Soja zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, którego skład i aminokwasy są podobne do tych, zawartych w białku zwierzęcym. Toteż weganie i wegetarianie powinni spożywać soję, jako alternatywę dla mięsa i ryb. Nie oznacza to jednak, że ta roślina strączkowa jest stworzona jedynie dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Wręcz przeciwnie każdy z nas, czyli każdy ,,niewegetarian'' także powinien wprowadzić(...)najpopularniejsze tofu, to na rynku dostępne są tofu miękkie, przypominające konsystencją twaróg czy homogenizowany ser oraz tofu twarde, które bez problemu można np. kroić, panierować i smażyć itd. Do tradycyjnych fermentowanych produktów sojowych zaliczamy miso, tempeh i natto . Miso otrzymywane na drodze fermentacji z koji, tempeh - jest to gotowana, fermentowana soja otrzymywana na drodze fermentacji
Smiling ShrimpNa zdjęciu: Ostryga japońska Jedni są ich smakoszami uważając je za delikates, inni robią minę typu beeeeee, gdy o nich słyszą. Nie ma grupy pomiędzy. Albo
Sztuka gotowania w/g SamiryNadal dojrzewają we mnie litery by móc stać się słowami. Chciałabym dziś napisać Wam coś ładnego, mam wrażenie, że w tym roku to już ostatni wpis
Mango PapajaP o wakacjach pozostały miłe wspomnienia, opalenizna, zdjęcia i pamiątki. Nasze małe i duże dzieci wróciły do swoich szkolnych klas lub rozpoczęły
SzczyptaSmaQnajłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon(...)Niezbyt często spotykany w Polsce (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością), ma charakterystyczny gorzki smak, który nie każdemu podniebieniu będzie odpowiadał. Stosowany do sałatek, pikantnych zup, curry oraz smażonych mięs. Przed użyciem warzywo moczy przez kilka godzin w solance. Ma działanie antynowotworowe, obniża poziom glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę. W sałatkach można zastąpić melonem zimowym Serca
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPoważny, spokojny, stonowany, ukazujący kruchość życia i tego, że każdy potrzebuje stabilizacji, poczucia bezpieczeństwa i jakiejkolwiek pewności. Uwielbiam też moment, jak mąż Reginy po połowie ryb, filetuje je w małym mieszkanku, w malutkiej kuchni. Naprawdę, robi to całkiem nieźle. Dzień 24. " TORTILLA HEAVEN " (2007) Niedziela. Mała mieścina w Nowym Meksyku, licząca ledwie(...)Jeśli jednak uda mi się gdzieś je "dorwać", na pewno je przybliżę. Nie sądziłam, że tle może być filmów o tematyce gastronomicznej! "Kucharze historii" (2009) "Zaklęte rewiry" (1975) "Smażone zielone pomidory" (1991) "Vatel" (2000) "Volver" (2006) "Przepiórki w płatkach róży" (1992) "Wielkie otwarcie" (1996) "Kobieta na topie" (2000) "Ratatuj" (2007) "Podróż na sto stóp" (2015) "Moje wielkie greckie wesele
W kuchni Karmel-itki