ryby - 22088 przepisów (strona:787/1473)

Razowa tarta z boczniakami 163

Było coś słodkiego, mięso i ryby - czas zatem na małe urozmaicenie w postaci dania dla wegetarian. Oczywiście przepis jest dla wszystkich, bo odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa! A składniki dzisiejszego dania to samo zdrowie - mąka pszenna razowa, świeży szpinak, boczniaki, czosnek ... Ale o tym za chwilę.  Najpierw zatrzymajmy się na chwilę przy temacie jednego z dzisiejszych składników - czyli

Garniec Magalie
Colesław 259

Klasyczna sałatka colesław przygotowana z młodej kapusty z lekkim dresingiem na bazie jogurtu jest świetnym dodatkiem do dan mięsnych, ryb a nawet burgerów. Składniki: główka młodej kapusty marchew 1-2 szalotki ½ pęczka koperku łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy Dijon sok z ½ cytryny sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno posiekać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć

Pyry na Gaz
Młoda kapusta duszona w śmietanie 152

śmietanie z dodatkiem świeżego koperku. Bez zasmażki i smażonej cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą. Zapraszam na najprostszą i najsmaczniejszą wersję wiosennego klasyka kuchni polskiej. Składniki: główka kapusty kubeczek śmietany 10-12%, 200 g 1 łyżka soku z cytryny lub octu szczypta cukru koperek - dużo(...)zasmażki i bez smażonej cebulki. Jeśli dodałaś za dużo wody, lepiej zagęścić kapustę mąką niż wylewać nadmiar wody pełen soli mineralnych podawać z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka kanapkowa sałatka z trewalem 174

wiem czy macie podobnie jak Ja ale gdy mnie najdzie ochota na wędzoną rybę to już nie odpuści! ;) Ostatnio znów pojawiły się w mojej Biedronce wędzone trewale, więc przydały się do szybciej śniadaniowej sałatki kanapkowej. Co trzeba: - wędzony trewal - cebula - szczypiorek - łyżka masła Cebulę kroimy, rybkę rozdrabniamy. Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy ze sobą. Posypujemy szczypiorkiem. I włala

upichcona
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 197

ogrodach dominują piękne kwiaty i summa summarum - chce się żyć. Długi weekend zapowiada się barrrdzo! dobrze - wyjazd na Mazury, na niebie słońce, dookoła jeziora, rzeki i lasy, łowienie ryb, ognisko i śpiewy przy gitarze. W końcu! Wczoraj na kolację robiłyśmy zapiekane szparagi(pierwsze w tym roku!), udało się również stworzyć przepis na wspaniałą słodką tartę z truskawkami

Symfonia Smaków
Łosoś grilowany w papilotach 188

Ryba z grilla jest pyszna. Moja zawsze z nutą cytryny i koperku. Taką uwielbiamy i taka na grillu ląduje i tym razem. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze przecież. Smacznego! Składniki : * łosoś surowy * 2 cytryny * pęczek koperku  * sól, świeżo mielony czarny pieprz  * łyżka masła  Przygotowanie : Łososia kroimy na porcje. Każdy kawałek układamy na folii, dodajemy odrobinę masła, przyprawy

Magiczne Życie Marty
Karp smażony na głębokim tłuszczu 119

Karp jest jednym z moich faworytów na wigilijnym stole. 1. Karpia dokładnie czyścimy . 2. Następnie kroimy go w dzwonki 3. Dzwonki posypujemy dokładnie przyprawą do ryb i Vegetą i pozostawiamy na dwie godziny 4. W międzyczasie kroimy dużą cebulę, oraz przygotowujemy panierkę z bułki tartej i mąki. 5. Po dwóch godzinach zaczynamy smażyć przygotowanego karpia. 6. Wlewamy na patelnię

Tradycyjna Kuchnia
Dyniowy kompot wigilijny 100

również oczywiście według własnego gustu. Wszędzie jednak tradycja nakazuje, aby na stole pojawiło się dwanaście potraw. Dania zazwyczaj składają się głównie z ziaren maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb. Postaram się przy każdej potrawie napisać kilka słów na temat symboliki tej potrawy. W przypadku tradycyjnego kompotu, w symbolice główną rolę odgrywają śliwki, które miały odpędzać złe moce. Kompot

Tradycyjna Kuchnia
Domowy smalec z grzybami 116

Przed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych

Tradycyjna Kuchnia
Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi 87

terenów wschodnich- dokładnie z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie. (Źródło http://www.abcukraina.pl) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaja 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody Składniki na farsz: 30 dag wędliny 1 cebula 30 dag mięsa

Tradycyjna Kuchnia
Jaja w sosie gribiche 129

francuski, zimny sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych, szparagów, jaj na twardo oraz zimnych ryb (def. wikipedia) Składniki: 3 jaja ugotowane 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek octu 10 łyżek oleju 2 jaja 4 korniszony 1 łyżka kaparów 1 Pęczek szczypiorku ½ łyżki soli pieprz

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka ziemniaczana wytrawna 212

Sałatki ziemniaczane znane są praktycznie na całym starym kontynencie, a dodatkami mogą być zarówno różne rodzaje mięs, ryb, warzyw, grzybów, orzechów jak również owoców. Sałatki ziemniaczane mogą być podawane na zimno jak również na ciepło (źródło: http://www.wikikuchnia.org) Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki kwaśnej śmietany, 1 szklanka białego wytrawnego wina , sól do smaku, pieprz. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Klopsiki rybne z karpia w pikantnym sosie 75

Sezon wędkarski rozpoczęty. Ja mam to szczęście, że mój tato jest zapalonym wędkarzem, przez co ja na brak ryb nie narzekam. Dziś u mnie na obiad pyszne, delikatne klopsiki rybne. Składniki: 40 dag mięsa z karpia, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, 1 białko, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 1 ½ szklanki wywaru warzywnego, liść

Tradycyjna Kuchnia
Pstrąg duszony w winie 124

zrumienić na maśle. Natkę pietruszki posiekać, zalać winem, bulionem, dodać liście laurowe i goździki, następnie zagotować. Włożyć sprawione pstrągi i ugotować na wolnym ogniu ( uważać aby nie rozgotować). Ryby wyjąć ostrożnie na półmisek i skropić zrumienionym masłem

Tradycyjna Kuchnia
Serowa żytnianka 144

babek, tortów i ciasteczek, używa jej się do wyrobu większości słodyczy, w tym lodów i czekolady. Specyfikiem tym można przyprawiać także słone dania – znakomicie ożywia on sosy podawane do ryb, mięs (szczególnie cielęciny) czy niektórych owoców morza. Aromat wanilii idealnie zazębia się z cynamonem, goździkami i kakao. doskonale sprawdzi się we wszystkich potrawach, w których dodaje się tradycyjne

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania