Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ścieram na tarce o grubych oczkach. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję w drobną kostkę. Teraz do miski daję wszystkie składniki na farsz: mięso mielone, żółty ser, cebulę, około połowy natki pietruszki resztą posypię gotową zapiekankę na talerzu, białko, koncentrat pomidorowy. Doprawiam majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem. Masę dokładnie wyrabiam w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba(...)rozwałkowane ciasto nakładam równomiernie farsz, pozostawiając po około 1 cm wolnego ciasta z każdej strony. Tak przygotowane ciasto z nałożonym farszem zwijam jak roladę. Wałek ciasta kroję na kawałki o długości wysokości naczynia do zapiekania w moim przypadku jest to około 5 cm. Pokrojone ciasto układam w naczyniu, jeden kawałek obok drugiego, nie za ciasno, mogą być luki podczas pieczenia
Uwaga Babcia Gotujemleka 35 g drożdży 80 g cukru 80 g masła szczypta soli na nadzienie: 1,5 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 250 g sera białego 2 łyżki masła 100 g rodzynek 50 g skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól(...)odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe plastry. Układać na blaszce do pieczenia odwracając nadzieniem do góry. Piec około 25 minut w 200*C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oliwy z oliwek 5 dkg drożdży świeżych 2 łyżki cukru 2 szczypty soli 2 łyżki bazyliowego pesto 1 jajko 20 dkg startego sera mozzarella Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy do dwóch misek (w jednej 1,5 szklanki, w drugiej 2). Mleko podgrzewamy tak by miało temp. ok 25st i dodajemy skruszone(...)cieple do wyrośnięcia (na ok 1h). 2. Wyrośnięte ciasta raz jeszcze wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę. 3. Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia. 4. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością mozzarelli. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180st
Kuchnia w czekoladzieDelikatne roladki które zrobiłam z udek wyluzowanych. Jako nadzienie dodałam oscypka, może też być inny ser oraz kabanosy i suszone pomidory. Proste fajne roladki na obiad, a można też spakować sobie do pracy i zjeść na zimno. 6 udek bez skóry wyluzowanych 70 g kabanosów 6 pomidorów suszonych 15 dkg oscypka sól, pieprz papryka wędzona papryka słodka przyprawa do kurczaka(...)kurczaka, wkładam udka i obtaczam je dokładnie w przyprawach.Odstawiam na godzinę do lodówki. Na każdym kawałku udka w środku, układam łyżkę oscypka, dodaję trzy kabanosy, pomidora suszonego. Zwijam w roladę i spinam wykałaczkami. Udka smażę na oleju rozgrzanym , obracając z każdej strony od czasu do czasu około 15 minut
wesoła kuchniaKrakersy z czarnymi oliwkami i pastą z suszonych pomidorów Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli Klik po przepis . Przepis również(...)Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Klik po przepis 9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym Klik po przepis Przepis również w formie filmiku: 10. Sałatka z brokułem Klik po przepis Przepis również w formie filmiku: 11. Pomidory na przystawkę Klik po przepis
W kuchni u MonikiSuszone pomidory już same w sobie stanowią doskonałą przekąskę. Lubię wykorzystywać je także do gotowania różnych potraw. Jakiś czas temu zrobiłem pierś z pomidorami i fetą
Gotuj z Misiemodmiany, zamiast tradycyjnego kotleta schabowego :) SKŁADNIKI ( 2 os.) 2 piersi z kurczaka jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach rzodkiew ogórek zielony ulubiona sałata/ surówka świeży szpinak Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Szpinak opłukać, wysuszyć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony(...)troszkę pokruszonej fety, tak dla podbicia smaku. Piersi z kurczaka rozbić i przyprawić pieprzem i solą. Na tak przygotowane kotlety nakładamy farsz, najlepiej na środek filet. Zawijamy jak tradycyjne rolady i nabijamy wykałaczkami, żeby filety się nie rozleciały w trakcie smażenia. Smażymy na maśle lub smalcu tylko do przyrumienienia ze wszystkich stron, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego
Calzonella.comsałatce połączyłam je z rukolą, jajkiem i serem kozim. Do tego trochę cebuli, czerwonych porzeczek, płatków migdałowych i świeże listki selera naciowego.” Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 100g roladki koziej twarogowej Merci Chef 2 garście rukoli 1 pieczony burak ćwikłowy 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki czerwonych porzeczek pół(...)pokroić na kawałki wielkości ok. 3cm. Jajka pokroić na ćwiartki a cebulę w plasterki. Przełożyć wszystkie pokrojone składniki do miski. Dodać czerwone porzeczki i połamaną na kawałki roladę twarogową. Delikatnie wymieszać. Z miodu, octu ryżowego i oliwy przygotować sos. Doprawić go solą i pieprzem. Polać sałatkę. Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego :) Aronia
Wiem co jemdrożdży 1,5 łyżeczki soli morskiej 3 łyżki oliwy plus dodatkowo do posmarowania ciasta375 ml letniej wody 10 szt plastra salami (użyłam z pieprzem)300 g sera mozzarella garść listków bazylii 2 papryki pokrojone w kostkę świeżo zmielony pieprz SPOSÓB WYKONANIA:- mąkę, sól, drożdże mieszam ze sobą w misce następnie dodaję wodę(...)środka i zaczynam mocno zwijać- końcówkę nawilżam woda i sklejam ciasto (pilnuję, aby cisto było dobrze przyklejone,aby nie pękło podczas pieczenia i zawartość nam nie wypłynęła)- zwinięta roladę przykrywam ręcznikiem i odstawiam na 10 minut- po tym czasie szpikulcem nakłuwam mocno roladę co kawałek (wykorzystuję do tego szpikulec drewniany do szaszłyka)- smaruję oliwą i posypuję solą morską- roladę piekę
Basia w kuchniPamiętacie ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką ? Miałam akurat ciasto francuskie i wymyśliłam, że zrobię coś podobnego ale na słodko - padło na masę makową. Efekt - super ciasteczka w smaku przypominające tradycyjny makowiec, tyle że dużo szybciej się je robi i można jeść je już chwilę po wyjęciu z piekarnika :) Takie małe co nieco w sam raz dla niespodziewanych(...)papierem do pieczenia i lekko rozwałkować. 2. Rozsmarować masę makową na całości i zwijać (od dłuższej strony) pomagając sobie papierem, w który zawinięte było ciasto. 3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w sporych odstępach bo ciasto rośnie. Żeby "rolada" lepiej się kroiła można ją włożyć na chwilę
Kto ugości moich gości?fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę) - 2 ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła; - 1 jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej(...)szkl. mleka - 1 szkl. wody - sól Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak, smażyć kilka minut. Na koniec dodać pokruszoną fetę, przyprawić. Beszamel: - 1 łyżka
Proste PotrawyKrucha,pełna smaku koperku , natki i białego sera rolada.Dobra do czystych zup o pikantnym smaku. Na ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.mąki 4-5 łyżek twarogu 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 torebki proszku do pieczenia Na farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20 dag.twarożku śmietankowego 1 żółtko 3 łyżki śmietany 1/2 pęczka szczypiorku Natka i koperek sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zarabiamy ciasto:twaróg(...)siekamy,mieszamy z twarożkiem śmietankowym oraz z dwoma łyżkami śmietany.Farsz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.Na placku rozsmarowujemy farsz,zostawiając wolne brzegi,zwinąć.Wierzch rolady smarujemy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.Roladę układamy szwem do dołu na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika na 200st..Pieczemy 25 min.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki