Chrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu. Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki(...)miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek nadawaj im różne kształty. Moje były gwiazdkami, księżycami, kwiatkami. Wciskaj
Zasmakuj Kuchnistwierdził Małżon "ciekawe połączenie smaków". Miał rację. Maślane, rozwarstwiające się, słodkie ciasto, z kwaśnym jabłkiem i słonawą kaszanką okazało się niebywale pyszną kolacją. Był to jeden z pierwszych przepisów wypatrzony w najnowszej książce Rachel Khoo "Moja mała francuska kuchnia". Kaszanka z jablkiem zapiekana w ciescie ciasto: 250 g mąki szczypta soli 2 łyżki
Dzieje kuchennej WiewiórySądecczyzna słynie z najlepszych odmian jabłka, zrzeszenie Sądeckich Sadowników „Jabłko Sądeckie” ma się czym pochwalić!. Jako mieszkanka tych terenów polecam pyszne drożdżówki nadziewać Polskimi jabłkami i śliwkami. Składniki na ciasto, na 12 dużych drożdżówek: 90 dag mąki pszennej 6 - 7 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka, 250 ml 15 dag roztopionej margaryny lub masła 10 dag cukru kryształu
Apetyczna babeczkaDziś mam fantastyczny pomysł dla wszystkich smakoszy pizzy! Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi pizzowym nadzieniem. Jest pyszne salami …. jest słodka kukurydza i jest ciągnący się ser – zarówno mozzarella, jak i cheddar. Przepis powstał zupełnie spontanicznie, można powiedzieć z braku laku … i braku pomysłu na kolację. Jak widać – opłacało się kombinować! Kotlety pizzowe smakują fenomenalnie(...)świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Podane z gorącym czerwonym barszczykiem zachwycą na kuchennym stole! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 1 szkl * jajko – 2 szt * mleko – ok.2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * salami – ok. 150 g * kukurydza – ok. 100 g * cebula
Ostra na SłodkoBardzo proste, pyszne i orzeźwiające ciacho na zimno. Bez pieczenia więc zawsze sie udaje. Deser w sam raz na upalne dni. składniki: 5-6 średnich bananów 100 g margaryny lub masła 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka o dowolnym smaku 2 łyżki cukru wanilowego 1 żółtko biszkopty do wyłożenia formy woda do przygotowania galaretek - 1l Przygotować galaretki. W jednym garnuszku rozpuścić(...)dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy i odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe pokrojone banany i zalać galaretką. Odstawić do stężenia. Polecam też: Ciasto-pianka z owocami Torcik brzoskwiniowy na zimno
Monia miesza i gotujeMięciutkie, puszyste z pysznym nadzieniem budyniowo-owocowym ... takie właśnie są te drożdżówki. Zjesz jedną i za chwilę masz ochotę na kolejną ... Składniki (na około 12 -13 sztuk) : 500g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód
Walijskie Pichceniemigdałów sprawia, że przyjemnie chrupie pod zębami, a nasączenie go cytrynowym sosem sprawia, że ciasto absolutnie nie jest suche ( jak to nieraz zdarza się przy ciastach z mąki kukurydzianej ). Koniecznie wypróbujcie, bo jest pyszne! CIEKAWOSTKA! Duża zawartość białka nadaje mące wysoką wartość dietetyczną. W skład wchodzą również witaminy z gruby A, B, E i błonnik pokarmowy – który jako złożony(...)temu korzystnie wpływa na trawienie. Mąka ta charakteryzuje się dużą ilością składników mineralnych, m.in.: magnez, selen, fosfor, kobalt, potas. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mąka kukurydziana stosowana jest do wypieku ciast i pieczywa, w których nie pożądane jest wytworzenie tzw. siatki glutenowej (dwutlenek węgla powstający w cieście, w procesie jego fermentacji). Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze
Ostra na SłodkoCiasta z dodatkiem kaszy manny nie tylko są pyszne ze względu na swoją lekkość, ale też szybkie do zrobienia i zawsze się udają ;-) To taka propozycja nawet dla osób mniej zaawansowanych w sztuce kulinarnej :-) I tak jest także z tym przepisem. Niesamowicie prosty i szybki do zrobienia, zaczerpnięty dawno temu z gazetki "Przyślij przepis". Dodatkowym walorem(...)jest tutaj fakt, że w upalne dni nie musimy "dogrzewać się" dodatkowo piekarnikiem , bo ciasto nie wymaga pieczenia :) I co? Namówiłam Was do wypróbowania przepisu? :))) Składniki: 1k. K asi 3/4l mleka 1 szkl. kaszy manny 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 małe op.cukru waniliowego 1 łyżka kakao herbatniki lub biszkopty do wyłożenia tortownicy puszka ananasów 1 galaretka ananasowa Wykonanie
Walijskie PichcenieDrożdżówki z serem ... pyszne, puchate, mocno serowe ... z dodatkiem mojej ulubionej żurawiny ... niebo w gębie ... po prostu :)) Składniki (na około 10 -12 sztuk) : 500g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru wanilinowego 4 czubate łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Składniki na nadzienie(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem. Wyrośnięte
Walijskie Pichceniekryzysowym, bo zrobić je możemy w każdej chwili ze składników, które mamy pod ręką i dodać dowolne owoce, wcale nie muszą to być truskawki. :-) Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga wielkiej uwagi. Pysznie smakuje na ciepło i na zimno, długo zachowuje świeżość. (przepis na blaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki) Ciasto: 1,5 szklanki mąki
Szefowa kuchniMigdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał z zadowolenia i nie wierzył, że ciasto jest bez mąki i bez tłuszczu. Mąkę zastępują tutaj mielone migdały, które nadają ciastu migdałowy smak. Polecam wszystkim. Nie tylko tym, którzy są na różnych dietach
Moja Delicjakalafiora zanurzam w cieście, pozwalam mu nieco ociec i przekładam do garnka z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z każdej strony. Podałem z pysznym sosem czosnkowym - przepis znajdziesz TUTAJ oraz kilkoma frytkami również w cieście pomidorowym lecz tylko do połowy. Smacznego
Mechanik w kuchniczytaj pypeć J powiodła w kierunku szarlotki na pysznie kruchym spodzie z cieniutko poszatkowanymi jabłkami. Zapraszam na szarlotkę tatrzańską) p.s do upieczenia tej pysznej szarlotki zainspirowalo mnie zdjecie Asi . Szarlotka tatrzańska Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 220 g zimnego masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru
Mia Cucina Sofietawrażenie: "o kurcze, ale paskudne", jednak mimo tego nie mogłam oderwać od nich wzroku. Według mnie są bardzo sympatyczne, brzydkie też wzbudza sympatię, tak jak moje panettone :) A jakie pyszne! Mmmm..... dobrze, że Wielkanoc za dwa dni, gdyby nie to myślę, że nie dotrwałyby do następnego dnia, a tak będę mogła napisać, czy tak jak napisał autor tak dobrze przechowują(...)tego jaką posiadamy kuchenkę. Ja chyba piekłam około 20-30 minut. Nie wiem dokładnie, bo piekłam na oko, do tak zwanego suchego patyczka. Wyszły pyszne! Dodatki wybieramy sami. Możemy posiekać i wgnieść w ciasto te bakalie, które lubimy najbardziej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeDzisiaj zachęcam Was do przygotowania pysznej, sycącej i naprawdę łatwej w przyrządzeniu tarty z pieczonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi. Idealne danie na piątkowy obiad :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 kawałki upieczonego łososia (wagowo ok. 250 g ) pomidorki koktajlowe 4 czubate łyżeczki śmietany 18% 4 duże jajka kilka plasterków żółtego sera świeży koperek sól, pieprz Ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć
Ugotować