Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z
Marta GotujeZ nakomita przekąska, lunch lub kolacja, wszystko zależy od wielkości porcji, a smak rewelacyjny więc na małych raczej się nie skończy ;). Cydr z polskich jabłek
SzczyptaSmaQpieprzem do smaku, dodać 2 ząbki zmiażdżonego czosnku i dusić na patelni około 15 minut. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą konsystencję). Formować kotleciki, obtoczyć w jajku i panierce. Smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju
Tradycyjna KuchniaPaprykarz zdecydowanie należy do smaków mojego dzieciństwa. Zmodyfikowałam nieco to danie, zastępując rybę- kurczakiem. Idealnie smakuje na ciepło, na zimno, na kanapkach czy jako dodatek do dań. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów 4 papryki czerwone 1 cebula 1 strączek chilli sól, pieprz mielona czerwona papryka 1 ząbek czosnku liść laurowy olej Wykonanie: Ryż ugotować
Tradycyjna KuchniaNastępnie pokroić cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć i smażyć na maśle przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu (stale mieszając). Włożyć filety rybne i poddusić przez następne 5 minut. Rybę z warzywami przełożyć do zupy, doprawić i gotować powoli przez 15-20 minut, następnie zmiksować. Posypać koperkiem i podawać ze śmietaną
Tradycyjna Kuchniasoku, dodać jajka, bułkę, mąkę, przyprawy i sodę. Wymieszać masę, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z kwaśną śmietaną lub z rybą w pomidorze
Tradycyjna KuchniaWarstwowa sałatka śledziowa tradycyjnie pojawia się na stole dwa razy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków
Szefowa kuchnibardzo twardy można go zblanszować 4 minuty w gotującej wodzie, jednak ja preferuje go na surowo. Jarmuż ma dla mnie lekko gorzki posmak i wspaniale komponuje się z jajkami, rybą (zamiast orzechów można spokojnie dorzucić tuńczyka z puszki lub łososia) czy kukurydzą. Z uwagi na dodatek kaszy sałatką można się najeść i stanowi w sumie pełne danie objadowe. Składniki
Lubczyk i WaniliaDzień dobry, Ale pogoda :( Gdzie się podziała piękna wiosna? W taki dzień jak dzisiaj mam ochotę na coś ciepłego i sycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu
Chilli Czosnek i Oliwawyjątkowe okazje. Na co dzień proponuję lekki, dietetyczny owocowy sos truskawkowy do szparagów. Błyskawiczny do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do szparagów, wspaniale komponuje się z rybą i delikatnym białym mięsem drobiowym. Polecam do wypróbowania! Składniki: pęczek ugotowanych szparagów 150-200 g truskawek 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka miodu lub syropu z agawy pieprz z młynka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Połączenie wydawałoby się niemożliwe, bo nasza kochana polska botwinka i co i małże? Siedziałam tak sobie i myślałam z czym ją tu jeszcze podać i raptem
Moje Małe CzarowanieBardzo łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler (korzenny i naciowy) oraz por, które dodają mu wyrazistości. Z przepisem na
Kulinarna PokusaNie każdy potrafi się przekonać do krewetek. Jeśli jednak ktoś nie ma oporów ani przed krewetkami, ani przez smakami Azji, ta zupa powinna mu smakować. To
Kulinarna Pokusa