Dla tęskniących za słonecznym i ciepłym Latem, odrobina koloru na talerzu. Pyszna sałatka na pewno rozświetli ponure dni Zimy. Jakoś trzeba przetrwać do Wiosny. Składniki
Karczma HonoriettyCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pożywny i szybki makaron z dodatkiem mrożonego szpinaku i łososia z puszki. Mrożonki oraz puszki warto mieć w zapasie i
Bez CebuliWszyscy znają słynny paprykarz szczeciński, który owszem jest smaczny, ale mój paprykarz jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu. Wszystko zależy od organizacji :). Szpinakarz
Kuchnia Paulettes Dziś przepis dla zwolenników szybkich dań. Czas jego przygotowania to praktycznie tyle ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Idealny jest Lubelli pappardelle nr.57 Pokroiłam
potrawyregionalneJestem wielką fanką śledzi, a ten przepis należy do moich faworytów, gdyż uwielbiam śledziowe receptury w których znajduje się miód. 1 kg śledzi 1 kg cebuli
Jadło i czytadłoBezdeszczowa jesień - uśmiecham się na widok złocistych liści za oknem, na szum wiatru bawiącym się z nimi, na spacerujące parkiem za oknem przedszkolaki, ubrane w jaskrawe
W kuchni Karmel-itkiNiebo zasnute ciemnymi chmurami, słyszę z oddali regularne grzmoty. Przyspieszam kroku, opatulona szczelnie znoszonym swetrem. Chcę zdążyć do swego cichego kącika, uciec przed burzą roznieconych miłością
W kuchni Karmel-itkiU wielabiam tortille , często je jem i przygotowuje. Dziś zapraszam na zapiekane tortille z tuńczykiem. Tobi się je szybko , smakują rewelacyjnie , są chrupiące. Polecam. Zapraszam do
Gotowanie PatkiSezon szparagowy trwa, więc chciałabym przełamać rutynę w postaci szparagów z wody i przygotować coś innego, czyli sałatkę. Dodatek tuńczyka, świeżego ogórka, pomidora, szpinaku i
Jadło i czytadłofot. Moja Książka Kucharska Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność
Moja Książka KucharskaZupa z krewetkami i mlekiem kokosowym Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym. Oj, pyszna to była zupa, rozgrzewająca i pełna aromatów, a tak prosta do
Kuchnia na wzgórzuNadeszły chłodniejsze dni, a wraz z nimi mam ochotę na bardziej sycące dania. Moja propozycja to zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem jest bardzo smaczna
Symfonia smakowaSkładniki: 6 filetów śledziowych 2 konserwowe ogórki pęczek koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka białego octu winnego Sposób
Qchnia po prostuKażdy smakosz wie, że krewetki pieczone w całości – w pancerzach wraz z głową, mają zupełnie inny smak od tych wcześniej obranych. Są słodsze i wilgotniejsze
Poezja smakuprosto, a do jedzenia przeznaczyłam tylko te części z "kwiatkiem". Oczywiście, że można jeść same szparagi, tylko po co? Zatem może rybka? Najlepiej morska! Nadarzyła się okazja na halibuta. Rybę należy osuszyć ręcznikiem i posolić przynajmniej z godzinę przed przyrządzaniem. Sól musi mieć czas by zadziałać higroskopijnie. Następnie Hońka umyśliła sobie, że można by zaszaleć z "panierką". Zatem pokroiła kandyzowane(...)cytryny halibuta i smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną, dosłownie odrobiną oleju roślinnego (3-5 min na każdą stronę, w zależności od grubości porcji). A w tzw. międzyczasie przygotowuję sos holenderski, który jako rzeczą źródła jest klasycznym dodatkiem do szparagów. Nie jest to skomplikowana sprawa, ale wymaga odrobiny skupienia. Zatem należy przygotować kąpiel wodną (garnek z wodą, a na niego
Karczma Honorietty