Chyba każdy bloger kulinarny marzy , aby jego przepisy zostały uwiecznione na papierze. Szczerze Wam powiem, że osobiście nie posiadałam takich inspiracji, choć w głębi mojej duszy jakaś mała cząsteczka krzyczała: chcę! Dzięki Printu zaczęłam się zastanawiać nad tym - już tak na poważnie. Trzymając w dłoniach swoją foto książkę - czułam takie emocje , że nie da się tego opisać. Byłam dumna(...)widzę własne zdjęcia, własne przepisy i wszytko to stworzyłam samodzielnie . Printu naprawdę drukuje emocje!!! Moje serducho rozpływało się jak widziałam reakcje i miny bliskich. Bezcenny widok! Swoją książką pochwaliłam się na fanpage i profilu prywatnym . Reakcje były niesamowite i bardziej zmotywowały mnie do myślenia o książce, którą mogłaby posiadać każda chętna osoba! Dziękuję Kochani - za tak miłe słowa! Dziękuję
Di gotujeśpią, koty się grzeją, a w lodówce wylądowało już ciasto na nasze najzwyklejsze bułeczki. Chrupiące i cieplutkie wypełnią nam jutro śniadanie i powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością(...)środkowej półce piekarnika na obu grzałkach, ale bez termoobiegu. Lekko złote trzeba przestudzić na kratce, ale szczerze mówiąc długo na niej nie poleżą. Na bazie tego przepisu robię też pieczywo z mąki graham, razowej lub orkiszowej. Trochę tylko wówczas dodaję więcej wody. #bułki #drożdże #bezjajek
I tu będę miała takie temąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być wzbogacony ziarnami, śliwką czy co tam do głowy i ręki przyjdzie. Przepis kameleon. Kiedy moja Siostrzenica była małą dziewczynką, modląc się robiła urocze błędy. Na przykład prosiła o obdarowanie chlebem nie "powszednim", a "poprzednim", bała się też wodzenia nie na "pokuszenie" lecz prosiła(...)skutecznej próby pieczenia chleba Waszego powszedniego w Waszym własnym piekarniku. Robię to już kolejny raz, mam nadzieję, że w końcu ktoś spróbuje i podzieli się tą wieścią. Przedstawię przepis na dwa porządne bochenki. Można podzielić na pół wszystkie składniki i upiec jeden. Biorę: - 1 kg mąki chlebowej (typ 650 lub 750) - 770 ml ciepłej wody (ok.38
I tu będę miała takie tekcal w 100g. Odchudzający się i inni zdrowo odżywiający - nie zapomnijcie przy najbliższych zakupach o rukoli! A kiedy już znajdzie się u Was, zróbcie sobie pyszną sałatkę, na którą przepis mam od mojej siostry Mili, więc najlepiej nazwę ją "Sałatka Mili, która życie Umili" Składniki: - ok. 120 g rukoli (1 opakowanie) - 1 kula mozzarelli - 1 duża lub 2 małe piersi(...)połączyły się ze sobą mniej więcej tak, jak my rodzinnie połączymy się ze sobą przy wspólnym posiłku. Porcja zdrowia na talerz gotowa! Sałatka Mili świetnie komponuje się z fougassami. Przepis na nie tu http://itbmtt.blogspot.com/2016/01/fougasse-spokoj-przy-ognisku-domowym.html Kolacja z sałatką przywołuje uśmiech na twarze. Dla wszystkich mających wątpliwości: to jest uśmiech. Długo ćwiczona, niełatwa do opanowania wersja uśmiechu agenta
I tu będę miała takie tepapryki. Natomiast ja chcę pokazać moją wersję gulaszu, inną niż każe kanon, bo często przygotowuję go używając wieprzowiny. Powinna być wołowina, ale ja jestem zwolenniczką kuchennych podmianek. Powiedzmy, że przepis jest, a ja jestem z nim, ale trochę obok. Jak Marysia Peszek, choć oczywiście ona sięga tematów o wiele poważniejszych. Szczerze mówiąc często nie zgadzam się z jej postrzeganiem życia(...)bardzo cenię jej kreatywność. Dlatego zachęcam wszystkich do praktykowania gotowania opartego o wybrane przepisy, ale również o swobodne podchodzenie do ich modyfikowania. Niech będzie tak, że sami prowadzimy się kulinarnie, jak chcemy, gdzie chcemy. Najważniejsze będzie, żeby finalnie nakarmić swoja trzódkę i naładować ich porządną porcją energii. Aby przygotować porządną porcję gulaszu, dla naszej czwórki są to dwa obiady, przygotowuję
I tu będę miała takie tenarastający ekshibicjonizm współczesnego społeczeństwa. Nie chcę opisywać książki. Pomyślcie, że może stać się początkiem ważnych przemyśleń i rozmów i sami po nią sięgnijcie. Oczywiście jak zawsze zakończyć chcę kolejnym przepisem z zachętą do wypróbowania. Dziś na słodko. Jabłecznik, który w moim zeszycie z przepisami zatytułowany jest "Szybki placek z jabłkami". Robiłam go zwykle z mąką pszenną, ale teraz wypróbowałam orkiszową
I tu będę miała takie telekko kwaskowych smaczkach, jedyny tort, jaki zjada w całości i prosi o dokładkę, to tort jabłkowy, zupełnie nie mdły, kwaskowy. Taki też jest torcik rabarbarowy, który dzisiaj proponuję. Przepis jest trochę mój, trochę sięgam do starego zeszytu "Ciasta domowe", według tamtejszego przepisu przygotowałam krążki niby biszkoptowe, krem powstał o tak, bo jakoś musiał. Ale połączenie jest zacne. Róbcie póki jeszcze
I tu będę miała takie teskładniki na szczęście nie są z kosmosu i w kosmicznych cenach, bo są tam kasze, płatki owsiane, zdrowe zboża, owoce ogólnodostępne, ziarna, warzywa itd. Więc tu kolejny plus. Przepisów jest tan dużo, mało czytania, dużo oglądania i tu ta forma działa, bo jak sobie tak patrzę na zdjęcia i krótkie opisy składników, to aż mnie skręca, żeby pójść do kuchni(...)chia! Składniki; garść truskawek pokrojonych 1 jabłko, pokrojone 1/2 łyżeczki nasion chia moczonych albo całą noc, albo 2-3 godziny w 1/3 szklanki mleka (u mnie krowiego, w przepisie mleka migdałowego) 1 łyżeczka maku Sposób przygotowania: No więc tak, mleka użyłam krowiego, do którego wsypałam nasiona chia. Jak już je miałam namoczone wlałam je razem z mlekiem na dno miseczki
Blondynka Gotujewłoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 30 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 30 min Składniki 500 g ravioli z ricottą(...)cukinie 300 ml wody 1 papryczka chili 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Instrukcje Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę
Wędrówki po kuchnisię czegoś nowego. Otrzymałam w ostatnim czasie kilka nowych i ciekawych propozycji zawodowych ... Mam tylko nadzieję, że starczy mi na nie czasu. :) Kilka razy zostałam również doceniona, moje przepisy znalazły się na kilku portalach internetowych, między innymi na Doceń Polskie oraz ostatnio fineLIFE , za co bardzo dziękuję ich Twórcom. :) Nadal prowadzę swoją rubrykę kulinarną w Skarbie Rossmann oraz współpracuję(...)bogata i każde z nich posiadają swój własny i niepowtarzalny urok. Trudno wybrać najlepsze i najsmaczniejsze - polecam zatem próbować jedne po drugich. :) To z nich właśnie przygotowałam trzy różne przepisy na przepyszne lemoniady , idealne na imprezę, piknik czy grill. MELONOWE LOVE Składniki: 1,5 litra wody mineralnej gazowanej 1 słoik Cytrynek z czarnym bzem Ogródek Dziadunia ( klik ) 250 gramów
Garniec Magalieniejednokrotnie próbowałam w swojej kuchni, ale ale ... z różnym efektem. Dzisiaj miałam więcej czasu i swobody w kuchni, więc postanowiłam zabrać się za to ponownie. Inspirując się przepisem na naleśniki z kaszy gryczanej, zrobiłam nową wersję - z ryżu basmati. Tym razem dodałam nieco mąki ziemniaczanej i, co oczywiste, szpinaku. Ciasto wyszło dość lejące, ale mimo to z zapałem(...)szkoły czy pracy. Składniki: na 5 naleśników 100 g ryżu basmati 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mrożonego szpinaku woda sól Podobnie jak w przepisie na naleśniki z kaszy gryczanej , ryż należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na kilka godzin. Szpinak przełożyć do miseczki, rozmrozić. Po upływie min. godziny czasu odcedzić trochę wody
Kuchnia EllieSzybie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe jest idealne na każdą okazję. Przepis na nie podpatrzyłam tutaj . Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko
Kuchnia BazyliiPiszę przepis na szybko, żeby na weekend opublikować, bo wart spróbowania. To ciasto czekoladowe jest rewelacyjne. Wychodzi zawsze i wszędzie, można je posypać cukrem pudrem i zajadać, ale tym razem proponuję w wersji "na bogato". Trochę mi się kojarzy z naszymi chłopakami na Euro (czy Erło, jak to mówią moje dzieci). Jest biało-czerwono, ale nie brakuje czarnego(...)Warstwa truskawkowa: 500 g świeżych truskawek (mrożonych poza sezonem) 2 galaretki o smaku truskawkowym Przygotowanie: Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia
bistro mamasiebie. Przeglądałam ostatnio moją zasobną już biblioteczkę i natknęłam się w książce Nigelli Lawson „Kitchen recipes from the heart of the home” na fajny i szybki przepis na szybki gulasz z owocami morza. Lubię takie receptury, szczególnie kiedy po całym dniu pracy nie mam ochoty na długie stanie przy garach, a jakoś nie mam ochoty na niezdrowe gotowce(...)zamrażarce miałam akurat mieszankę owoców morza, więc zdecydowałam się przygotować sobie to danie. Przepis wydawał się bardzo prosty i w sumie sama byłam ciekawa jak to finalnie wyjdzie, dodałam tylko na koniec szczyptę cukru o jakoś dla mnie sos pomidorowy bez odrobiny cukru to nie to, zapewne to kwestia przyzwyczajenia:) Takim też sposobem powstał w mojej kuchni pyszny gulasz
karmelowy