ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:145/188)

Chroń jedzenie i oszczędzaj 189

Zdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
12 potraw wigilijnych 31629

grzyby, mak, mające zapewnić dostatek w nadchodzącym roku.  Ryby Ryba jest symbolem chrześcijaństwa, chrztu i odradzania. Wierzenie kulturowe natomiast przypisują im symbol płodności i rodzącego się życia. Zjedzenie ryby na wigilii ma zapewnić zdrowie, dostatek i siłę. 1. Karp  Przepisy na: Karp wigilijny wędzony na parze Karp w sosie własnym na zimno Smażony karp Klopsiki z karpia(...)symbolizowały płodność mądrość i pieniądze.  12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia i Święta

Tradycyjna Kuchnia
Kochamy GENIALNE rozwiązania! 2- składnikowe ciasteczko-krakersy z siemieniem lnianym 252

    Nie mogłam się doczekać, by podzielić się z Wami tym przepisem! Patrz powyżej : jest GE-NIAL-NY!  Poszukując inspiracji do przepisów z siemieniem

Gotowanie to kochanie
Najprostszy sernik bez nabiału, glutenu, jajek 124

obejrzenia TUTAJ Mimo, że warunki pogodowe były średnie, ciągle lało i tak naprawdę mieliśmy tylko kilka godzin, aby nagrać materiał, bawiliśmy się świetnie, dzieciaki spisały się na medal, ryba wolna, może uda się kilka osób zainspirować, aby też #uwolnijkarpia. Za tydzień wybieramy się na weekend w góry w poszukiwaniu śniegu, może uda nam się w końcu zrobić bałwana, bo młodzi(...)spód mieszamy i blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy nią wcześniej przygotowaną tortownicę o średnicy 16 cm. Kolejno blendujemy wszystkie składniki na górną warstwę – oprócz jagód. Po uzyskaniu naszego ciasta odlewamy jego połowę, a pozostałą część miksujemy z jagodami. Tak uzyskaliśmy dwukolorową masę, którą w różnej kolejności wylewamy na spód ciasta. Dzięki temu powstanie dwubarwna górna warstwa sernika. Wstawiamy

PaleoLife
5 sposobów na dobry nastrój 196

Wszyscy wiemy jak wygląda nasza współczesna tendencja do narzekania, wymyślamy coraz to więcej przyczyn przez które czujemy się gorzej. Większość z tych przyczyn to powiedzenia typu

Kuchnia PROzdrowotna
Rolada buraczkowa ze śledziami 325

Rolada buraczkowa ze śledziami to moje tegoroczne odkrycie. Połączenie buraków i śledzi jest bardzo popularne dlaczego więc nie zestawić tego w nieco inny, bardziej elegancki sposób

Pieguskowa Kuchnia
miod arbuzowy 162

pyszny, bogaty miód, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, lodów,a i dla zdrowia. Jeśli nie mieliście  okazję gotować miód z arbuza, radzę go zrobić.        Składniki: 1000 gr miąższu arbuza 2 szt cytryny 500gr cukru ,lub więcej ,to zależy od słodkości arbuza   Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion  i skórki(...)gazów w okrężnicy. Arbuzy znacznie poprawić proces trawienia. włókna pulpy arbuz jest doskonałym środkiem pobudzającym użytecznych mikroflory jelitowej. Arbuz jest produktem alkaliczna, neutralizuje negatywne skutki kwasów z jaj, mięsa, ryb, chleba. Arbuz zawiera dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla normalnego życia każdej osoby, ponieważ bierze udział w tworzeniu krwi i syntezy aminokwasów. kwas foliowy jest stymulatorem metabolizmu tłuszczu

w mojej kuchni
Il Mercato Centrale Firenze i sekrety toskańskiej kuchni. 137

Mercato Centrale Firenze to miejsce, w którym możemy kupić lokalne produkty takie jak: owoce, warzywa, ryby, owoce morza, mięso, sery, przyprawy, suszone grzyby, wina, oliwy, itp. Oczywiście możemy również spróbować oferowanych pyszności. Natomiast na pierwszym piętrze mamy stoiska z pizzą, panini i innymi włoskimi dobrociami. Idealne na lunch. Co prawda we Włoszech jestem bardzo krótko, ale zdążyłam odkryć już kilka(...)mogę nadziwić się, gdy ktoś w Polsce zajada się świeżym mango, czy ananasem. Są obrzydliwie i nawet niepodobne w smaku do tych np. w Tajlandii... Dlatego do ciast i deserów zawsze używam pulp, lub owoców w puszce. Włoscy kucharze ograniczają gotowanie (obróbkę termiczną) do minimum, aby nie stracić smaku i wartości. Np. piekąc pizzę ze świeżymi pomidorkami, dodają je dopiero

DominikaDolci
Rolada jarmużowa z tuńczykiem 179

Z ogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej

Weekendy w domu i ogrodzie
Chroń jedzenie i oszczędzaj 127

Zdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione

Cztery Fajery
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 130

podrzędnych barach w towarzystwie pierogów z paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :)  Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz po rybie po grecku i fasolce po bretońsku :) Jak to się stało, że węgierski placek jest tak popularny na Słowacji i w Czechach, o czym może przekonać się każdy, kto był kiedyś(...)Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i zasypujemy małą ilością mąki. Jak powstanie piana dodajemy resztę mąki, ziemniaki i ugniatamy. Możemy dosypać więcej mąki, bo ciasto nie ma być klejące. Urywamy kawałki, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na placki wielkości małego talerza, które następnie smażmy na głębokim oleju. Możemy je upiec, ale proponuje dodać trochę oleju

Kryzysowa Książka Kucharska
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 205

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KARMEL-ITKA W PRASIE LOKALNEJ. 179

serdeczni i zawsze gotowi do skosztowania moich kulinarnych dzieł – śmieje się Adrianna. – Często zdarzają się sytuacje, że mama lub tata zaglądają do kuchni w poszukiwaniu ciasta, które im wieczorem pięknie pachniało, ale okazuje się, że została po nim już tylko pusta blaszka.          Adrianna twierdzi(...)zawsze niesamowite spotkania, na których można się naprawdę wiele nauczyć. Począwszy od tego jak szybko i sprawnie kroić cebulę po filetowanie ryb. Warsztaty zwykle też odbywają się w ciekawych miejscach, dużych profesjonalnych kuchniach. W przypadku Kurta Schellera była to na przykład kuchnia, w której kręcono sceny do serialu TVN „Przepis

W kuchni Karmel-itki
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 114

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Cztery Fajery
Sernik miodowy świąteczny i coś mojego pióra – „Przedświąteczny dzień” 145

karpia. Wieczorem będzie musiał pozbawić tchnienia biedne stworzenie pływające w wannie, aby nazajutrz jego żona mogła z dumą zaprezentować z niego danie na pozłacanym półmisku… Z wieńcem i rybą musi zajrzeć jeszcze do jubilera. Jeżeli znajomy sprzedawca nie sprowadził mu tego naszyjnika, o którym tak marzyła jego wybranka, ze spokojem będzie się mógł pożegnać do sylwestra. Bardzo dziękuje za takie(...)nagrzanego do 200 C w opcji góra-dół. W takiej temperaturze pieczemy serrnik przez 15 min, a następnie zmniejszamy ją do 150C i pieczemy jeszcze 45-50 min. Upieczone ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy wierzch sernika: w rondelku umieszczamy masę karmelową (kajmakową gotową), dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy, aż do rozbicia grudek. Ciepłą masą dekorujemy wierzch sernika. Gdy masa

Raj dla Podniebienia