także podczas luźnej imprezy, do przegryzienia. Myślę, że będą smakowały niezależnie od miejsca i okazji. Biały ser jest wdzięcznym produktem do wykorzystania jako baza nadzienia do świeżych warzyw. Można przygotować z niego farsz do paprykowych łódeczek - równie wdzięcznych przekąsek jak dzisiejsze roladki. Myślami wybiegam już do jutrzejszego śniadania i nastawię wieczorem bułki. Takie nocne bułeczki bo ciasto wyrośnie kiedy
Smaczna Pyzaenergii zwłaszcza po takim śniadaniu jakie przygotowałam , oto przepis na wiosenne roladki z szynką i masą jajeczno- brokułową. Ta propozycja jest dla amatorów delikatnych smaków. Polecam jest pycha! Składniki: Kilkanaście plastrów szynki użyłam Spod Powału Hańderek Masa jajeczno brokułowa: 4 jajka ½ świeżego brokuła 50 g sera żółtego ½ papryki czerwonej ½ cebuli Pęczek świeżego szczypioru 2 łyżki majonezu Sól(...)cukru do miękkości, odcedzam i studzę. Dodaję do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek siekam w drobną kostkę, ser ścieram na tarce, wszystko łączę razem, doprawiam do smaku solą i pieprzem dodaję majonez mieszam, nakładam pastę na pokrojoną cienko szynkę zawijam w roladki całość obwiązuję szczypiorkiem. Podaję schłodzone na sałacie. Smacznego
Wanilia i Kardamonpropozycja dla mięsożerców;) Czasem warto dla odmiany zamiast tradycyjnego schabowego podać roladki ze schabu. Ja nadziałam je serowo-ziołowym farszem, bardzo smacznym i aromatycznym. Możecie też schab zamienić na filet z kurczaka czy indyka. Składniki: 4 plastry schabu bez kości, 1 mała cebula, 3 ząbki czosnku, 30g sera rokpol, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanych liści bazylii, sól(...)rozbić. Natrzeć z obu stron solą, ziołowym pieprzem oraz słodką papryką. Zieleninę umyć i drobno posiekać, dodać pokruszony ser oraz posiekaną cebulkę. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Wymieszać. Farsz nakładać na plastry mięsa. Delikatnie zwijać w roladki. Spiąć wykałaczką. Panierować w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na złoto na mocno
Z miłości do słodkościlubicie rolady i szukacie alternatywy dla tych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka . Rolady po grecku Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10 czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej(...)solą. Na kotlety schabowe nakładamy podsmażonego z papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek. Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Przekładamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut. Następnie odkrywamy
Mania Gotowaniaprzepadam za białym mięsem i jak dla mnie jest jadalne dopiero, gdy mocno je zamarynuję albo oszukam jego smak mnóstwem dodatków. Ten kurczak ma w sobie 3 włoskie sery, szpinak, włoski sos marinara i bazylię. Kolory rodem z włoskiej flagi. Smak? Oceńcie sami. Najpierw naszykujemy sos pomidorowy. W rondelku na oliwie szklimy posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie już przeźroczysta, dodajemy(...)naszykowanego kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom. Po około 20-25 minutach mięso powinno być już upieczone. Polewamy każda roladkę po środku łyżką sosu marinara i rozkładamy na wierzchu plastry pokrojonej mozarelli. Pieczemy, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni. Po wyjęciu posypujemy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Danie jest tak syte, że wystarczy do niego sałatka
Karo in the KitchenDrób i ser...dwa składniki które moi synowie mogą jeść codziennie...połączyłam te dwa smaki... wyszło pysznie Składniki: 70 dag piersi z kurczaka sól,pieprz zioła prowansalskie opakowanie 150 g tartej mozzarelli 1 opakowanie 5 sztuk małych gołek zakopiańskich Mlekovita olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka(...)kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami. Na każdy płat mięsa kładziemy przekrojoną na pól gołkę zakopiańską. Zwijamyw roladki, spinamy wykłaczkami, obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obficie posypujemy tarta mozzarellą. Zapiekamy do rozpuszczenia sera. Do dania wykorzystałam ser mozzarella tarty i mini Gołkę zakopiańską z Mlekovity
Z Majeczką w kuchniparze ok. 20 minut. 3 . Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem , przekładamy warzywa. Zalewamy śmietanką.Na wierzchu rozkładamy mieśne roladki z szynką. Całośc przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy na 15 minut do piekarnika 180 C. 4 . Folię zdejmujemy . Paluszki posypujemy serem i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut
Słodkości i nie tylkokaszy gryczanej, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: roladki Oczyszczony, osuszony schab kroimy na cienkie plastry (kotlety), ok. 10 szt. Każdy plaster rozbijamy jak najcieniej, oprószamy solą i pieprzem. Rada: mięso przykrywamy folią aluminiową i przez nią rozbijamy. Ogórki kroimy w słupki, ser(...)połowę. Na każdym plastrze mięsa (na początku krótszego boku) układamy ser i ogórka. Długość ogórka i sera, powinna być mniejsza niż szerokość mięsa. Schab zwijamy w roladę, jak krokieta, tak żeby mięso zamknęło boki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Oleju powinno być tyle, żeby mięso w połowie mogło być w nim zanurzone. Smażymy z każdej
Moniki Smakołykiwpisami. Przepisy z suszonymi pomidorami: Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem Hummus z południowych Włoch Htipiti (pasta z sera feta i pieczonej papryki) Spaghetti po maltańsku Spaghetti z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią
Chilli Czosnek i OliwaProste do zrobienia..a jaki efekt..na blogu w sumie już jest przepis na takie roladki ..ale warto przypomnieć..takie roladki można "nadziewać" czym się chce..u mnie tym razem była sałata, serek, wędlina, papryka , ser żółty i kiełbaski Degustino .. długa bagietka szynka w plastrach ser żółty w plastrach serek śniadaniowy[ topiony] papryka konserwowa sałata kiełbaski śląskie Degustino folia
Moje domowe kucharzeniekaczki i odstawiamy by "odpoczęły" na kilkanaście minut. Tuż przed podaniem kroimy piersi na cienkie plasterki, podajemy z grillowaną gruszką. Roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów Składniki: 1 bakłażan 150 gram sera ricotta 3/4 gruszki garść orzechów włoskich łyżeczka miodu sok z 1/4 limonki sól pieprz 50 gram rukoli 2 łyżki oliwy z oliwek
Mango Papajamój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól i pieprz do smaku Jajka roztrzepać , dodać do nich kremówkę
Smaczne ZdroweJeśli tak to prezentuję Wam dziś owinięte w sznycle szparagi- proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Inspiracją do powstania roladek była życzliwość marki Ole ! Składniki: 4 sznycle wieprzowe po 15 dag 1 słoik białych szparagów 4 plastry boczku 4 plastry sera żółtego 4 łyżki oliwy 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Sznycle myjemy i osuszamy. Rozbijamy na płaty grubości około
Podróż w kulinariaTakie roladki polecam Wam zrobić na obiad. Z pewnością zaskoczycie domowników smakiem. Nam bardzo smakowały szczególnie ciągnący się ser, chociaż jarmuż też jest pyszny. Danie podane na talerzu z kolekcji Raphael z Porcelana Bogucice. Składniki: 4 mniejsze piersi z kurczaka 8 plasterków mozzarelli 400 g jarmużu świeżego 3 łyżki oleju 0,5 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku Do smaku(...)dodać pokrojony czosnek, jarmuż i przesmażyć do odparowania wody. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Na rozbitych piersiach rozłożyć zimny jarmuż, ułożyć po dwa plasterki mozzarelli i zwinąć roladki. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej z masłem klarowanym i smażyć na średnim ogniu roladki z wszystkich stron na złoto. Jeśli
Ala piecze i gotujeoleju. Podczas smażenia popieprzyć oraz delikatnie posolić. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z większą częścią startego sera żółtego. Piersi kurczaka pokroić ( każdą na trzy części) i rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy kawałek mięsa położyć na plastrze bekonu. Położyć farsz i zawinąć w roladkę. Roladki włożyć ciasno do naczynia żaroodpornego. Górę naczynia przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika
W kuchni u Moniki