ryba pieczona w piekarniku - 2658 przepisów (strona:2/178)

filet ze szczupaka pieczony w pikantnym sosie 189

pieczony szczupak  Od dawna wiadomo, iż ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, dlatego dziś proponuję danie ze szczupaka, zapieczonego w sosie z pikaną papryczką chilli.  składniki  na danie dla czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) 1 cebula 1 papryka słodka 1 mała papryczka chilli(...)cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze  180 stopni. Szczupaka podajemy z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Ryba z grilla lub piekarnika nadziewana warzywami 289

piekarniku czy na grillu będą pycha. Tym razem upiekłam je w piekarniku. Ryby oczyścić, obciąć głowy, dokładnie umyć. Wytrzeć ryby ręcznikiem papierowym, doprawić solą morską i białym pieprzem. Każdą rybę położyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Folia musi być tak duża, żeby można było dokładnie zawinąć rybę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych(...)kilka plasterków cebuli. Rozłożyć do środka potartą marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i koperku. Na górę położyć plasterki cytryny i malutkie kosteczki masełka. Dokładnie zawinąć i rozłożyć ryby na blaszce. piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20 minut. Rozchylić folię i piec jeszcze 10 minut. Na koniec otworzyć jedną rybkę i sprawdzić czy jest upieczona. Na grill przygotować rybki

Kuchnia Pokoleń
RYBA W PANIERCE PIECZONA W PIEKARNIKU 145

Uwielbiam ryby. Tym razem przygotowałam rybę w panierce, ale pieczona w piekarniku. Dzięki temu danie jest lekkie, dietetyczne a ryba nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Tak przygotowana rybka dobrze sprawdzi się na piątkowy obiad z dodatkiem frytek (oczywiście z piekarnika;)) albo pieczonych ziemniaków (również z piekarnika).  Do przygotowania ryby wykorzystałam  panierki razowej  od firmy(...)przyprawę do ryby. Do drugiej miski wsypać panierkę. Filety ryby moczyć w jajku z przyprawami, następnie w panierce. Piekarnik nagrzać do 180'C. Panierowane ryby układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut

Zrób to smacznie
Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) 195

diecie to podstawa. Morszczuk, którego dzisiaj kupiliśmy jest nie tylko tani, ale i smaczny. Ryba w diecie nie potrzebuje mąki, ani panierki, a do smaku wystarczy jej tylko pieprz i sól, oraz ewentualnie świeże zioła. Polecam też przepis na pieczonego pstrąga . Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki): składniki: Morszczuk (filety) sól i pieprz cytrynowy 1 łyżka oleju(...)temperaturze 180 stopni (warto zerknąć do piekarnika aby sprawdzić czy ryby za bardzo się nie przypiekają). Jeśli chcemy wykorzystać natkę pietruszki, czy koperek to pod koniec pieczenia rybę można posypać świeżymi ziołami. Wyjmujemy rybę i jeszcze gorącą podajemy. Do ryby można podać ryż, ziemniaki lub podać z gotowanymi warzywami. Można podać do pieczonej ryby tradycyjną surówkę z kapusty kiszonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorada pieczona w soli 219

mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę soli, robiąc wgłębienie dla każdej ryby. Natrzeć rybę oliwą i umieścić we wgłębieniu. Położyć resztę soli na wierzchu, dociskając dłonią. Głowa i ogon ryby nie muszą być przykryte ( u mnie były)Piec rybę w rozgrzanym piekarniku przez 20-40 minut. Czas zależy od grubości warstwy soli, rodzaju(...)piekarnika, wielkości i gatunku ryby oraz temperatury mięsa włożonego do pieca. Trudno zgadnąć, czy ryba jest już gotowa, najlepiej wkłuć widelec w najgrubsze miejsce ryby, trzymać przez 10 sekund, szybko wyciągnąć i położyć do warg. Jeśli jest ciepły, ryba się upiekła, jeśli nie - trzeba ją jeszcze potrzymać w piekarniku. Jeżeli nadal nie jesteśmy tego pewni, należy oderwać kawałek soli

Stare Gary
Stek z tuńczyka z pesto z rukoli. 254

świeżo mielony pieprz,   Przygotowanie: Rybę natrzeć oliwą,cytryną i przyprawami. Zawinąć ją w folie aluminiową – każdą osobno. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 20-30 minut. Upieczonego tuńczyka podawać na podkładzie z pesto z rukoli -> przepis tutaj . ( Składniki podane w tym przepisie idealnie wystarczają na 4 porcje) Najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami – można(...)również przygotować jednocześnie z rybą w piekarniku. Pieczone ziemniaki w mące -> przepis znajdziesz tutaj . Składniki (4 porcje): 12 średniej wielkości ziemniaków, około 1 1/2 szklanki mąki, oregano, papryka, sól, pieprz i czosnek   Przydatne: Czas przygotowania: ok. 45 minut. Jako dodatek: Fasola szparagowa duża – czas gotowania ok.15-20 minut. Zamiast fasoli można dodać białe lub zielone szparagi

rozgotowana
Karp pieczony, faszerowany 589

świeży rozmaryn Przygotowanie: Karpia przygotować do pieczenia, pozbyć się łusek i skrzeli; dokładnie wypłukać. Natrzeć karpia z wierzchu i w środku: oliwą z oliwek, solą i pieprzem, czerwoną papryką. Wysmarować karpia dokładnie od środka wyciśniętymi ząbkami czosnku. Faszerować: płatkami owsianymi i zalać odrobiną mleka, by zmiękły. Z wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć(...)oraz seler z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem). Rybę następnie polewamy odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut, po czym skraplamy sokiem z cytryny. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni; góra-dół. Pamiętajmy jednak by obserwować rybę, każdy piekarnik piecze inaczej, a ten wieczór jest przecież wyjątkowy :) Rybę

KreatywnePiny
Halibut z pieca 141

Lubię piec ryby w piekarniku. Doprawiam i zamykam je w gorącym piecu na kilka minut i robią sie same. Składniki: halibut dzwonka  4 sztuki sól i pieprz do smaku cytryna 1 sztuka oliwa z oliwek 2 łyżki Przygotowanie: Halibuta umyć, natrzeć solą i pieprzem. W formie do zapiekania rozprowadzić oliwę z oliwek, ułożyć rybę, przyprawić do smaku i położyć

AZgotuj!
Ryba i ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem 186

dokładnie wymieszaj, poruszając woreczkiem. Zamknij go klipsem żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 150stC. Zamrożoną rybę opłucz, aby usunąć nadmiar lodu. Posyp niewielką ilością soli ziołowej, pieprzu ziołowego, zwykłego i cytrynowego oraz większą ilością koperku. Dawałam na oko. Włóż rybę do drugiego woreczka do pieczenia. Na każdym filecie połóż plasterek masła. Zamknij worek. Po 15 minutach od włożenia warzyw(...)wstaw do piekarnika rybę. Całość piecz jeszcze 20-25 minut (zależy tez od grubości ryby). W ten sposób ziemniaki i marchewki nie przejdą zapachem ryby, a wszystko będzie gotowe w tym samym czasie. Jeśli chcesz mieć bardziej przypieczone i chrupiące ziemniaki, zwiększ temperaturę na 5 minut przed końcem pieczenia, a po wyjęciu ryby, rozetnij górę woreczka z warzywami. Piecz

Anioszek w kuchni
Leszcz w pomarańczach 186

godzin do lodówki. Jeśli zapomnieliśmy to zrobić rano, naciąć rybę poprzecznie w kilku miejscach i natrzeć mięso przyprawami, szczególnie w nacięciach. Wtedy przyprawy szybciej trafią do środka ryby . Z pomarańczy skroić skórę (polecam, aby gorycz skóry pomarańczy nie przeszła do ryby) i owoc pokroić na plastry. Rybę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez pół godziny(...)zdąży się przypiec, ale stanie się bardziej soczysta i słodka. Odda część swojego soku rybie . Rybę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z sałatką lub surówką. Polać go sokiem wyciśniętym z cytryny i ułożyć na nim cząstki pomarańczy, z którymi się piekł. ----- Podobne: Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie Królik pieczony w winie Karp pieczony

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryba w towarzystwie pospolitego grzyba 160

układamy w kilku miejscach na ziemniaczkach.  Jak pieczemy? 1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wkładamy ziemniaki i pieczemy 20 minut. 2. Po 20 minutach wkładamy do piekarnika rybę i pieczemy razem kolejne 20 minut. Pięć minut przed wyjęciem, polewamy rybę sosem cytrynowym na bazie beszamelu.  Sos cytrynowy na bazie beszamelu. 1. Beszamel przygotowujemy: 1 łyżkę masła rozpuszczamy

Mój Smak na Życie
Przepis na PSTRĄGA w sosie pomarańczowym 195

osuszamy ręcznikami papierowymi, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pstrągi, polewamy oliwą z oliwek, polewamy sokiem pomarańczowym, skrapiamy limonką, kawałki limonki układamy na pstrągach, posypujemy solą morską. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 35-45 minut w zależności od wielkości ryby.    Młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy, nie obieramy. Następnie nacinamy głęboko aby utworzyły tzw. harmonijkę. Ziemniaki

SMYKWKUCHNI
Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym 220

cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

W kuchni Katie
Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym 252

cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

W kuchni Katie
Pieczony dorsz 367

sprawą czosnku, natki pietruszki i cytryny. Mięso aż rozpływało się w ustach. Do pieczonego dorsza polecam warzywa gotowane na parze, ja ugotowałam fasolkę szparagową i brokuła oraz ziemniaki z koperkiem.  Obiad lekki i pyszny :-) Składniki: Filet z dorsza (lub innej białej ryby) około 150g 2 plastry cytryny garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła sól(...)Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Przeciskamy przez praskę czosnek i nacieramy nim rybę. Rybę kładziemy na folię aluminiową. Wyciskamy na nią sok z cytryny. Posypujemy natką pietruszki i na sam koniec kładziemy na górę masło. Z folii aluminiowej robimy korytko z otwartą górą. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika

Anielska Kuchnia Ani