Jakie one są pyszne. O czym piszę, zapytacie? O moim smakowym odkryciu, czyli śledziach z żurawiną . Lubię połączenia słodkiego z kwaśnym i słonym, ale takiego efektu
niecodziennikparyOśmiornica z suszonymi pomidorami i makaronem to nasze danie na romantyczną kolację z okazji siódmej miesięcznicy ślubu. Poprzednim razem ośmiornicę w domu jedliśmy 1 stycznia 2019
niecodziennikparyOstatnio na niedzielny obiad zrobiliśmy tagliatelle z mięsem kraba . Wykorzystaliśmy do tego kupione po okazyjnej cenie gotowane kraby. Ponieważ w skorupiakach jest mało mięsa, zdecydowaliśmy się
niecodziennikparyWitajcie po długiej przerwie. Kto może siedzi w domu, siedzę i ja. Gotuję. Wczoraj zrobiłam kiełbasę słoikową ( przepis dostępny na blogu ) i pasztet w słoikach. Robię
Smaki EwyWstyd się przyznać ,ale pierwszy raz robiłam płaty śledziowe w zalewie octowej, bo zawsze takie kupowałam.Mój mąż lubi płaty solone,a reszta domowników marynowane w
Moje domowe kucharzenieLekkie, zdrowe i bardzo smaczne danie kuchni azjatyckiej. Warzywa aldente, krewetki, sos mango z imbirem i ryż. Uwielbiam takie smaki. Mango to jedno z moich ulubionych
wesoła kuchniaBuraki stir fry z ryżem i tuńczykiem to moja propozycja na szybką, tania i sycącą sałatkę. Można powiedzieć, że to sałatka studencka czy też kryzysowa. Na
Dorota SmakujePrzepis na sprawdzoną smaczną i kolorową sałatkę śledziową z gotowanym jajkiem z dodatkiem warzyw. Przygotowana może być od razu podana do stołu. Czas przygotowania: 60
karolgotujerukoli, pomidorkami koktajlowymi i pieczonym kurczakiem Makaron po góralsku – z boczkiem i oscypkiem Tagliatelle w pomidorowym sosie z prosciutto, pomidorkami i mozzarellą Farfalle w zielonym towarzystwie Dania makaronowe z rybą: Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonzola Makaronowa zapiekanka z łososiem i brokułem Dania makaronowe bezmięsne: Makaron ze szpinakiem Makaron spaghetti w buraczanym pesto Zielone spaghetti Spaghetti
Smaki Na Talerzufaszerowana mięsem mielonym i ryżem Kurczak w sosie curry Pierś kurczaka w kurkumie i imbirze Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską Jednogarnkowa ryba z ryżem Stir fry z kurczakiem Kurczak z tofu i warzywami Wieprzowina po chińsku z ryżem Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Szybki ryż z brokułami i marchewką
Kuchnia Bazyliinaleśniki: 100 g mąki 1 jajko woda sól nadzienie: 300 fileta z łososia 2 cebule 150 g jarmużu 60 g kukurydzy konserwowej 1 kulka mozzarelli light
czarrna od kuchnisól i pieprz do smaku, szczyptę cząbru, szczyptę chili. 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie i odstaw od przestudzenia. 2. Tuńczyka osącz z zalewy. 3. Do ostudzonego ryżu dodaj rybę i warzywa (ja wybrałam groszek i kukurydzę, ponieważ akurat miałam końcówkę w lodówce - nic nie może się zmarnować 😉) i wymieszaj. 4. Dodaj do sałatki sól, pieprz, cząber i chili
Z notatnika dietetykaSkładniki: ok. 200 g drobnego makaronu 100 g groszku konserwowego 1 puszka tuńczyka 3-4 kiszone ogórki kawałek pora 2 jajka po pół kubeczka jogurtu naturalnego
czarrna od kuchniPierogi uwielbiam do dziś - na studiach zawsze miałam trochę pierogów w zamrażarce na czarną godzinę 😃 Wiele osób śmieje się, że pierogi z farszem twarogowo-ziemniaczanym pochodzą z Rosji, jak ryba po grecku z Grecji. Sęk w tym, że nazwa pierogi ruskie wcale nie wzięła się od Rosji, a od Rusi - a konkretniej województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, później Rzeczpospolitej. Dlatego
Z notatnika dietetykaKapusta z żeberkami i komosą – proste danie jednogarnkowe Dwa tygodnie (co najmniej!) siedzenia w domu z powodu krajowego zagrożenia koronawirusem to czas, kiedy trzeba mądrze
Dorota Smakuje