Domowa wędlina Jakość mięsa i przetworów mięsnych w dzisiejszych czasach Może zacznę niezbyt optymistyczną tezą, że jakość wszelkich przetworów mięsnych, w tym także wyrobów wędliniarskich dostępnych w dzisiejszych czasach w sprzedaży jest poniżej wszelkiej krytyki… Chyba nie ma osoby, która się nie zgodzi z tym twierdzeniem. Owszem, niektórzy nie zwracają na to większej uwagi. Jeśli jednak przyjrzeć się tematowi(...)Jaka to jest dobra wędlina? Najchętniej jadłabym produkty ekologiczne i możliwie najczystsze pod względem składu. Okazuje się, że takie zestawienie cech to prawdziwy biały kruk w świecie wędlin i przetworów mięsnych… Jak już znajdzie się produkt bio, to bardzo często nadal znajduje się tam cukier, a często także hydrolizaty białka sojowego, różnego rodzaju skrobie oraz konserwanty w postaci azotynów
Modern Cave GirlZnacie janginizację? To metoda robienia przetworów bez użycia cukru - za to z odrobiną soli :) Sól sprawia, że z owoców które duszą się we własnym soku uwalniają się naturalne cukry - nie potrzeba więc dodatku cukru, który jak wiemy w nadmiarze nikomu nie służy :) Nie dość, że przetwory przygotowane w ten sposób są dużo zdrowsze - to na dodatek owoce janginizowane(...)zgęstnieją. Pamiętamy by często je mieszać, by nie przywierały do dna! Gotowe powidła przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Cieszymy się zdrowymi, aromatycznymi przetworami przez całą zimę! Smacznego :) Z podanych proporcji wyszło ponad 1 kg powideł - 6 słoiczków 180 g :) Powidła są fantastycznym dodatkiem do naleśników :) Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne RewelacjeMój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik
moj przepis naMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis naOooooo, lubię takie smarowidła. Najczęściej smaruje nią gofry czy wafle ryżowe. Jest sycąca, mało słodka, baaardzo, bardzo zdrowa i pyszna. Lubią ją dorośli i dzieci! Zrobiłam
moj przepis naSałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę – kolejny HIT w sezonie ogórkowym i przetworów na zimę. Z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków po 500ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę. The post Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKsiążka Patrycji Machałek zawiera 100 fantastycznych pomysłów na przetwory. Zarówno te tradycyjne jak i te, jak pisze sama autorka, totalnie szalone. Rozpoczęło się lato a wraz z nim pojawiło się mnóstwo warzyw i owoców, które można zachować w słoiczkach na jesienne i zimowe dni. Książka zawiera mnóstwo cennych porad nie tylko dla początkujących ale i bardziej doświadczonych przetwórców. Książka(...)została podzielona na następujące rozdziały: Przetwory owocowe: Dżemy Konfitury Marmolady Powidła Galaretki Przeciery Frużeliny Syropy Kompoty Owoce w alkoholu Nalewki Sosy i przeciery warzywne Solonki Marynowanie Ocet Kiszonki Rok w spiżarni Owocowo-warzywne kalendarium Książka oprócz cennych rad i wskazówek od autorki, cytatów i legend opatrzona jest pięknymi i kolorowymi zdjęciami. Jest to obowiązkowa lektura dla tych, którzy kochają domowe
Smakołyki AsiSezon na przetwory powoli się rozpoczyna. To doskonała okazja, aby zamknąć lato w słoiki. Wiem, że wielu z Was intensywnie poszukuje w internecie przepisów na różnego rodzaju kompoty, dżemy, frużeliny, galaretki i wiele innych. Dlatego też pomocna może okazać się książka "Przetwory z pomysłem", której autorką jest Patrycja Machałek. W książce, która swoją premierę ma już jutro znaleźć można(...)przepisów na proste przetwory. P odzielona została na rozdziały: przetwory owocowe: przepisy na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, frużeliny, kompoty, owoce w alkoholu, nalewki. *sosy i przeciery warzywne * później solonki * marynowane * ocet * kiszonki. Na końcu książki znajdziemy też kalendarium owocowo - warzywne. Oprawiona została w twardą okładkę, 240 stron, kolorowe, przejrzyste fotografie i czytelne, zrozumiałe przepisy. Sama
Zrób to smacznieDziś chciałam Was zaprosić na recenzję i zapowiedź książki, która niebawem ukaże się na rynku wydawniczym od Wydawnictwa ZNAK. Książka " PRZETWORY Z POMYSŁEM " autorstwa Patrycji Machałek, to zbiór 100 prostych przepisów na domowe przetwory, które urozmaicą niejedną spiżarnię :) Książka bardzo ładnie wydana, opatrzona pięknymi zdjęciami, dokładnymi opisami wykonania. Doskonała zarówno dla poczatkujących jak i weteranów w przetwarzaniu. Zaczynamy od przetworów(...)czym się tylko da, a moja spiżarnia pęka w szwach. Ale dzięki tej książce, jeszcze dużo ciekawych smakołyków przede mną :) Także polecam i Wam. Książka godna polecenia. tytuł PRZETWORY Z POMYSŁEM autor PATRYCJA MACHAŁEK Wydawnictwo ZNAK premiera 03 lipiec
Kuchnia z widokiem na ogródWłaśnie kończy się sezon na moje ukochane truskawki. Jak zachować na dłużej smak lata? Podobnie jak autorka książki „Przetwory z pomysłem” polecam Wam przygotować domowe dżemy, konfitury i kompoty. Patrycja Machałek idzie nawet o krok dalej. W swojej książce dzieli się przepisami również na te mniej klasyczne przetwory z owoców i warzyw. Książka(...)zbiór 100 prostych przepisów, po które mogą sięgnąć zarówno początkujący kucharze, jak i osoby szukające inspiracji, czegoś bardziej wyszukanego. Domowe przetwory są naprawdę proste w wykonaniu, co udowadnia w swojej książce Patrycja Machałek. Każdy przepis jest prosty, czytelny. Warto z nich korzystać i przygotować coś co nie ocieka chemią, co jest pozbawiona konserwantów, barwników
Słodkie okruszkiDziś kolejna książka, a zarazem świetny poradnik o tym jak przygotowywać przetwory. Być może znacie wcześniejsze książki Iwony Zasuwy - Smakoterapia 1 i 2 ja przyznam się szczerze, że nie miałam z nimi do styczności, ale na pewno to kiedyś nadrobię, po zapoznaniu się z częścią 3. Smakoterapia 3 to książka w całości poświęcona przygotowywaniu przetworów wszelakich - pieczonych, kiszonych, marynowanych(...)sposób, by później mieć ułatwione przygotowywanie codziennych posiłków i znacząco zmniejszyć czas poświęcony na stanie przy garach. Autorka pokazuje, że wystarczy poświęcić kilka dni w ciągu roku na przygotowanie przetworów by zawsze mieć pod ręką drobne przekąski, smakołyki, domowe przyprawy oraz pełnowartościowe posiłki na czarną godzinę, a my będziemy mieli pewność, że sięgamy po produkty nie tylko smaczne ale przede
Cynamonowe szczęściemojprzepisna.pl | Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem Na niedzielę polecam ciasto mojego autorstwa! Rabarbarowa szarlotka z budyniem cytrynowym. Na mące orkiszowej. Z małą ilością cukru. Przepyszna na
moj przepis naHejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z
moj przepis naWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto
moj przepis namojprzepisna.pl | Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE Jeżeli lubicie pizze, ale nie wiecie jak zrobić do niej ciasto, to jest przepis idealny dla Was. Pizza z
moj przepis na