo mięcha!). Może po prostu wolę tradycyjne gołąbki i zdecydowanie przewagę ryżu nad mięsem w farszu...? :)                    Kiszeniaki natomiast smakowały mi niezmiernie. Wiem, gdzie  kupić(...)talerzu. 3. Grubo pokrojone grzyby zesmażyć na maśle z 1 cebulą na złoto, doprawić pieprzem i estragonem, lekko ostudzic. Kaszę dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem, surową cebulą i grzybami smażonymi z cebulą, dodać przyprawy i skwarki. Nagrzać piekarnik do 180°C. Duże naczynie żaroodporne z pokrywą wysmarować masłem i wyłożyć pozostawionymi liśćmi kapusty. 4. Zawijać farsz w liście kapusty

Kuchnia Prezydentowej
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 124

prosto z hodowli, a do tego własne warzywa, grzyby i inne owoce leśne – są tu na wyciągnięcie ręki. Zobacz też nasze menu na tydzień z szybkimi daniami bez smażenia. Misja polegająca na udowodnieniu, że z Niedzielnym Kucharzem można gotować na co dzień, a nie tylko od święta zakończyła się sukcesem, co zostało przypieczętowane dużym, rodzimym obiadem ze spaghetti pełnym(...)cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód Oregano Pieprz kajeński Sos sojowy Olej oliwa Olej sezamowy Ze spiżarki: 2 łyżki tartego twardego sera (dziugas, parmezan

Niedzielny kucharz
Wskazówki, jak podczas diety nie liczyć kalorii 55

jest dokładna. Musimy jednak wziąć pod uwagę także inne okoliczności. Jak się go gotuje? Technika, której używamy do gotowania żywności może zmienić jej całkowitą ilość kalorii. Doskonałym przykładem jest smażone i panierowane jedzenie, ponieważ energia z oleju i panierki jest dodawana. Z drugiej strony, kaloryczność niektórych pokarmów może być również nieznacznie obniżona. Tak jest na przykład w przypadku ziemniaków(...)zdrowy sposób. Zmniejsz spożycie węglowodanów i zwiększ spożycie białka. Białka generują więcej wydatków podczas ich trawienia niż reszta składników odżywczych. Z drugiej strony węglowodany, obecne w chlebie, makaronie, ryżu, płatkach śniadaniowych są składnikiem odżywczym, którego nadużywamy w naszym codziennym życiu, prawie nie zdając sobie z tego sprawy. Co więcej, nie generują one prawie żadnych kosztów w naszym procesie trawienia

ProstePesto.pl
KOTLETY MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ 224

Kilka dni temu Joasia na swoim blogu  Kuchenne szaleństwa Margarytki   zamieściła przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną.  Był to dla mnie

Walijskie Pichcenie
Czy Piątnica naturą zachwyca? - Ocena produktu 113

konfekcjonowanie i sprzedaż produktów pod własną marką, takich jak : skrobia, ryż, płatki, kasze, glukoza, nasiona roślin strączkowych i wiele innych. Obecnie jesteśmy bezpośrednim importerem wielu produktów spożywczych (np.: ryż, skrobia, bakalie, przyprawy itp.) oraz producentem kasz, co przekłada się bezpośrednio na doskonałą i sprawdzoną jakość naszych produktów. Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty pochodziły wyłącznie z pewnych(...)ostropestem Chleb jasny z pestkami moreli Gorący napar z kandyzowanego aloesu Kawa ze świeżą pomarańczą Wyniki konkursu Piernikowa kawa z imbirem kandyzowanym Makaron z ostrym sosem orzechowym Ser smażony z suszonymi wiśniami Catuaba Warzywne kotlety z kaszą bulgur Śliwkowe tiramisu Koktajl z ananasa i orzechów brazylijskich Miętowa kawa

Gotowanie i blogowanie
GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z MIĘSEM I RYŻEM 219

Muszę się przyznać, że kiedyś nie przepadałam za gołąbkami. Na moje ( wtedy ) nieszczęście często każdy je serwował i tak jadłam bo jadłam, ale szału nie było

kuchniabellissima.wordpress.com
Kotleciki z soczewicy i ryżu 237

Soczewica i ryż kojarzą mi się z mujjadarą (mudżaddara) czyli potrawką z ryżu i soczewicą, charakterystyczną dla krajów starożytnego Lewantu. Dzisiaj mujjadara kojarzona jest z kuchnią

U Fiolki
Jednogarnkowe danie z ryżem, mięsem mielonym i dynią 123

Macie ochotę na fantastyczne danie jednogarnkowe? Dziś Was na takie zapraszam. Jakiś czas temu dostaliśmy dość dużą dynię – część poszła na zupę, z części zaplanowałam

Smaki Na Talerzu
Japońskie kuleczki mięsne 199

Wanilia .   Składniki na kuleczki: - 250g mięsa mielonego z kurczaka - 1 małe jajo - 2 łyżeczki cukru - 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego - mielone sansho (pieprz syczuański) - olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być inny) Sos Tare: - 6 łyżek stołowych wina Mirin - 3 łyżki stołowe sosu sojowego - 3 łyżki sake (dałam białe wino) Sunomono z ogórka: - 1 duży ogórek szklarniowy(...)imbirem i sosem polewamy ogórki, mieszamy, aby dobrze pokryć marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem. Japońskie kuleczki mięsne podałam z ryżem i sunomono z ogórka. Przyznam, że smaki kuchni japońskiej bardzo mi odpowiadają. Ich niezwykłe bogactwo – słono, słodko, kwaśne fantastycznie komponuje się w całość. Powstała na wierzchu kuleczek mięsnych skorupka

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania