związku ze zbliżającym się „Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem tworzy wyjątkowy deser Składniki: Na około 4 dżdżownice: 1 galaretka truskawkowa „Winiary” 1,5 szklanki wody 1/4 szklanki śmietanki 30 % Będą potrzebne: rękawiczki jednorazowe (rozmiar S) gumki recepturki Reszta deseru: 1 galaretka truskawkowa(...)Winiary” 100 g czekolady 200 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 300 g truskawek około 200 g ciasteczek mocno czekoladowych Przygotowanie: Dżdżownice: Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i schładzamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Gdy lekko zacznie tężeć, wlewamy do palców rękawiczki (oprócz kciuka). Związujemy gumkami. Jeden związany palec lekko zginamy. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka
Oryginalny smakMoja wariacja czekoladowo - dyniowa przygotowana na specjalną okazję, czyli 1 urodziny bloga Joasi Kuchnia w czekoladzie . Są powalająco słodkie i pyszne, trzymam je w pudełku i po otwarciu zapach jest tak intensywny, że przyciąga moje dzieci jak magnes. Mam nadzieję, że moje jesienne zestawienie czekolady przypadnie Wam do gustu. Składniki: 40 dag czekolady, u mnie 20 dag gorzkiej(...)cukru trzcinowego 12 dag mąki pszennej 2 jaja 2 kopiaste łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 mały słoik konfitury dyniowej Jak zrobić ciasteczka? 1. W kąpieli wodnej roztapiam 20 dag czekolady z masłem, odstawiam do przestudzenia. Jajka miksuje z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaje roztopioną masę czekoladową, miksuje, a następnie
Apetyczna babeczkaoknem piękna biel, a w domu unosi się zapach pysznych pierniczków. I choć do Świąt jeszcze troszkę czasu, w moim domu pierniczki je się i piecze cały rok. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż małe rączki wycinające kolejne kształty, wałkujące ciasto... I ta głośna radość: "Mamo, mamo, jesce chooika... jesce serdusko...", a potem "pysneee, chce jescee...". Dlatego już dziś(...)około 12 minut * w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie. Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków (ilość uzależniona od wielkości pierniczków jakie wykroimy). Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Pierniczki są miękkie i puszyste, nadają się od razu do jedzenia. Można je również przechowywać w puszce. * czas uzależniony od grubości pierniczków. Doradzam
Słodkie okruszkiWami tym przepisem! W KOŃCU udało mi się. Zrobiłam perfekcyjne, idealnie dopasowane do moich oczekiwań, ZDROWE ciasteczka owsiane. Są NIEZIEMSKIE, puszyste, mięciutkie, z delikatnym posmakiem banana. Kiedy trafiałam na orzeszek, cieszyłam się jak dziecko z rozgryzania go. To było jak idealne dopełnienie, pyszna niespodzianka w wypełnionej dobrocią przekąsce. Nareszcie mam coś, co bez wyrzutów sumienia mogę jeść zarówno przed(...)przede wszystkim, ZDROWE. W końcu ani ja, ani Marcin, nie mamy już szesnastu lat i coraz bardziej musimy uważać na to, co i jak jemy. A te ciasteczka są idealnym rozwiązaniem dla osób w każdym wieku. Wystarczy schrupać kilka na śniadanie lub zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Dają energię jak żadne inne! Pokuście się
Gotowanie to kochanieniej wyczarować. Mam nadzieję, że oczaruje Was ten sernik, swoją konsystencją i smakiem. Jest niebiańsko pyszny. Ja już nie wyobrażam sobie jesieni bez dyni. Przepis od Pauliny z małymi zmianami :) polewa znaleziona tutaj Składniki (tortownica 24): 200g ciasteczek Oreo (bez kremu, użyłam ciasteczek z Lidla Neo) 50 g masła 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie
Delicious Titbitsmożna zmniejszyć ilość cukru, a poza tym w oryginale jest alkohol, to możecie sobie dolać do smaku i wtedy ciasteczka nie będą aż takie słodkie. Więcej zastrzeżeń- brak, ale to norma jeśli chodzi o przepisy tej, akurat, kucharki-zakonnicy. Świetne, pyszne, mało przy nich pracy, tylko czas oczekiwania trochę długi :D Ale na to także znalazłam sposób Składniki
Ciasteczkowy PotwórOstatnio zakochałam się w kokosie :) Dodaję go do twarożku, owsianki, placuszków i ciasteczek lub po prostu wyjadam prosto z opakowania. Znany każdemu z babcinego domu serek wiejski jest niezwykle wartościowy, a przy tym bardzo pyszny! Bardzo zachęcam do częstszego wykorzystywania tego bogatego w białko produktu :) Omlet : 2 jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Ubić
Chocolate Muffin Blogminut przełożyć do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu. Czekoladki są w środku cudownie chrupiące - dzięki kawałkom ciasteczek i orzeszków z masła orzechowego. Nie są za słodkie, słoność masła nie dominuje, ale jest dobrym balansem dla dodatku mlecznej czekolady. Pyszne i zdecydowanie za szybko znikają z pudełka:) P.S. Dziękuję Monice za rozwiązanie zagadki prania blondyn , która pojawiła się
KUCHARNIAjemy jej coraz więcej. Naleśniki gryczane weszły do kanonu drugich śniadań a i słodkości pachnące gryką polubiliśmy bardzo. Ciasteczka znalezione na blogu Addio Pomidory upiec musiałam. Powstały dwie wersje, dla tych co mogą czekoladę i dla tych, którym zakazana. Obie pyszne. Wykorzystałam do nich stempel... tak wreszcie mam stempelek do ciastek, zakupiony w sklepie
Dzieje kuchennej Wiewiórywyladowaly w serniku.Masa serowa to moj nowy eksperyment Tym razem polaczylam cala zawartosc puszki mleka kokosowego z serem.Wyszlo pysznie!Sernik jest zwarty,ale idelnie kremowy z delikatna kokosowa nuta,po prostu cudowny.Oj,jest pelen smakow,bo i spod z kokosowych ciasteczek oblanych czekolada i chrupiaca polewa ze slodkimi pestkami slonecznika.Dzieje sie,ale smaki sa idealnie zrownowazone.Schlodzony w lodowce jest idealnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gniewinie. Biszkopciki te powstały na warsztatach słodkich wypieków, w jakich Karmel-itka miała przyjemność wziąć udział. Były tak pyszne, aż rozeszły się w mgnieniu oka. A Pan od Jana Niezbędnego, który przyglądał się nam, jak pieczemy i skosztował jeszcze ciepłego ciasteczka, po czym poprosił o publikację przepisu. Spełniam więc prośbę, publikuję obiecany przepis. BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. /przepis Piotra Chyrleckiego
W kuchni Karmel-itkinatki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie tak, aby się nie pobrudzić jest nie lada wyzwaniem. Tunezyjska przystawka, obowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa(...)przede wszystkim z naturalnych składników – miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego rodzaju małe ciasteczka nasączane bardzo słodkim syropem na bazie miodu. Innym znanym rodzajem tunezyjskich słodyczy jest rachatłukum-słodkie kostki owocowe przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy tu też pyszne chałwy z dodatkiem orzechów i migdałów oraz baklavę. Tunezjczycy spożywają też dużo świeżych, słodkich owoców-winogrona, daktyle
Zawsze głodna!jeszcze jak smakują, ale pachną nieźle i liczę ogromnie na to, że będą smaczne. Przyznam się, że nadzienie musiałam spróbować, co do niego nie mam najmniejszych wątpliwości że jest pyszne, w końcu są bakalie, czyli to co lubię :) Oficjalna degustacja odbędzie się w święta, już nie mogę się doczekać ! :D Przepis na ciasto znalazłam na blogu 'moje wypieki' , natomiast(...)cukru pudru 1,5 szkl bakalii (ja dałam sezam, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie orzechy arachidowe, wiórki kokosowe) aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek) dodatkowo : cukier puder do posypania ciasteczek Przygotowanie: Mąkę, masło i smalec wrzucamy do miski i łączymy ze sobą tak, jak robimy to w przypadku kruszonki. Przesypujemy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki
charlotte gotujeprzepis właśnie na takie zdrowe przekąski – pokażę jak w prosty i szybki sposób możecie przygotować coś pysznego! Takie słodkości posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Gwarantuję, że nawet wielbiciele niezdrowych przekąsek dadzą mi się przekupić. Koniecznie spróbujcie! Najpierw zróbmy … CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z ORZECHAMI (idealne do podjadania przed tv albo chrupania w pracy) SKŁADNIKI: * płatki żytnie Lubella ( z puffem
Ostra na SłodkoWitajcie :) zapraszam dzisiaj na kruchutkie ciasteczka smalcówki.Takie ciastka to smaki dzieciństwa często piekła je nasza babcia. Dawno o nich zapomniałam ale ostatnio przeglądałam książkę Siostry Anastazji i natknęłam się na ten przepis. Ciastka wyszły pyszne i szybko się je robi. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g smalcu 1/4 l kwaśnej(...)Szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm następnie wycinać kwadraty 7/7 cm na środek nałożyć po łyżeczce powideł i zlepić dobrze ze sobą dwa przeciwne rogi. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Moje ciastka piekły się około 15 minut. Zimne ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili