ryba - 22175 przepisów (strona:488/1479)

Śledzie w zalewie pomidorowej 116

zalewie pomidorowej już od dawna chodziły mi po głowie. Przepis wydawał mi się rzetelny, więc postanowiłam spróbować. Nie żałuję. Śledzie wyszły pyszne, wystarczająco doprawione. Uwielbiam takie dania z ryb szczególnie na święta. Można je przygotować wcześniej zaoszczędzając czas w dzień Wigilii. To moja ostatnia propozycja w tym roku na wigilijny stół. A teraz lecę zajrzeć jeszcze do makowca, który siedzi

Pieguskowa Kuchnia
ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 109

Dzisiaj ostatni dzień karnawału czyli popularny „śledzik”. Wiecie już że lubię ryby, więc nie mogło dzisiaj zabraknąć śledzia na moim blogu. Przepis „stary jak świat” i sama nie mogę uwierzyć, że dotychczas go nie opublikowałam. Spróbujcie, a nie pożałujecie – śledzie po sułtańsku wg tego przepisu są przepyszne. ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 1 kg śledzi (namoczyć

Pieguskowa Kuchnia
DORSZ W WARZYWACH 144

łyżki keczupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól do smaku WARZYWA 6 dużych cebul 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki marynowanej Z mąki, jajka i wody przygotować ciasto. Rybę oprószyć ulubionymi przyprawami ( sól, pieprz cytrynowy ), obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w pół talarki, ogórki w plasterki, a paprykę w paski. Cebulę podsmażyć do zeszklenia

Pieguskowa Kuchnia
Bazyliowe pesto 123

przepis na dodatek do praktycznie wszystkiego. Mowa o pesto ze \u015bwie\u017cej bazylii, kt\u00f3re nada niepowtarzalnego smaku ka\u017cdej potrawie. Idealnie sprawdza si\u0119 z mi\u0119sem i ryb\u0105. Polecana jest te\u017c do wszelkiego rodzaju makaron\u00f3w, ale \u015bwietnie sprawdzi si\u0119 nawet w grillowanej kanapce. Sprawd\u017acie sami! ;)","recipeIngredient":["1 z\u0105bek czosnku(...)mega prosty przepis na dodatek do praktycznie wszystkiego. Mowa o pesto ze świeżej bazylii, które nada niepowtarzalnego smaku każdej potrawie. Idealnie sprawdza się z mięsem i rybą. Polecana jest też do wszelkiego rodzaju makaronów, ale świetnie sprawdzi się nawet w grillowanej kanapce. Sprawdźcie sami! Bazyliowe pesto Składniki 1 ząbek czosnku 1 duża garść świeżej bazylii 50g orzeszków pinii 3 łyżki

Mostek w kuchni
Muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą 167

1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki

Korniszonki
Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury) 137

Ciasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa makaronikowa z gałką

Korniszonki
Duszony łosoś z awokado i pomidorkami koktajlowymi [ENG] 156

pepper, dried vegetables PRZYGOTOWANIE Opłucz a następnie osusz filet z łososia. Ponacinaj go w poprzek tak aby nie uszkodzić skórki. Awokado pokrój w plastry i wsuń w miejsca nacięć ryby. Połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni z olejem. Posyp solą, pieprzem i mixem suszonych warzyw. Polej sokiem z cytryny. Nałóż przekrojone na połówki pomidorki (można(...)Następnie nalej na patelnię wody i doprowadź ją do wrzenia. UWAGA! Wodę wlej obok łososia nie po nim. Ilość wody nie powinna przykrywać więcej niż 0,5 cm wysokości ryby. Przykryj i duś przez około 10-15 min w zależności od grubości fileta. Po tym czasie zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Możesz podawać np. z sałatką z surowych

Better Life By Auntie Ju
Mintaj w sosie pomidorowym 131

czosnek granulowany SOS: Pomidory w puszce 3 łyżki  jogurtu greckiego/naturalnego Duża  cebula Średnia  marchewka Sól, pieprz,  oregano, bazylia, lubczyk,  pół  łyżeczki  cukru Rybę  myjemy i osuszamy,  obsypujemy solą,  pieprzem i czosnkiem,  odstawiamy na pół h. Pomidory przelewam  do rondelka,  dodajemy jogurt i przyprawy. Całość  blendujemy, marchewkę(...)kroimy w dość cienkie plasterki, cebulę też  dość  cienko:)  Dodajemy do sosu i zagotowujemy.  Piekarnik nagrzewamy do 180 C  Rybę  rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Większe  filety proponuję  przeciąć  na pól.  Następnie wlewamy sos i pokrywamy nim całość, wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy 30min, w połowie  czasu przykrywamy folią

Mamuśka wraca do formy
Dorsz ze szpinakiem i pieczarkami 111

jogurtu greckiego 2 łyżeczki  oliwy z oliwek Sok z połowy  cytryny Czosnek granulowany,  sól,  pieprz,  odrobina imbiru,  paryka słodka,  gałka  muszkatołowa Rybę  osuszyć  i skropic sokiem z cytryny.  Przyprawić  solą, pieprzem, czosnkiem, papryką  i imbirem. Odstawic do lodówki  na pół  h.  Cebulę  zeszklić(...)oliwie,  dodać pokrojone pieczarki i calosc dusic aż  pieczarki zmiękną.  Dodać  szpinak,  doprawić obficie solą,  pieprzem,  czosnkiem i gałką  muszkatołową.  Rybę  wyłożyć  na dnie naczynia  żaroodpornego,  przykryć zawartością  patelni- szpinakiem z pieczarkami:)  Całość  można  posypać  startym serem

Mamuśka wraca do formy
Szybki makaron w sosie borowikowym 184

solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Sos wlać do garnka z odcedzonym, gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs czy ryb. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób jako samodzielne danie, lub dla 4 jako dodatek np. do mięsa, czy ryby. Sos należy przygotowywać równocześnie

Gospodyni Miejska
PLACKI Z RYBĄ 174

Chrupiące , puszyste i pełne smaku placki ziemniaczane z dodatkiem pysznej białej ryby dorsza .Niepowtarzalny smak i nietypowe połączenie , a zarazem prawie  klasyk kotleta rybnego.Polecam!. 60 dag.dorsza 1 kg.ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa papryka ostra olej do smażenia gęsta śmietana i szczypiorek do smaku ****************************************** Ziemniaki obieramy,płuczemy ,ścieramy na tarce(...)małych oczkach wraz z obraną cebulą.Do masy dodać  zmieloną ,surową rybę , mąkę , jajka , sól , pieprz ,paprykę ostrą.Całość starannie wymieszać , aż się składniki dobrze połączą.Na patelni rozgrzać olej ,może być kokosowy lub inny i smażyć placki na złoty kolor z obu stron.Podajemy ze śmietaną ,twarożkiem i posiekanym szczypiorkiem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dorsz cytrynowy 133

porcje: 2 kawałki polędwicy z dorsza skórka otarta z cytryny łyżka oliwy przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma Wykonanie:  Oliwę mieszamy ze skórką cytrynową i odrobiną czosnku granulowanego. Rybę nacieramy solą, pieprzem i kurkumą, smarujemy cytrynową oliwą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę, następnie pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową

Smak mojej kuchni
Kokosowe curry z selerem 163

ryż, który jest o bardziej lekkostrawny i ma działanie wychładzające, co jest mile widziane latem. Danie to jest inspirowane kuchnią indyjską, a dokładnie przepisem, w którym była użyta ryba, ale dobrym sposobem na ogranie ulubionego dotychczas dania przed przejściem na jasną stronę mocy, czyli wege jest zastąpienie ryby uwaga- selerem! To curry jest łagodne, lekko słodkawe ale o korzennej nucie

greenscarf
Morelowa tarta Tatin 117

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Korniszonki
Kotlety z cukinii z serem żółtym 157

2 młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego

Korniszonki

Proponowane wyszukiwania