przystawki - 17402 przepisów (strona:941/1161)

Cebula faszerowana kapustą,gruszką,rodzynkami i gorgonzolą 137

moja publikacja Składniki na 4 porcje: 4 duże czerwone cebule ćwiartka czerwonej kapusty 1 gruszka garść rodzynek 2 łyżki startego selera ser gorgonzola  sól, pieprz

Bon Appetit Małgorzaty
Faszerowane buraki pastą z fasoli 169

Składniki na 2 porcje: 2 buraki - duże puszka fasoli białej 3 ogórki konserwowe mała cebula czerwona majonez sól i pieprz. Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i

Bon Appetit Małgorzaty
Śniadaniowo: faszerowane zielone ogórki 171

Składniki na 2 porcje: 1 długi, zielony ogórek 4 rzodkiewki pęczek szczypiorku biały ser / twaróg 2 łyżki kefiru albo śmietany jak kto woli sól, pieprz Ogórki

Bon Appetit Małgorzaty
Tosty z tapenade z oliwek, suszonych pomidorów,anchois i kaparów 162

Potrawa pochodzi z Prowansji. Składniki: słoiczek czarnych oliwek (100 g) 1 łyżka kaparów około 5 suszonych pomidorów 1 plaster anchois  szczypta suszonego czosnku pieprz do

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 195

Składniki: 250 g mąki pszennej  1 średnia cukinia 2 jaja 25 ml oliwy z oliwek (lub olej) 100 ml mleka 1 ząbek czosnku garść świeżego

Bon Appetit Małgorzaty
Grzanki z wątróbką po żydowsku 148

przepis kiedyś widziałam w programie Macieja Kuronia. Składniki: 40 dag kurzych wątróbek 3 - 4 jajka ugotowane na twardo 1 małe jabłko (koniecznie kwaśne) ząbek

Bon Appetit Małgorzaty
Poduszki z ciasta francuskiego z papryczką chili 208

Nie wiem co mnie pokusiło, żeby w trakcie przygotowywania tego dania ugryźć sobie papryczkę chili? :/ to już nawyk podjadania ;) Oto propozycja przekąski, którą zaserwowałam na zlot

Bon Appetit Małgorzaty
Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 145

Zimne nóżki to nic innego jak galareta z nóżek wieprzowych. Od lat podawane na stole w moim rodzinnym domu. Idealne na zakrapiane imprezy a także na

Bon Appetit Małgorzaty
Płonąca figa by Christopher 176

Ten przepis pochodzi z bloga: Kulinarny Karnet Christophera, oryginalny przepis znajdziecie tutaj:  PRZEPIS NA PŁONĄCA FIGĘ . wszelkie wskazówki otrzymałam także od autora :)  Składniki na

Bon Appetit Małgorzaty
"Guacamole" z serem pleśniowym i oliwkami 152

  Guacamole – meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado. Nie przedstawiam oryginalny przepis na guacamole. Ponieważ w tradycyjnym przepisie do awokado dajemy tylko limonkę, sól, czosnek

Bon Appetit Małgorzaty
Spring Rollsy z pieczoną kaczką 184

Okres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :) Podobne danie robię z naleśnikami i

Bon Appetit Małgorzaty
Paszteciki z pleśniowym serem i szynką prosciutto 182

Propozycja sylwestrowo - karnawałowa. Paszteciki robi się szybko bo są z ciasta francuskiego. Idealnie smakują z barszczykiem :)  Składniki: 1 gotowe ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Galaretka z szynką i warzywami 155

moja publikacja, niestety redakcja zmieniła przepis. ja napisałam 1 opakowanie żelfixu a redakcja 1 łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy

Bon Appetit Małgorzaty
Daktyle w szynce parmeńskiej 190

Idealna zakąska na karnawałowe przyjęcie. Zamiast daktyli możemy dać nasze narodowe śliwki suszone :)  Składniki: kilka daktyli suszonych bez pestek kilka plasterków

Bon Appetit Małgorzaty
Tost z łososiem, szpinakiem i lazurem 199

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Dlatego powinno być urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Przy tym miło się je takie, które jest kolorowe :) Składniki na

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania