uzyska kremową konsystencję doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Sos jest gotowy do podania.*Składamy CannelloniMakaronu nie gotujemy. Faszerujemy nasze rurki Cannelloni ostudzonym farszem. Układamy je w naczyniu (np. żaroodpornym) posmarowanym masłem, jedna przy drugiej. Zalewamy wszystko naszym sosem beszamelowym. Posypujemy posiekaną natka pietruszki. Na końcu układamy plastry mozzarelli. Pieczemy
kulinarnyJaKiedy wiosna postanowiła przywitać nas deszczem, wiatrem i zimnem, ja postanowiłam poprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość
W kuchni wieczoremskładniki* 2 piersi z kurczaka* 2 średnie cebule* 2 ząbki czosnku* 30 dag pieczarek* puszka pomidorów w zalewie* sól, pieprz naturalny, pieprz Cayenne* 40 dag makaronu rurki* ser typu parmezan do posypaniaSposób wykonaniaMięso pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, a pomidory zmiksować.W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, cebulę, czosnek i podsmażyć.Następnie
Mix smakułyżeczki startego chrzanusól, pieprzOrzechy włoskie miksuję blenderem z serkiem i chrzanem, doprawiam.Ogórki dzielę na 5-6cm kawałki, obieram je i wydrążam miąższ tak, aby powstały"rurki". W otwory nakładamy pastę. Można skropić oliwą z oliwek i posypać posiekanym koperkiem, ja jednak ograniczyłam się do minimum.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikawałki limonki i zasypujemy cukrem. Wgniatamy cukier (my używamy ostatnio tłuczka do ziemniaków). Wrzucamy kostki lodu i zalewamy alkoholem. Przelewamy do szklaneczek. Dodajemy kostki lodu. Pijemy przez rurki, powolutku i dając kostkom lodu trochę stopnieć:-) Ciekawostka: Gdy zastąpimy cukier miodem i nie dodamy lodu otrzymamy miksturę leczniczą gdy grypa nas dopadła. Czyż nie cudowna kuracja
Smaki Brazyliicannoli z ricottą. Zostawiłam trochę ciasta, aby przetestować je w jakiejś innej, prostszej, łatwiejszej wersji. Ponieważ samo ciasto jest naprawdę przepyszne, a nie każdy chce się „bawić” w robienie rurek, tym razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki. Składniki : - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego
mojewypiekiinietylkomoże chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej przedstawiam kilka moich propozycji :) CIASTECZKA:1. Muffiny "Leśny mech" 2. Babeczki Michałki3. Muffiny z Princessą4. Kruche wiatraczki5. Mini Szarlotki6. Rurki z kremem7. Rogaliki z NutelląSAŁATKI:1. Brokułowa2. Żółta sałatka3. Sałatka ryżowa po węgiersku4. Tuńczyk w muszelce5. Sałatka makaronowa z tuńczykiem6. Sałatka z surimi i selerem naciowymPRZYSTAWKI:1. Faszerowana bagietka2
Czerwona Porzeczkaskładniki na 2 porcje:połowę opakowania makaronu rurki albo kokardkikilka do kilkunastu truskawek200 ml śmietanyokoło 1 do 2 łyżek cukruciemna czekolada2 garści musli z rodzynkamimiętaMakaron gotujemy na al dente. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Część truskawek rozrabiamy w blenderze na mus z dodatkiem cukru. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na talerz kładziemy makaron, następnie truskawki, polewamy śmietaną
Bon Appetit MałgorzatyPomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie.Składniki:makaron cannelloni50 dag mięsa mielonego3 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki bulionu3 ząbki czosnku1 puszka zielonego groszku20 dag żółtego sera50g masła3 łyżki mąki2,5 szklanki mlekasól, pieprz gałka muszkatołowazioła prowansalskieolejSposób przygotowania:1. Robimy farsz: Mięso smażymy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek, koncentrat, podlewamy bulionem
Kuchnia domowa Anirodziny liliowatych-czosnek i cebula.Ma szerokie zastowanie w kuchni,mozna go wykorzystywac na wiele sposobow.Trzeba wiedziec ,ze szczypiorek pobudza apetet,usprawnia trawienie. Jadalne sa nie tylko listki-rurki ,ale takze piekne niebiesko-liliowe kwiatki szczypiorku .Moga byc prawdziwa ozdoba wielu salatekSzczypiorek idealnie komponuje sie z pomidorem i ogorkiem.Takze posypywanie "zielenina" potraw to bardzo korzystny zwyczaj.Zieleniny dodaja potrawom
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!arcyprostej i arcyszybkiej potrawy.Jesli jest ktos,kto nigdy nie jadl tego specjalu,jestem pewna,ze od pierwszego kesa je pokocha.Zapraszam zatem do przepisu.Skladniki na 2-3 porcje:makaron rurki (lub kazdy inny sie nada) - 400gtwarog poltlusty- 250g3 lyzki masla2-3 lyzki cukrutruskawki opcjonalniemieta-opcjonalnieWykonanie:ugotowac makaron wg wskazowek na opakowaniu.Po przepisowym czasie gotowania wylaczyc ogien,wlac do garnka kubeczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Są potrawy do których lubię wracać, jak ten makaron z kurczakiem w sosie brokułowo-porowo-śmietanowym. Proste składniki… a efekt zachwycający :)! Przygotowuje się go stosunkowo
UgotujmyTo.plMoja ulubiona sałatka to grilowane warzywa i kuskus lub makaron rurki. Prosta, smaczna i nadająca się zarówno na przyjęcie jak i na grilla…Warzywa z grilla – skłądniki:2-3 papryki1 cukinia i/lub bakłażan2 cebuleok. 200 g pieczarekzioła prowansalskiesól, pieprz, papryka, oliwa Wszystkie warzywa myję i kroję w dużą kostkę (pieczarki, papryka) lub plasterki (cukini). Wrzucam wszystko
UgotujmyTo.plOto sałatka z pomidorów i sera – szybka w przygotowaniu, a jeśli makaron ugotujemy al dente, to również stosunkowo zdrowa… Najlepsze sałatki muszą być proste
UgotujmyTo.plboczek… i to właśnie lubię w zapiekankach… dla każdego coś… smacznego. Oto moja zapiekanka z makaronem.Zapiekanka z makaronem – składniki:250-300 g makaronu (np. rurki)250 g kiełbasy (lub więcej…)ok. 300 g pieczarek1 cebula2 papryki3 ząbki czosnku2 puszki pomidorówbazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażeniaser do posypania (ja użyłam trochę
UgotujmyTo.pl