mrożony filet smażony w panierce, tak jak jadałam w dzieciństwie. Kupiłam kilka płatów miruny. Podczas smażenia przypomniałam sobie jak ja nie cierpię smażyć takich płatów :) Sami doskonale wiecie, że smaży się je koszmarnie. Na dodatek zostały mi dwa płaty w zamrażarce, a że jedzenia nie lubię wyrzucać, postanowiłam zapiec je w kremówce. Bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem zapieczone w sosie(...)małej garstce mrożonego zielonego groszku. Wierzch posypałam startym serem żółtym. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na ok. 180 stopni i piekłam około 25-35 minut. Podczas pieczenia ugotowałam ryż basmati. Upieczone porcje, ale tylko te moje posypałam posiekaną świeżą bazylią, Młody swoich porcji nie pozwolił posypać żadnym zielskiem :) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujepłukać, prażyć czy odmierzać. Gotujemy je w osolonej wodzie jedynie 10 minut! :) Ponieważ bardzo lubię kaszę bulgur, do dzisiejszego dania wybrałam mieszankę o nazwie Bulgur Mix złożoną z brązowego ryżu oraz aż 3 rodzajów bulguru - z pszenicy, łubinu i zielonego groszku! Bulgur można zrobić nie tylko z pszenicy. Taką nazwą określa się każdą kaszę przygotowaną poprzez ugotowanie, osuszenie i zgniecenie(...)oliwę cały czas mieszając. Odstaw. Pokrój cukinie na plastry. Rozgrzej patelnię grillową (lub grill ogrodowy lub zwykłą patelnię) i nalej na nią odrobinę oliwy. Ułóż plastry cukinii i smaż z obu stron, aż się przyrumienią. W razie potrzeby dodaj na patelnię więcej oliwy. Usmażoną cukinię odsącz na ręczniku papierowym. Ser halloumi pokrój na plastry i osusz ręcznikiem papierowym. Smaż
Chilli Czosnek i OliwaRisotto z dynią Risotto to jedno z moich ulubionych dań, jednak po raz kolejny doszłam do wniosku, że przygotowuję je zdecydowanie zbyt rzadko. Uwielbiam delikatny, kremowy
Codzienne GotowanieZgaduję, że sos dyniowy nie jest najpopularniejszym dodatkiem do makaronów. Tymczasem, wśród ogromnego potencjału dyni jest i ten, by być składnikiem znakomitych, kremowych sosów. Naturalnie słodki
Even Better FoodTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotleciki ryżowe z dodatkiem cukinii to bardzo smaczny sposób na upłynnienie ogrodowych plonów. Moja cukinia niestrudzenie obdarowuje nas swoimi owocami i bardzo dobrze, bo jest niezwykle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zima to taki nostalgiczny czas, kiedy zamiast szaleć do późna „na mieście” mam ochotę zjeść pyszną kolację, a potem włączyć ulubiony film, rozpalić kominek
Ostra na SłodkoW Chinach obchody Nowego Roku są pełne zabawy i dobrego jedzenia. Rok 2017 upłynie pod znakiem Koguta i ma być pracowity. Wg chińskich przepowiedni będzie to
Pieguskowa Kuchniagłównych źródeł pożywienia armi Czyngis Chana, który zawojował pół świata (spalił przy okazji Sandomierz). Bulgur zaliczany był w starożytnych Chinach do czterech świętych ziaren, obok jęczmienia, pszenicy, soi i ryżu. Szybki jak kuskus Bulgur jest podobny do kuskusu. Powstaje z ziaren pszenicy durum, które najpierw są podgotowywane, później suszone, a na koniec mielone na mniejsze kawałki. Dzięki temu bulgur można(...)żeby bulgur odparował. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, wsyp na niego posiekane 2 ząbki czosnku, następnie dodaj do niego podgotowany jarmuż. Smaż razem przez 2-3 minuty – uważaj, żeby nie przypalić czosnku. Jeśli zacznie szybko brązowieć, zmniejsz ogień. Wsyp do jarmużu bulgur i posiekany szczypiorek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą
Niedzielny kucharzpomysłów czy posiadanych składników tyle możliwości, a obiad dzięki temu nigdy nie jest nudny! Co więcej - jest to świetna propozycja dla dzieci! Można je podać na obiad z ziemniakami, ryżem czy kaszą i surówką lub jako przekąskę imprezową (wtedy dobrze podać z sosem/dipem). I co ważne - jest to danie z typu oszczędnych ;) zwykłych kotlecików z piersi kurczaka (takich wiesz(...)wrzucamy do ciasta w misce, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i ziarna słonecznika. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, łyżką wykładamy porcje ciasta i formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty (złotoczerwony?) kolor. Wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym. Zobacz też mój przepis na Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe
Kolorowy PrzepisownikFilet z indyka doskonale sprawdza się w tej roli, gdyż zapieczony w sosie marinara nabiera aromatu i soczystości, zachowując przy tym zwartość i jędrność. W naszym przepisie zrezygnowaliśmy ze smażenia panierowanych kotletów. Zamiast tego zapiekamy je w piekarniku na dobrze nagrzanej wcześniej patelni żeliwnej. Jeśli nie macie takiej patelni, użyjcie naczynia żaroodpornego o grubym dnie. Przepis inspirowany Wrytoasteeats.com Składniki(...)posyp łyżką parmezanu. Podlej kotlety sosem marinara i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez kolejne 10-15 minut, aż ser rozpuści się i ładnie zezłoci. Podawaj indyka parmigiana z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzJesień w kuchni kojarzy mi się głównie z kolorami oraz z rozgrzewającymi daniami jednogarnkowymi. Warto w tym czasie zrobić sobie kolorowy posiłek, zwłaszcza gdy za oknem
Smaki Na TalerzuZapiekanki ryżowe z warzywami to jedne z łatwiejszych i nie trudnych do przygotowania obiadowych dań, najlepiej smakuje gdy jest dość dobrze doprawione pieprzem lub nawet odrobiną
Wanilia i Kardamon