życzenia wszelkiej pomyślności oraz wielu udanych i kreatywnych chwil w zaciszu domowej kuchni:) Na tę okazję proponuję wszystkim przepyszną Panią Walewską znaną również jako Pyszoto lub Pychotka. Składniki: 3 1/2 szklanki mąki 20 dag masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 1 słoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu Beza: 4 białka(...)budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 3 godz. Ciasto musi być dobrze schłodzone, aby dało się ładnie rozwałkować. Po tym czasie wyjmuję ciasto, dzielę
Ciasteczkowy Potwórpodduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany(...)słodkie, było świetne w smaku:) Być we Francji i nie zjeść tego deseru to... czysta zbrodnia! Krem brulee - waniliowy z nutką pomarańczy:) A ta skorupka na wierzchu... mniam... pychotka:) Soczysty i słodziutki ananas podany ze skarmelizowanym brązowym cukrem ułożony na malinowym sosie... obok gałka lodów waniliowych na kleksie bitej śmietany. Malinki... piękne i mocno czerwone... podane z odrobiną gorącego sosu
In my kitchenuznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką, gruboziarnistą solą, makiem itp. Bardzo długo zachowują świeżość, wystarczy je tylko trzymać w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można je podgrzać w mikrofali - pychotka. Podane składniki pozwolą przygotować bardzo dużo takich paluszków - ja zazwyczaj robię z połowy porcji. Składniki: 1 kg mąki + do podsypania 1/2 kg smalcu 4 jajka + 1 jajko do posmarowania paluszków(...)kminek tarty żółty ser mak mielona papryka sól gruboziarnista Sposób wykonania: 1. Mąkę posiekać ze smalcem. 2. Drożdże rozpuścić w części śmietany. Wszystkie składniki zagnieść z rozczynem. 3. Ciasto rozwałkować na 4 mm, pokroić w paski radełkiem lub nożem. 4. Posmarować paluszki rozmieszanym jajkiem, posypać wedle uznania. 5. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia
Kuchnia domowa AniSernik o smaku szarlotki? Dla mnie pomysł idealny, ponieważ uwielbiam wszystkie jabłeczniki, a jednocześnie lubię wciąż eksperymentować z nowymi smakami serników. Inspiracją do tego
Bon appetit mon amiednia. No dobra, ale jak? Zwykłe, tradycyjne pierogi są z białej mąki, której nie mogę😦 Szybko szybko – internety na ratunek! I znalazłam ten przepis , na którym się wzorowałam. Pychotka!😉 Zdjęcie zdążyłam zrobić w ostatniej chwili, jak zostało ostatnie pare sztuk pierogów. Chwilę później nie było już żadnego! Składniki: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 180ml bardzo ciepłej wody(...)przykładowe pod przepisem na pierogi Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, wsypujemy zioła jeśli ich używamy, i dolewamy jakieś 100ml bardzo ciepłej wody i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy, powoli dolewając wodę jeśli jest jeszcze potrzebna – ilość wody zależy od tego, ile ciasto przyjmie, i jaką mąkę weźmiemy. Zanim dolejemy więcej albo dosypiemy mąki warto dobrze wyrobić
Jak gotować i nie zwariowaćnich dołek i dodać mąkę , jajko , szczyptę soli i cukru. Składniki dokładnie wymieszać dłońmi i wyrobić energicznie ciasto. Powinno być jednolite i lekko klejące. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć nożem na kawałki i formować okrągłe placuszki. Do środka dodawać truskawkę i formować kulki. Jeśli truskawki są zbyt duże można dodawać po pół. Zagotować wodę(...)wody. Czas gotowania zależy od wielkości knedli. Po ugotowaniu wyciągać łyżką cedzakową , a następnie podawać np. ze śmietaną i cukrem , śmietaną i zmiksowanymi truskawkami , czy też innymi ulubionymi składnikami. Pychotka
Aromatyczne PodróżeCiasto nie wymaga pieczenia, jest bardzo proste w przygotowaniu. Połączenie słonych krakersów ze słodką masą kajmakową bardzo dobrze się ze sobą komponuje. Idealne na weekend do kawy lub herbaty. Składniki: 3 paczki krakersów pół tabliczki startej gorzkiej czekolady pół szklanki rumu 2.5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżek cukru 200g masła Mleczko skondensowane słodzone 750ml śmietanki kremówki(...)dwie łyzki cukru pudru 3 śmietan-fixy Zaczynamy od przygotowania kajmaku. Przeczytaj cały przepis - Krakersowa pychotka at AleTorcik
AleTorcikZnajdziecie tu prosty i szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne
Domowe TortyMasa makowa Znajdziecie tu prosty i szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy
Domowe Tortypodwaja swoją objętość. A składników jest niewiele: 350g mąki pszennej 180g wody letniej 20g świeżych drożdży 25g oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Z takiej ilości ciasta robię dwie okrągłe pizze, może być oczywiście jedna większa. Smarujemy dowolnym sosem, ja zrobiłam oczywiście w Thermomixie sos pomidorowy. A składa się on z czosnku, pomidorów z puszki, koncentratu, oliwy(...)autorstwa :) szynka gotowana czarne oliwki papryka ser rukola W piekarniku trzymamy taką pizze ok 20-30min w 200st. C. Pizze Olikową po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą. Pychotka
Olikowa kuchniaPychotka ! Ryby to spora dawka witamin – zawierają witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Są również źródłem składników mineralnych – fosforu, siarki, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, a także mikroelementów taki jak: cynk, miedź, mangan i jod. Także kochani, jedzcie rybki , bo są zdrowe :) Składniki : 2 filety mintaja 1 jajko 2 szkl mleka 4 łyżki mąki(...)ząbek czosnku Świeży koperek Olej Przygotowanie : Filety mintaja kroję na części . Opruszam solą i pieprzem . Jeżeli był odmrażany, należy go odsączyć z wody poprzez papierowe ręczniki. Przygotowuje ciasto: Dwie szklanki mleka wlewam do miseczki, dodaję jedno jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekany świeży koperek, sól,pieprz i 4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszam ( ciasto bez grudek) . Rybę moczę
Domowa Kuchnia u Mamyznamy głównie z "Ogniem i mieczem". Tam można spotkać największą ilość naszych rodaków. Teraz wrócimy do tytułowych pierogów ukraińskich :) Nasza wersja to pierogi z kapustą, ziemniakami i cebulką. Pychotka :) Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy ich nie zmodyfikowali. No to teraz przepis : Pierogi ukraińskie (4 osoby) Składniki na farsz : 1/2 kg dobrej kiszonej kapusty 5-6 średniej wielkości ziemniaków 1 duża(...)wymieszać z ziemniakami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Do ziemniaków dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być dość pikantny. Ciasto: 250 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej gorąca przegotowana woda łyżka oleju łyżeczka kurkumy Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne oraz kurkumę. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść
vegetanieOrito - to tak biedronkowa podróbka popularnych Oreo :) ale podejrzewam, że tańsza (nie wiem - nie znam ceny Oreo). Te kakaowe markizy z kremowym nadzieniem podbiły świat, więc
Kolorowy PrzepisownikAż chciało by się zaśpiewać:"...Czterdzieści lat minęło jak jeden dzień..." Tyle właśnie lat wspólnego życia minęło moim rodzicom I choć były wzloty i upadki trwają
Kuchnia w opałach